Een sterrenhemel in de kathedraal
Kunstwerk van Simone de Groot
In het kader van het jaarprogramma "Geloof in geluk" dat deze zomer in de kathedraal van start gaat, heeft Simone de Groot een prachtige en betekenisvolle sterrenhemel ontworpen die in de komende maanden in de kathedraal te zien zal zijn. In dit artikel de uitleg die mij hierover is toegestuurd.
Wees overigens niet bang dat U in een net zwemt als U de kathedraal binnenkomt: het net met de sterren zal nog naar boven worden gehesen! De vormelingen die zaterdag 12 juni het sacrament van de heilige Geest ontvangen, zullen er het eerste van mogen genieten!
Stilte en bezinning
De sterrenhemel wil in de komende maanden bijdragen aan de kathedraal als plek van stilte en bezinning. De hemel wil de bezoeker in contact brengen met een geestelijke dimensie en is een verwijzing naar de gruwelijk deportatie van Joden in de tweede wereldoorlog, die naast de kathedraal werden verzameld en weggevoerd. Ook de glas in lood-ramen van Jan Dibbets herinneren daaraan.
Hieronder de uitleg zoals me die is doorgegeven:
Sterrenhemel
Door Simone de Groot
Plekken van stilte
Geïnspireerd op het binnenvallende licht maakte de Haarlemse beeldend kunstenaar Simone de Groot de indrukwekkende Sterrenhemel voor de tentoonstelling Geloof in Geluk. Het werk is speciaal ontwikkeld voor deze plek. Als kunstenaar maakt Simone de Groot plekken van stilte en bezinning, waarbij zij omstandigheden creëert die de bezoeker helpen met het in contact komen van het licht in zichzelf. Op deze plek kreeg zij de kans om te werken met zowel het stoffelijke én geestelijke licht. De minimalistische, maar monumentale toevoeging onder de kruisbogen van het middenschip is een wolk bestaande uit 179 zwevende sterren geworden; een ode aan vertrouwen en geloof.
Betekenis 179 sterren
De 179 sterren verwijzen naar de 179 Haarlemse Joden die in de nacht van 25 augustus 1942 op het plein naast de Bavo werden verzameld om te worden gedeporteerd naar Auschwitz. De sterren weerkaatsen het binnenvallende licht gefragmenteerd naar alle kanten. Ze verwijzen naar de overtuiging dat de dood niet het einde betekent, maar een hergeboorte of verlossing. De installatie sluit aan bij de glas in lood ramen van Jan Dibbets en door hem geciteerde Hebreeuwse tekst 'Jehi ohr' (Er zij licht). De sterren vormen een hemelgewelf onder de kruisbogen van de kathedraal. Een hemellichaam onder het dak. Zo boven, zo beneden. Ook refereren de sterren aan de plafonds met gouden/gele sterren die men vaker in kerken en kathedralen aantreft.
De vormen
De geometrische vorm van de sterren heet een ster-tetraëder, en staat ook bekend als Merkaba of licht-lichaam. Je kunt het ook zien als een driedimensionale Davidster.
De sterren zijn er in drie maten en zijn gemaakt van een spiegelachtig chroommateriaal. Vrijwilligers hebben geholpen met het lospeuteren van de beschermfolies van de 179 sterren.
De installatie is bedoeld als laagdrempelige, esthetische toevoeging, maar gaat tegelijkertijd ook over de diepere geestelijke laag.