Financiële ethiek na de kredietcrisis
symposium Centrum Sociale Leer van de Kerk
Vrijdagmiddag 4 september hield het Centrum voor de Socialer Leer van de Kerk van ons bisdom een bijeenkomst over ‘Financiële ethiek na de kredietcrisis’ waar veel belangstelling voor was. Om alle Corona-maatregelen goed tot hun recht te laten komen was het symposium verplaatst naar de kathedraal. Dat paste ook wel weer want het ging over de sociale leer van de Kerk; de plaats van bijeenkomst liet duidelijk zien dat die leer onderdeel is van een wezenlijke katholieke overtuiging - door velen ook daarbuiten gedeeld - over de inrichting van een rechtvaardige samenleving.
Never waste a good crisis
Een reeks uitstekende sprekers gaf in inleidingen van een half uur of minder een kijk op het thema vanuit allerlei verschillende perspectieven: Eric Holterhues, directeur van Oikocredit, gaf onder de titel ‘Never waste a good crisis’ een antwoord op de vraag hoe de eerste vraag van de Catechismus ‘Waartoe zijn wij op aarde?’ ons kan inspireren om als mens in relatie tot anderen de grote uitdagingen waarvoor we staan, aan te gaan. Prof dr. Eelke de Jong (Radbouduniversiteit) besprak een aantal concrete voorbeelden van gedragslijnen van banken waarbij de menselijke maat verloren was gegaan: weinig bestuurslagen, minstens een dagdeel op de werkvloer en je afvragen: wat doet het met m'n mensen, zo raadde hij iedere directie aan.
Schaarste
Jan Maasen, missiesecretaris en medewerker van de sectie dienen van het bisdom Rotterdam, sprak over de zorgelijk situatie van armoede (schaarste) en schulden in Nederland, zelfs onder mensen die gewoon een baan hebben.
Een flyer...
Wies Wagenaar is hoofd conduct and ethics bij ABN/AMRO. Zij ging in haar betoog uit van een concreet geval: wat doet iemand met een flyer die hij achter de ruitenwisser van zijn auto op een parkeerterrein aantreft. Onderzoek wees uit dat 14% de folder op het parkeerterrein gooit en als dat terrein er slecht onderhouden uitziet, loopt dat op tot 36% en bij slechte voorbeelden zelfs tot 56%! Een mooie aanleiding om te reflecteren op ethisch handelen in de praktijk.
Tien geboden
Dr. Arjen Siegmann is wetenschappelijk medewerker bij het wetenschappelijk instituut van het CDA en hoofddocent aan de Vrije Universiteit. Hij stond stil bij de tien geboden als inspiratiebron voor ethisch handelen en wees erop dat die tien geboden niet aan perfecte mensen waren gegeven. Zoals de Joden toen, dansen ook wij nog wel om het gouden kalf.
Slotbeschouwingen
Prof. dr. Fred van Iersel, diaken van ons bisdom, gaf vervolgens nog een reflectie op de thema's van deze middag vanuit de sociale leer van de kerk. Tenslotte heb ik een kort slotwoord gesproken, waarin ik iedereen bedankte en de wens uitsprak dat deze middag zou hebben bijgedragen om te inspireren in een ethisch handelen dat de menselijke maat voor ogen houdt met bijzondere aandacht voor de schuldenproblematiek en dat mensen met een baan, niet van hun inkomen kunnen leven! De waardigheid van de mens wil zeggen: je mag er zijn!
Diaken Philip Weijers, bestuurslid van het CSLK leidde de middag deskunig en wees op de binnenkort te verschijnen nieuwe sociale Encycliek van paus Franciscus.
Volgende week komen de video's van de lezingen beschikbaar op kathedraal TV en de website van het CSLK: www.cslk.nl