Tentoonstelling Julianazusters feestelijk geopend
Tweede en vierde zaterdag steeds toegankelijk
Vrijdagmiddag 27 mei werd in Heiloo de permanente tentoonstelling "Zorg uit handen" over leven, werken en inspiratie van de Julianazusters geopend door burgemeester Mascha ten Bruggencate van Heiloo en mij. Jacobine Geel gaf een mooi openingswoord met een introductie in het leven en de spiritualiteit van de Julianazusters. En er waren meer sprekers... Wat is er eigenlijk te zien?
Belangstelling
De Engelenzaal van het heiligdom van Onze Lieve vrouw ter Nood was geheel gevuld met belangstellenden: mensen uit de kring van de Julianazusters - van wie er nog slechts één in leven is -, uit de kring van het heiligdom en de gemeente Heiloo, van KNR en andere diocesane congregaties en allerlei andere mensen.
Sprekers
Rector Jeroen de Wit opende de middag waarna Jacobine Geel het woord kreeg voor haar inspirerend woord. De bekende programmamaakster en presentatrice is theologe van protestantse huize, maar ze had zich goed ingeleefd in de zusters en hun leven had haar duidelijk geïnspireerd. het woord dat ik daarna heb gesproken, vindt U hieronder. Burgemeester Mascha ten Bruggencate sprak daarna waarderende woorden voor de zusters en het heiligdom, waarvan zij had ervaren dat het in Covid-tijden en voor vluchtelingen uit Oekraïne meteen klaar had gestaan. Daarna openden de burgemeester en ik gezamenlijk de tentoonstelling door de linten van een grote rode strik door te knippen waardoor het affiche van de tentoonstelling zichtbaar werd.
Commissaris van de Juliaantjes, pastoor-deken Floris Bunschoten, sprak daarna een slotwoord waarin hij velen bedankte, maar bijzonder de maker van de tentoonstelling, programmamanager Nanine van Smorenburg aan wie hij namens de congregatie van de zusters bloemen overhandigde.
De tentoonstelling
De tentoonstelling is te zien in de hoofdgang en de refter (eetzaal) van het gastenhuis, dat als Julianaklooster het moederhuis van de zusters was. Ook de kapel was te bekijken evenals de begraafplaats. Tientallen foto's en persoonlijke verhalen presenteren het leven en werk van de Julianazusters. In de Engelenzaal werd een film getoond over de zusters. En natuurlijk was er ook een hapje en een drankje - dat is daar altijd goed verzorgd -, buiten te genieten waar tenten stonden opgesteld.
De tentoonstelling is vanaf zaterdag 28 mei op elke tweede en vierde zaterdag van de maand geopend tussen 10.00-12.00 uur en van 14.30-17.00 uur.
Toespraak
Opening tentoonstelling Julianazusters "Zorg uit handen"
Particuliere initiatieven
De zorg voor armen, zieken, ouderen, wezen, gehandicapten en de gezinszorg waren vroeger het domein van particuliere initiatieven. In de Middeleeuwen tot de zestiende eeuw werd die zorg voornamelijk vanuit de kloosters beoefend. Daar kwam natuurlijk verandering in toen het katholieke geloof in ons land eind zestiende eeuw werd verboden. Katholieken gingen ondergronds, kloosters waren verboden en katholieken konden geen publieke ambten bekleden. De zorg voor mensen die hulp nodig hadden, werd daarna op andere wijze voortgezet en vele initiatieven vielen weg.
Opbloei van de zorg vanuit katholieke kring
Daar kwam verandering in toen het katholieke geloof weer formeel werd toegestaan en in de negentiende eeuw werden er vanuit de katholieke kerk talrijke initiatieven genomen om opnieuw kloosterordes te stichten van zusters en broeders die de zorg voor hulpbehoevenden op zich konden nemen. Dat was succesvol. Honderden katholieke ziekenhuizen, weeshuizen, instellingen voor gehandicapten, armen en ouderen verrezen. Nog rond 1960 behoorden 50.000 Nederlanders tot een kloostergemeenschap, veruit de meesten van hen kloosterlingen die werkzaam waren op sociaal-maatschappelijk gebied of in het onderwijs. Er is veel veranderd. Nu zijn er nog een 2700 kloosterlingen en de meeste van hen zijn hoogbejaard. Gelukkig is er ook kloosterleven dat jonge mensen trekt en voldoende nieuw leven kent.
Juliaantjes
De zusters van de H. Juliana van Falconieri, gewoonlijk Julianazusters of Juliaantjes genoemd, hebben zich vooral ingezet in de gezinszorg. Midden tussen de mensen, staken zij de handen uit de mouwen om gezinnen draaiende te houden. Zij deden dat vanuit een mooie, godsdienstige inspiratie, bezield door idealen, met het vuur van de Geest.
Zorg uit handen
Het is goed dat op deze plaats, het vroegere Moederhuis van deze zusters een mooi aandenken is gekomen in de vorm van deze tentoonstelling “Zorg uit handen” die hun inzet levend houdt. Hun inzet en die van zovele medezusters in andere religieuze instituten heeft ons land en een zorgzame samenleving méé vorm gegeven. Deze tentoonstelling is daarom ook een uiting van dankbaarheid en erkenning en ik spreek daarbij de hoop uit dat die velen zal inspireren.
Zorg met inspiratie
Geloof moet zich uiten in daden van naastenliefde en hulpbetoon. Zorg voor de zwakken, voor mensen die hulp behoeven, waaronder steeds meer vluchtelingen - we hebben het trieste record van 100 miljoen vluchtelingen wereldwijd gebroken -, blijft zeer nodig; mijn wens is dat die zorg mag gebeuren vanuit een mooie inspiratie, vanuit bezieling en vanuit de overtuiging dat we allen de roeping hebben om deze wereld een beetje mooier en menselijker te maken.