Het werk aan de 'kerkelijke rechtbank'
afscheid van officiaal mgr. drs. M. de Groot
Op woensdag 6 februari hebben we in de kring van ons Haarlemse officialaat afscheid genomen van mgr. drs. M.J. de Groot als officiaal. Het officialaat, de kerkelijke rechtbank, beoordeelt onder meer of een huwelijk ongeldig tot stand is gekomen. Als dit wordt vastgesteld zijn de betrokken man en vrouw vrij om een nieuw huwelijk aan te gaan. In het Katholiek Nieuwsblad (KN) van deze week (7 februari, of ook op de website van deze krant) had ik gelegenheid tot een reflectie op het ambt van kerkelijk rechter, in een gesprek met Jan Peeters van KN.
Daarin kwam onder meer naar voren hoe weldadig de kerkelijke procedure kan zijn voor mensen die gescheiden zijn en een nieuwe relatie willen aangaan. Het is natuurlijk een 'bijkomend effect', maar ik vind het altijd mooi om te zien hoe de procedure mensen helpt om inzicht te krijgen in wat er gebeurd is: het stukgaan van hun relatie. In het interview wordt ook het moeilijke probleem besproken van de deelname aan de sacramenten door wie niet kerkelijk gehuwd zijn.
Gelukkig mogen we in het bisdom Haarlem-Amsterdam beschikken over een goed aantal rechters, die tevens "auditor"" zijn, dat wil zeggen dat zij de gesprekken voeren met de mensen die om een onderzoek naar de geldigheid van hun huwelijk vragen. De nieuwe officiaal is de priester en docent aan het seminarie dr. A. van den Hout. Andere rechters op de foto zijn - behalve ondergetekende - drs. A. J.M. de Beer, dr. B.J. Putter en diaken A. Weijers. Op de foto ziet U bovendien Mw. J.C.M. van Bakel, secretaris (notaria) van het officialaat. Voorts zijn met het officialaat een viertal personen verbonden die op verzoek van partijen als advocaat en/of procurator kunnen optreden.