De kerk in Sri Lanka
Bezoek van de bisschop van Galle
Donderdagmiddag was de bisschop van Galle in Sri Lanka op bezoek. Hij vertelde onder meer over de moeilijke situatie in zijn land.
Terrorisme
Bisschop Raymond Wickramasinghe werd begeleid door zijn secretaris Fr. Prasad Ruwan en de in Nederland woonachtige Anton Jeyakumar Thurayappah. Drie jaar geleden vond met Pasen de vreselijke terroristische aanslag plaats op enkele katholieke kerken, waarbij bijna driehonderd slachtoffers vielen en vele mensen gewond raakten.
Bedevaart
Paus Franciscus had de bisschoppen uitgenodigd voor een speciale pelgrimage naar Rome om de aanslag te gedenken. Met een Mis in de sint Pieter en een bezoek aan de graven van Sint Sebastianus in Rome en de heilige Antonius in Padua - de twee heiligen waaraan de kerken waren toegewijd - is de gruwelijke aanslag herdacht. Gelukkig heeft die in Sri Lanka niet geleid tot haat jegens de moslims vanwege het feit dat de aanslag uit islamitische hoek kwam. Daarin heeft het matigende en evenwichtige optreden van de kardinaal van Colombo een goede rol gespeeld.
Politieke situatie
Nu is de situatie in Sri Lanka niet gemakkelijk. Het land is zeer afhankelijk van de inkomsten van toerisme en dat is de afgelopen Covid-jaren helemaal weg gevallen. Er is corruptie en het land verkeert in een crisis, allerlei elementaire diensten zoals de stroomvoorziening zijn onzeker geworden, medicijnen zijn volstrekt onvoldoende beschikbaar. Ook wordt een voedsel-crisis verwacht. Nu al kunnen de armen onvoldoende voedsel kopen omdat de prijzen sterk gestegen zijn, de lonen echter niet. Het land is feitelijk bankroet. Een nieuwe minister-president kon bij zijn aantreden geen goed nieuws brengen... Het enige positieve was dat de crisis de twee bevolkingsgroepen - Tamils en Singalezen - nader tot elkaar had gebracht.
Galle
In het gebied van de bisschop van Galle met 2,2 miljoen inwoners, is slechts 1% van de bevolking katholiek, de meeste mensen zijn boeddhist. Het is dus een klein bisdom. Hij heeft echter wel een klein-seminarie met twaalf kandidaten en zes die nu willen binnengaan en enkele studenten op het groot-seminarie dat zij in Colombo volgen. De kerk is druk met haar caritas-activiteiten, die voor iedereen zijn bestemd, ongeacht godsdienst. Dat betekent dus ook dat de bisschop naarstig op zoek is naar fondsen om daarbij te helpen.