Bouwen aan de toekomst van de Kerk
Feestjaar in de Waterkant
Op 30 januari was ik in Wognum waar dit jaar een feestjaar wordt gevierd: diaken Bert Glorie wordt tot priester gewijd en pastoor Nico Knol viert zijn 25 jarig priesterfeest. Ik was er om te spreken over de toekomst van de kerk en de kerk van de toekomst.
Wognum
Een flinke groep parochianen van de parochies van de Waterkant was naar de H. Hiëronymuskerk in Wognum gekomen om stilt te staan bij dit thema, dat een van de onderwerpen is van een serie avonden in dit feestjaar.
Naast Bert Glorie was er nog een andere wijdeling van dit jaar aanwezig: Juan Andrés Correa del Rio. Samen met Javier Acuña Acuña, Mikel Palic en Paul Bindels hopen zij dit jaar priester te worden gewijd.
Authentiek en open
In de lezing stond ik stil bij de grote veranderingen van de tijd van de volkskerk waarin de katholieken met de groep mee konden lopen, naar een sterk individualistische samenleving waarin ook de kerk en het geloof een sterk persoonlijke en bewust keuze is.
Kern is en blijft het authentieke katholieke geloof. We hoeven ons niet anders voor te doen, we mogen staan voor wie we zijn. Dat geloof houdt allereerst een openheid voor God is, waarin het gebed een leidende plaats heeft. Maar ook de openheid naar anderen en een welkom-cultuur is belangrijk. parochies kunnen geen afgesloten groepjes zijn van mensen die het zo goed hebben met elkaar, maar zij moeten verwelkomend zijn. Een vreemde die binnen loopt moet zich opgevangen en thuis voelen.
Alphacursus
Het belang van contacten leggen, aanwezigheid, onder de mensen zijn is beklemtoond, evenals het organiseren van bredere activiteiten die - in de lijn van het geloof - mensen kunnen helpen om een in te stappen. Het belang is onderstreept van iets als een Alphacursus die heel basic de basiswaarden en waarheden van ons geloof doorgeeft, met daarbij een gemeenschapssfeer die in een gezamenlijke maaltijd tot uiting komt.
Verzorgde vieringen
Daarnaast is het belangrijk dat de vieringen goed verzorgd zijn. Die mogen best eenvoudig zijn, maar ze moeten authentiek katholiek zijn - dus met de katholieke liturgie en die zo gevierd dat die ook voor nieuwe mensen ook jongeren aantrekkelijk is. De kern is en blijft de viering van de Eucharistie die door de Heer zelf als viering van Zijn lijdens, sterven en verrijzen ons is gegeven met de woorden: Blijft dit doen om mij te gedenken. Ook het zoeken naar eenheid en verbinding is belangrijk, negativiteit en discussies, het ventileren van onvrede en het verscherpen van tegenstellingen naar buiten, brengt niets goeds, maar vervreemdt mensen eerder van kerk en evangelie: waar vriendschap heerst en liefde, daar is God.
Aan het einde was er gelegenheid vragen te stellen en was er tijd voor een hapje en een drankje.