Heiligdomsvaart in Susteren
Eucharistie en historische reliekenstoet
Zondag 4 september was ik in Susteren om deel te nemen aan de heiligdomsvaart die daar eens in de zeven jaar wordt gehouden. Na de Pontificale Eucharistieviering was er een historische reliekenstoet met meer dan duizend deelnemers. Karel Fiddeleers werd geëerd met het ereburgerschap van de gemeente.
De heiligdomsvaart gaat nog door tot en met zondag 11 september. Ook dan is er een Pontificale Mis, een Heiligdomsbrunch, plechtige vespers en de slotopvoering van "Weerlicht der eeuwen".
Zieken
Helaas was kardinaal Eijk opnieuw ziek en moest hij afzeggen. Hij zou de hoofdcelebrant zijn geweest in de Eucharistieviering. In ditzelfde weekend bereikte ons allen het bericht van de ernstige ziekte van mgr. Liesen, de bisschop van Breda. Ook mgr. Smeets is ernstig ziek en een lang proces doormaken van levensverlengende chemokuren, die hij met grote geestelijke moed en kracht doorstaat. Ik bid voor hen allen en wil ook alle lezers oproepen tot gebed voor hen.
Loslaten
Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond en Legerbisschop, heeft het overgenomen en sprak naar aanleiding van het evangelie over het loslaten en de juiste prioriteiten stellen. We kunnen weinig meenemen als we moeten sterven, maar wel onze gehechtheid aan Jezus Christus! Juist dat wat we niet kunnen loslaten, houdt ons in de greep en "kilt" ons.
Aanwezigen
Naast mgr. De Jong was ook mgr. Ron van den Hout aanwezig, evenals mgr. Frans Wierts en abt Ad Lenglet van de abdij van Vaals. Daarnaast concelebreerden verschillende priesters waaronder de beide vicarissen generaal van het Roermondse bisdom, mgr. René Maessen en mgr. Harry Quaedvlieg en natuurlijk pastoor-deken Geert Lauvenberg. Kapelaan Leonard zorgde voor het goede verloop van de ceremonie.
Onderscheiding
Drie burgemeesters waren aanwezig bij de Mis, aan het eind waarvan door één van hen de heer Karel Fiddeleers werd verrast met de gouden penning van de gemeente en het ereburgerschap. Fiddeleers is de regisseur van het Oplenlucht spel "Weerlicht der Eeuwen"dat in het kader van deze heiligdomsvaart wordt opgevoerd (tekst natuurlijk van p. Jacques Schreurs) en speelt ook verder een centrale rol in de organisatie van dit grootse gebeuren.
Reliekenstoet
Bij de reliekenstoet sloot ook bisschop Patrick Hoogmartens aan en de gouverneur (commissaris van de koning) Emile Roemer alsmede de kanunniken van het Roermondse kapittel. Zij keken naar een prachtige twee uur durende historische optocht die de geschiedenis verbeeldde van de komst van de H. Willibrord en zijn gezellen, de stichting van het klooster in Susteren en de verdere geschiedenis daarvan met de heiligen Amelberga als eerste abdis.
Reliekentoning
Na het historische gedeelte volgde de reliekentoning met onder meer de relieken uit Sint Odiliënberg en Susteren, van Lambertus en Servatius; verder kwamen langs de zwarte Christus van Wijck en de Sterre der Zee uit Maastricht. Ook het Mariabeeld van Tongeren werd langs gedragend, daar zal de volgende heiligdomsvaart zijn (2023). De stoet werd besloten met de reliekschrijn van de heilige Amelberga, waarbij de geestelijken aansloten.
Het is bijzonder en heel mooi dat een relatief kleine stad als Susteren zo iets moois en grootschaligs op touw weet te zetten, met medewerking van iedereen!