Actueel afscheidscollege prof. Bart Koet
'Het woord als wapen'
Vrijdagmiddag 30 september - de feestdag van de bijbelgeleerde en kerkvader Hiëronymus - nam prof. dr. Bart Koet afscheid als hoogleraar aan de Tilburg School of catholic Theology met een rede die actuele trekjes had.
Hoogleraar
Prof dr. Bart J. Koet was gewoon hoogleraar Nieuwe Testament en buitengewoon hoogleraar vroegchristelijke letterkunde en diaken van ons bisdom Haarlem-Amsterdam. Hij is ook docent aan het grootseminarie van ons bisdom en dat blijft hij gelukkig. Ik wilde natuurlijk niet ontbreken bij deze bijzondere bijeenkomst.
Academische zitting
In het auditorium van de universiteit in Tilburg was op deze dag een symposium ter ere van de vertrekkende hoogleraar en een academische zitting waarin Bart Koet zijn afscheidsrede uitsprak voor een gehoor van familieleden, bisschoppen en hoogleraren, studenten en oud-studenten en andere belangstellenden.
Gasten
Zo waren er de nodige bisschoppen gekomen: mgr. Ron van den Hout, mgr. Everard de Jong, mgr. Gerard de Korte, mgr. Herman Woorts. Ook de provinciaal van de Jezuïeten was er evenals enkele andere Jezuïeten, priesters en een flink cortège van hoogleraren onder wie oud decaan Adelbert Denaux en Marcel Poorthuis. Waarnemend decaan Henk Witte opende de zitting en sloot die af, met een kort gebed en hartelijke woorden aan een goede collega.
Een goede collega
Een bijzonder goede samenwerking was er met prof. dr. Archibald van Wieringen, priester van ons bisdom, die een laudatio van de vertrekkende hoogleraar uitsprak en de presentatie inleidde van een nieuwe wetenschappelijke publicatie waaraan Bart Koet had meegewerkt en waarvan hem een eerste exemplaar werd overhandigd.
De afscheidsrede
De rede had als titel: "Het woord als wapen? Vier stemmen uit de oudheid beluisterd: Cicero, Tacitus, Jezus en rabbi Eliëzer". Cicero, zelf omgekomen door geweld, zag de retorica als een methode om anderen te overtuigen zonder geweld te gebruiken, waarbij hij echter beledigende taal (oratio invectiva) niet schuwde. Tacitus maakte duidelijk hoe de Germanen hun beslissingen namen. Daar kon een maaltijd met veel drank aan te pas komen, waarbij een en ander de volgende morgen - ontnuchterd - werd vastgelegd. Jezus dialogeerde vaker met Zijn leerlingen op een manier die als een samen-zoeken kan worden getypeerd, waarbij Hij graag een vraag, een tegenvraag of een verhaal gebruikte. Ook rabbi Eliëzer gaat in op het nemen van beslissingen door mensen. Het is een gave van God dat zij die zelf kunnen nemen en de rabbi geeft aan hoe dit goed en respectvol kan gebeuren. De interessante en toegankelijke rede is uitgegeven door de Universiteit en beslaat een 45 tal pagina's.
Decaan Henk Witte legde tot besluit een link met de huidige werkelijkheid; wellicht dat het nuttig zou zijn voor sommige parlementsleden en voor president Poetin om deze rede nog eens rustig na te lezen...