Nieuwe kunst én kerkelijke onderscheidingen in Haarlemse kathedraal
Vrijdagmiddag 21 oktober vond een bijzonder gebeuren plaats in de kathedraal: nieuwe kunstwerken van Jan Toorop en Gijs Frieling werden feestelijk in gebruik genomen. Drie grote motoren achter de restauratie van de kathedraal kregen hoge kerkelijke onderscheidingen. Burgemeester drs. Jos Wienen was bij dit feestelijk gebeuren aanwezig.
Nieuwe mozaïeken van Gijs Frieling
De kathedraal was flink gevuld toen om 16.00 uur het symposium over de nieuwe kunst in de kathedraal begon nadat de aanwezigen eerst gelegenheid hadden gekregen om de nieuwe kunstwerken te bewonderen: kleurrijke mozaïeken aan de de voorzijde van de kathedraal in het ingangsportaal van Gijs Frieling. Bezoekers en gelovigen worden voortaan uitgenodigd om binnen te gaan door de Goede Herder, gekleed in een hedendaags fitnesspak, lopend door een weelderige tuin, een paradijselijke omgeving. Het timpaan straalt een hartelijk welkom uit. Boven de zijingangen zijn natuurtaferelen te zien, beiden beschenen door de zon. Op het timpaan ter linkerzijde is een levendige natuur met tulpen, hyacinten en narcissen (de bollenstreek is niet ver weg...). In de planten is een rups te zien, een pop en een vlinder, een beeld van de ziel die van een vraatzuchtig aan de aarde gebonden rups verandert in een vlinder die zich vrij in het licht beweegt. Dat wil de kathedraal zijn: een plaats waar men God ontmoet en veranderen kan, vrij kan worden... In het rechter mozaiek zien we sprinkhalmen die alles kaalvreten, die de zon verduisteren en met rijpe korenaren wegvliegen. Het is een beeld van de ziel die de aarde uitbuit, de toegang tot God blokkeert en ongeremd zich alles toeëigent. Dit wil tot nadenken stemmen in de geest van de Encycliek Laudato Sì van paus Franciscus.
De ramen van Toorop
In een van de straalkapellen, toegewijd aan de H. Aloysius, zijn de ramen van Jan Toorop te zien. Jan Toorop kreeg een jaar na zijn bekering tot het katholieke geloof van bisschop Callier de opdrachtom deze kapel te decoreren, maar dit kwam vooral door geldgebrek niet tot een goed einde. Vijf tegeltableaus werden gerealiseerd. Voor de ramen in de kapel zijn gedeeltelijk ontwerptekeningen bewaard gebleven die nu zijn uitgevoerd. De ontwerpen voor zes ramen werden in 1989 op een veiling aangeboden Het glazeniersduo Stef Hagemeier en Hein van Stiphout hebben met moderne technieken gepoogd de tekeningen van Toorop zo getrouw mogelijk naar glas te "vertalen". Een echtpaar en enkele stichtingen hebben dit project financieel mogelijk gemaakt .
Symposium
Het symposium begon met een lezing van prof. dr. Paul van den Akker over de Tooropramen. Bij een daaropvolgende paneldiscussie was ook Jan Dibbets betrokken. Hij is de ontwerper van een ander nieuw kunstwerk in de kathedraal: de glas-in-lood-ramen in het middenschip die zo'n vijf jaar geleden in tegenwoordigheid van prinses Beatrix in gebruik werden genomen. Samen met Gijs Frieling en glazenier Stef Hagemeier bespraken zij het "wat" en het "hoe" van de kunst onder gespreksleiding van Hester Alberdinck Thijm en Gijs Assmann.
Dit alles werd afgewisseld door prachtige muziek: het Panis Angelicus van César Franck klonk met solitste Bobbie Blommesteijn. Hierbij bespeelde titulair organist dr. Ton van Eck het orgel, wat hij ook deed in het "Grand Choeur Dialogué" van Eugène Gigout, een indrukwekkende compositie voor twee orgels, waaribj Erik-Jan Eradus het tweede orgel bespeelde. De vijf (!) orgels van de kathedraal kwamen trouwens allemaal wel aan de beurt, in het inloopprogramma of tijdens het symposium.
Onderscheidingen
Voorzitter van de Stichting Kathedrale Basiliek en vice-voorzitter van het kerkbestuur, mr. Joris Struycken, sloot het symposium af met de formele ondertekening van de overdrachtsakte van de kunstwerken waarna hij de overgang maakte naar de uitreiking van de onderscheidingen en de betreffende personen tot hun verrassing naar voren riep. Met het uitreiken van de kerkelijke onderscheidingen werd het formele gedeelte van de middag afgelsoten. Deze werden uitgereikt aan Hendrik Duijts, die Ridder werd in de orde van Sint Sylvester, aan mw. Ineke Hetem, die eveneens de Sylvesterorde ontving en aan Wim Eggenkamp die ridder werd in de orde van de H. Gregorius de Grote. In een eigen bericht wordt ingegaan op hun verdiensten voor de kathedraal