Een bezoek aan Juliana van Norwich....
Op een korte vakantie in Cambridge heb ik ook Norwich bezocht, een stad met twee mooie kathedralen: de katholieke en de middeleeuwse Anglicaanse. In die stad bevindt zich ook het heiligdom van Juliana van Norwich. Een heilige kluizenares en een opzienbarende vrouw.
Hazelnoot
In het kerkje, in handen van Anglo-catholics - Anglicanen die dicht bij het katholieke geloof staan - lag bij de ingang van de aan de kerk verbonden kluis van Juliana een schaal met hazelnoten. De bezoeker mag er een van nemen, want die hazelnoten verwijzen naar een woord van Juliana over een visieon dat haar ten deel viel en dat een diep vertrouwen uitdrukt: “In het visioen toonde Hij (God) me iets kleins, van de grootte van een hazelnoot, en het was rond als een bal. Ik keek ernaar met het oog van mijn begrip en dacht: ‘Wat kan dit zijn?’ En daar werd in 't algemeen zo op geantwoord: ‘Dit is alles wat is gemaakt’. Ik vroeg me af hoe dit zou zou kunnen blijven bestaan, want het leek me dat het plotseling in het niets zou kunnen verzinken, zo klein was het. En naar mijn begrip kreeg ik als antwoord: ‘Het blijft bestaan en zal altijd blijven bestaan, omdat God het liefheeft’”.
Paus Benedictus
Paus Benedictus heeft na zijn bezoek aan het Verneigd Koninkrijk een audiëntie-toespraak aan haar gewijd, waarvan ik een deel hieronder weergeeft. De gehele toespraak is te lezen op:
“Juliana van Norwich heeft de kernboodschap voor het geestelijk leven begrepen: God is liefde en alleen als men zich voor die liefde openstelt, helemaal en met volledig vertrouwen, en als zij de enige gids van ons leven mag zijn, wordt alles omgevormd, vindt men de ware vrede en ware vreugde en is men in staat ze rond zich te verspreiden.
Indien wij ons aan God overgeven, aan Zijn immense liefde, dan zullen wij in de zuiverste en diepste verlangens van ons hart nooit ontgoocheld worden. ‘En alles zal goed gaan’, ‘alles dient voor het goede’: dat is de uiteindelijke boodschap die Juliana van Norwich ons doorgeeft en die ook ik u vandaag aanbied.”
Aldus paus Benedictus XVI.
Anglo Catholics
De Church of England - de Anglicaanse gemeenschap - kent stromingen die elkaar zowel inhoudelijk als qua vorm lijken uit te sluiten. Zowel in Norwich als in Cambridge bezocht ik Anglo-katholieke kerken die in alles op katholieke kerken leken: priesters in katholieke togen met sjerp die een Lof vierden met uitstelling van het Allerheiligste en sacramentele zegen en alle katholieke rubrieken onderhielden, zeer uitdrukkelijk katholiek preekten, in kerken met wijwater en kruisweg en katholieke heiligen van na de reformatie. Ik stond er toch nog wel van te kijken! Maar ook zag ik een kerk die helemaal in regenboogkleuren was uitgedost, van binnen en van buiten, met navenante boodschappen... Inderdaad een veelkleurige wereld die Church of England!