Sluiting dreigt voor Ons' Lieve Heer op Solder
Monument voor verdraagzaamheid
Samen met het Rijksmuseum hoort ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ tot de oudste musea van Amsterdam. Musea hebben het niet gemakkelijk door de Corona-crisis, maar voor ‘Ons’ Lieve Heer op Solder’ komt daar nu bij dat de subsidie onverhoeds wordt ingetrokken. Wat wordt de toekomst van dit vijf jaar geleden nog compleet gerestaureerde en verbouwde museum dat een ‘schuilkerk’ herbergt in oorspronkelijke staat en een volstrekt uniek beeld geeft van meer dan drie eeuwen Amsterdamse (en Vaderlandse) geschiedenis?
(Onderaan dit bericht wat sprankjes hoop!)
Sluiting dreigt
Het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder laat weten dat het een positieve beoordeling had gekregen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst over de aangevraagde vierjarige subsidie maar dat dit Fonds de subiside wegens geldgebrek niet kan uitkeren. De financiële situatie van het museum wordt daarmee zo kritiek dat sluiting dreigt. Het Amsterdams Fonds voor Kunst heeft echter wel aan allerlei nieuwe projecten die tot nu toe geen subsidie ontvingen, een bijdrage toegezegd. Voor medewerkers van bestaande musea en het voortbestaan van het monumentale complex van Ons'Lieve Heer op Solder heeft dit enorme consequenties. Tesamen met de gevolgen van de Corona-crisis brengt de niet-toekenning voor de komende periode Ons’ Lieve Heer op Solder in grote problemen.Van harte hoop ik dat er een oplossing zal kunnen worden gevonden.
Aandacht voor het lot van een minderheid
Op zich zou je denken dat het Museum past in een beleid dat aandacht heeft voor de achterstelling van minderheden in de samenleving. Zo is er gelukkig aandacht voor discriminatie van mensen met een andere huidskleur, voor ons slavernijverleden, vervolging van homoseksuelen en de verschrikkelijke Jodenvervolging in en rond de tweede wereldoorlog. Ons' Lieve Heer op Solder is het enig bewaarde monument dat getuigt van de achterstelling van katholieken die gedurende meer dan twee eeuwen geen openbare ambten konden bekleden, hun godsdienst niet vrij konden belijden, geen rechts-status konden hebben als kerk en alleen als privé-personen kerkruimtes konden bezitten die van de straat niet zichtbaar waren en waarbij jaarlijks een vaak hoog bedrag moest worden betaald om invallen van politie af te kopen en een zekere mate van tolerantie te verkrijgen. Gedurende meer dan tweehonderd jaar waren katholieken tweederangs burgers. In de negentiende eeuw begon pas weer de emancipatie van het katholieke volksdeel.
Opdat wij niet vergeten
Hoe ga je als samenleving om met mensen die anders denken en geloven? Het is een van de belangrijkste vragen waar we als samenleving voor staan. Moet je je verschuilen als je een andere opvatting of geloof hebt, ook al doe je niemand kwaad? Tolerantie en verdraagzaamheid zijn kernwaarden voor een menswaardige, democratische samenleving. Discriminatie heeft vele gezichten en neemt allerlei vormen aan. Vaak zijn dat vormen die op het moment zelf door grote delen van de bevolking of door de heersende klasse als 'normaal' worden beschouwd, maar dat niet zijn. Het is belangrijk dat wij niet vergeten en het zou onder meer daarom te betreuren zijn als Ons' Lieve Heer op Solder zou verdwijnen. En daarnaast is het natuurlijk gewoon een mooi en veel bezocht museum met een lange traditie met inzet voor kunst en cultuur.
Ik hoop op een goede oplossing...
Twee initiatieven rondom het behoud van Ons' Lieve Heer op Solder:
Een goed bericht
Na het plaatsen van bovenstaand bericht, is me gemeld dat intussen twee acties tot stand gekomen zijn om Ons'Lieve Heer op Solder voor ondergang te behoeden. Hierbij geef ik graag de links: