Het Ad Limina bezoek is begonnen!
Het Ad Limina bezoek van de Nederlandse bisschoppen is begonnen. Zondagavond 6 november ben ik in Rome aangekomen, samen met enkele andere bisschoppen - de laatste groep - en mgr. Bart Putter, vicaris generaal van ons bisdom. We logeren in het Domus Sanctae Marthae, het gebouw waar ook de paus woont en waar de kardinalen verblijven tijdens het conclaaf, de strikt vertrouwelijke bijeenkomst waarin een nieuwe paus wordt gekozen.
Het vliegtuig had enige vertraging maar gelukkig waren ze zo goed om ons in Santa Marta nog iets te eten te geven, al waren we eigenlijk te laat. Mgr. Smeets is per auto naar Rome gekomen, behalve mgr. Liesen zijn we nu compleet. Na een korte briefing voor de volgende dag, was het tijd om naar bed te gaan, want Ad Limina betekent vroeg op.
Het algemeen rapport
Eerst wil ik maar even ingaan op een paar misverstanden, als ik die zo mag noemen. Voorafgaand aan ons bezoek klonk er her en der wat kritiek op het algemeen rapport van de Bisschoppen omdat dit wel erg algemeen gevonden werd, met herhalingen uit het vorige rapport van 2013 en zonder concrete plannen. Dat klopt deels maar de kritiek geeft ook een wat verkeerde indruk volgens mij. Dat er geen plannen in staan maar meer de niet zo rooskleurige situatie voor kerk en geloof wordt beschreven, klopt wel enigszins. Dat heeft te maken met het feit dat het om een landelijke "stand van zaken" gaat en een verslag daarvan aan Rome en dat in de katholieke kerkelijke structuur alle bisdommen zelfstandig zijn. Om plannen te zien of de concrete actieve respons op de situatie zou je dus de diocesane rapporten moeten lezen (die ook veel omvangrijker zijn, in ons geval was het diocesaan rapport 69 pagina's, tegenover een algemeen rappport van 27 pagina's). Daarnaast hebben de bisschoppen over hun referentschappen rapporten ingediend, bestemd voor de verschillende Dicasteries. Die en de diocesane rappporten zijn niet gepubliceerd (ze zijn bestemd voor de Dicasteries), maar beleidsvoornemens en -uitvoering zijn natuurlijk wel te raadplegen bijv. op de websites van de bisdommen. In het geval van het bisdom Haarlem-Amsterdam: bij mijn aantreden heb ik vier speerpunten genoemd die leidend zijn in ons bisdombeleid en die zijn uitgewerkt in andere teksten en toespraken en vorm hebben gekregen in beslissingen.
De uitdrukking "ad limina"
Volgens mij is er een klein misverstand over de term "ad limina {apostolorum}": het Latijnse woord limen, meervoud limina, betekent "drempel" en wordt in die taal als "pars pro toto"gebruikt om het hele gebouw aan te duiden. In de Romeinse tijd was het vrij gebruikelijk een huis of een tempel van een godheid als "limen" (ad limina deorum) aan te duiden. Het gaat dus om een pelgrimage naar de kerken van de apostelen, naar de plaatsen waar die apostelen begraven liggen (met name Petrus en Paulus).
Sint Willibrord
De eerste dag van ons bezoek aan Rome is het tevens hoogfeest van Sint Willibrord, patroon van onze kerkprovincie, van het aartsbisdom en ons bisdom. Hij was de grote missionaris van de lage landen en moest "met bijna niets" beginnen. Ik voel me wel met hem verwant: ook wij staan voor een missionaire taak en voor de vraag: hoe kunnen we de mensen van onze tijd bereiken met de boodschap van het evangelie? Hoe kunnen we hen binnenleiden in de schoonheid van de kerk en de sacramenten die de Heer ons heeft gegeven?