Priestervakantie
Vrijdag 31 juli is de priestervakantie begonnen die we jaarlijks organiseren. Dit keer is de bestemming Oostenrijk, Stift Göttweig.
Gastenhuis
Ik denk dat het intussen de twintigste priestervakantie is, die vanuit het seminarie van ons bisdom wordt georganiseerd. In het begin heb ik zelf de lokaties uitgezocht en de afspraken gemaakt, maar sinds vele jaren doet dhr. Pieter Klaver dit, die er een goede neus voor heeft. Zo zijn we dit jaar belandt in het gastenhuis van de benedictijnerabdij Göttweig, dat pas sinds enkele weken open is. Het behoort tot een deel van de abdij dat gerenoveerd is in de afgelopen jaren en heeft prachtige kamers, die voor een goed hotel niet onderdoen. Ook het restaurant van de bezienswaardige abdij heeft een goede keuken en een prachtig terras met uitzicht op de wijde omgeving.
De abdij
39 monniken behoren tot de abdij, waarvan ongeveer de helft vast in het complex woont, daar vanuit de abdij 35 parochies worden bediend. De abt heeft de groep van twaalf priesters op priestervakantie, waaronder drie bisschoppen, hartelijk ontvangen. De eerste dag heeft de novicenmeester een rondleiding gegeven door de kloostergebouwen en het museum, waar we zelfs een afbeelding van onze eigen Rembrandt ontdekten (zie foto). Op zondag heeft de abt na de mis ons rondgeleid door de sacristie met een uitgebreide verzameling historische kelken, relieken, abtsstaven en misgewaden en ons veel over de bewogen geschiedenis van het klooster verteld. Zo zijn de monniken tijdens de tweede Wereldoorlog verjaagd en werd het Stift in beslag genomen.
Uitstapjes
Naast de bezichtigingen in het klooster zelf, in het bijzonder naar Krems en Dürnstein, twee plaatsen in de omgeving. Ook heb ik met twee jongere priesters een wandeltocht gemaakt. De paadjes waren wat steil, maar we hebben het volbracht. De komende dagen zullen we steeds wel iets ondernemen. De meeste priesters/ bisschoppen van de groep vinden het leuk om zich daarbij aan te sluiten, maar ieder is vrij om het programma zelf in te vullen.
Gebed
In de morgen bidden we morgengebed en vieren we de Mis en ’s avonds bidden we de vespers. We doen dat gewoonlijk onder elkaar maar op zondag hebben we geconcelebreerd in de conventsmis van het klooster.
Corona
Ook in Oostenrijk zijn maatregelen in verband met Corona maar het is duidelijk te zien dat hier minder besmettingen zijn geweest. In de kerken en op andere locaties moet een mondkapje worden gedragen, maar er mag bijvoorbeeld wel worden gezongen in de kerk. Ook moet er afstand worden gehouden, maar die afstand is minder dan bij ons (1 meter). Zingen doen we overigens niet in onze eigen vieringen, daar houden we toch maar de Nederlandse regel aan.