Missaal-app gepresenteerd
Vanaf heden beschikbaar
Maandag 4 oktober vond in het Willibrordseminarie in Heiloo de eerste Willibrordavond plaats met de presentatie van de Missaal-app. Die app is beschikbaar via de website van de Tiltenberg. Hier vindt U alle gegevens.
Het idee van mgr. Punt
Het was mijn voorganger, mgr. dr. Jozef Punt, die het idee had om een App te ontwikkelen voor brevier en missaal, toen hij merkte dat het getijdenboek voor permanent diakens en leken niet gemakkelijk te hanteren is, terwijl toch het tweede Vaticaans concilie had aanbevolen dat ook de leken het goddelijk officie (of delen ervan) zouden bidden (Sacrosanctum Concilium 100). Zo wordt op Radio Maria dagelijks het getijdengebed uitgezonden en heeft dan ieder de gelegenheid mee te bidden. De App van het Brevier (Getijdengebed) wordt al jaren door zeer, zeer velen in ons land gebruikt en die heeft ertoe bijgedragen dat een groot aantal gelovigen (delen van) het getijdengebed is gaan bidden. Deo gratias!
De Missaal-app
Mgr. Punt wilde ook dat er een tweede app zou komen voor de teksten van het Missaal. Dat begon te meer te dringen toen het Altaarmissaal en verschillende andere liturgische boeken uitverkocht waren en het zicht op nieuwe, herziene liturgische boeken een steeds verschuivend perspectief bleek. Deze maandag kreeg ook de tweede wens van mgr. Punt de gewenste vervulling. Natuurlijk hopen we dat de App geestelijk even vruchtbaar zal blijken te zijn als de App van het Getijdengebed.
Dank aan de makers!
Kapelaan Teun Warnaar heeft dit project geleid en tot een goed einde gebracht. Zr. Maria Catharina (in de wereld: Marieke) Al heeft een zeer belangrijke bijdrage aan het project geleverd. Daarnaast hebben ook Marco van 't Klooster en pastoor Ignas Tilma geholpen. Van harte wil ik op deze plaats Kapelaan Teun Warnaar, zr. M. Catharina en de anderen bedanken voor hun enorme inzet!
Work in progress
Versie 1.0 van de Missaal-app is gelanceerd. De app is nog in ontwikkeling. Onder "Info" wordt binnen de App aangegeven welke teksten binnenkort nog zullen worden toegevoegd. Het gaat hier om Vigiliemissen bij hoogfeesten, optionele lezingen bij heiligenvieringen, teksten voor de overledenen en eigen teksten voor de Vlaamse heiligen. De App is nu al volledig bruikbaar. De App presenteert een Misformulier voor iedere dag, inclusief de lezingen met bij ieder onderdeel de mogelikheid om andere keuzes te maken. Er is een optie om teksten af te drukken of om die te downloaden als Word-document. En de App bevat een reactie-mogelijkheid, zodat die met hulp van de gebruikers steeds verbeterd kan worden.
In vele talen...
In vele talen van de wereld zijn de Missaalteksten digitaal beschikbaar. Zelf heb ik op mijn telefoon een App die liefst dertien versies heeft van getijdengebed en Misaal in tien verschillende talen. Daarnaast gebruik ik wel de App Liturgia delle Ore die het Italiaans officie voorbidt en voorzingt. Zo zijn er intussen een heel aantal mogelijkheden om over de liturgische teksten te kunnen beschikken. We zijn verheugd dat deze beschikbaarheid er nu ook is voor de Nederlandse taal.
Presentatie, toekomst van de parochies en Mis
De App werd afgelopen maandag gepresenteerd aan de seminaristen en enkele jonge priesters (zie foto's). Tevoren hadden stafmedewerker Kerkopbouw en vicaris generaal mgr. Bart Putter een inleiding gegeven over respectievelijk de reorganisatie van de parochies in het bisdom en de ontwikkeling van de financiële situatie.
Toekomst van het kerkelijk leven
Duidelijk is dat we moeten toegroeien naar centrale parochies, waar het kerkelijk leven in al zijn facetten kan plaats vinden en die missionair kunnen zijn. Daarbij is momenteel een bijzondere zorg dat het geld niet weglekt naar projecten die daaraan geen bijdrage leveren en die op den duur niet houdbaar zijn. Dit vraagt een zorgvuldig en soms streng machtigingenbeleid, waar het om grotere uitgaven door parochies betreft. Een extra probleem daarbij zijn particuliere steunstichtingen die in parochies zijn opgericht voor het onderhoud van het kerkgebouw, nogal eens met de gedachte om over dat geld geen afdracht (belasting) te hoeven betalen aan het bisdom. Het is een eigen kerkelijke Maagdeneilandenconstructie, maar één die de parochies niet erg helpt. In sommige gevallen is er een onderhoudsfonds binnen de parochie of een rechtspersoon waarvan de statuten kerkelijk zijn goedgekeurd, dan is er natuurlijk op dit terrein geen probleem. Maar die niet 'geordende' stichtingen maken dat er geld wegvloeit en buiten de parochie (bij die steunstichting) terecht komt, waar vaak geen controle op is en waardoor de parochie zelf het financieel niet meer kan bolwerken.
Geloof in geluk
De vicaris generaal stond stil bij het programma Geloof in geluk, dat in de Kathedraal is begonnen in het kader van de missionaire opdracht, waarvoor vanuit het bisdom in het heiligdom van Heiloo, in de kathedraal en de St. Nicolaasbasiliek speciale initiatieven worden genomen.
Aansluitend aan de presentatie van de App vierden we de heilige Mis waarbij ik in de homilie stil stond bij het leven van Franciscus als model van priesterlijk leven.
Hieronder de links naar de app:
Android: | play.google.com/store/apps/details?id=org.tiltenberg.missaalapp |
iOS: | apps.apple.com/nl/app/missaal/id1586518592 |
Website: | www.tiltenberg.org/missaal |