Het Ad Limina bezoek - de vierde dag
Donderdag 10 november
De vierde dag eindigde met een ontmoeting in het College van Santa Maria dell'Anima in de kerk waarvan paus Adrianus VI begraven ligt. Antoine Bodar woont in dit college. Het bezoek besloot een dag met bezoeken aan het Dicasterie voor de Geloofsleer, de Signatura Apostolica en het Dicasterie voor Cultuur en Opvoeding. Andere bisschoppen bezochten nog andere Dicasteries. Maar we kijken ook nog even terug op de middag van de dag ervoor: het bezoek aan het Dicasterie voor communicatie.
Communicatie
Woensdagmiddag 9 november waren we om 16.00 uur op het Dicasterie voor communicatie waar alle media- activiteiten zijn samengebundeld: de website Vatican.va, Vatican News, het Twitter account, radio Vaticana, l'Osservatore Romano, de Vaticaanse televisie CTV en zo meer. Het is intussen denk ik het grootste van alle Dicasteries geworden, met ruim 600 mensen die ervoor werken!
Van het gesprek heb ik een paar zaken vooral onthouden: ga de uitdaging aan de cultuur waarin je verkeert te begrijpen: hoe moet je spreken? Het gaat erom onze hoop over te brengen in de taal van de mensen van nu. Het voorbeeld werd gegeven van Brazilië waar (grotendeels) vrijwilligers de communicatie doen onder leiding van een betaalde kracht. Deel je geloof, ook op TikTok, met alles waar je van houdt en van leeft, kun je de schoonheid van het geloof met anderen delen. Influencers zijn digitale missionarissen die het platform van de sociale media waarop zij zich bevinden kunnen veranderen met een gerichtheid op God.
Aan ons bisschoppen was de boodschap: vind die digitale missionarissen, begeleid hen, help hen, zij hebben de stimulans en hartelijke verbondenheid van de bisschop nodig! Daar kwam ook de opmerking bij dat we niet bang moesten zijn voor negatieve reacties: die horen erbij. Wees aanwezig, ook als er met modder wordt gegooid! En: onderschat nooit de kracht van een goed verhaal! Een goed verhaal bijvoorbeeld van een vrouw die uiteindelijk niet voor abortus heeft gekozen en nu blij is met die keuze, doet meer dan honderd verboden.
Na deze inspirerende ontmoeting was er de persbijeenkomst die ook via livestream te volgen was.
Naar de Geloofsleer
Donderdag,orgel begon met een bezoek aan het Dicasterie voor de geloofsleer, dat zich op nog geen vijf minuten lopen van Santa Marta bevindt. Daar hadden we een ontmoeting met Karidnaal Ladaria, aartsbisschop Di Noia en verschillende medewerkers van het Dicasterie. Zoals de meeste bisschoppenconferenties bleken te hebben gedaan, brachten ook wij de vragen rond gender in, die in onze samenleving een grote rol spelen. Enkele jaren geleden is daar een document over verschenen van de toenmalige Comgregatie voor de Katholieke opvoeding, dat vraagt hiermee om te gaan in respect voor de door God gegeven sexe. Vanuit het Dicasterie werd gewezen op het belang van een christelijke antropologie waarvoor een document van de pauselijke bijbelcommissie een goede grondslag heeft gegeven die door de internationale theologische commissie zal worden uitgewerkt. Daarnaast kwamen andere vragen aan bod rond filosofie, theologie en cultuur. Het was een interessante en hartelijke discussie. Ik heb nog even bedankt voor de goede en prettige samenwerking met de toen Congregatie voor de Geloofsleer inzake de Vrouwe van alle volkeren, waardoor de devotie erkend kon blijven, de verschijningen echter niet.
Rota en Signatura
Daarna zijn we met enkele bisschoppen naar de Romeinse Rota en de Signatura geweest. De Rota is een beroeps rechtbank binnen de kerk, waarheen men in beroep kan gaan tegen uitspraken van lagere, diocesane rechtbanken in eerste (en tweede instantie). Hier hebben we allerlei vragen en problemen besproken met betrekking tot de rechtspraak in de kerk.Die zijn een beetje technisch voor dit verslag. In ieder geval was er speciale aandacht voor de vorming van toekomstige rechters en voor de toepassing van het strafrecht door mensen die daarvoor de juiste vorming hebben ontvangen. Op de website van de Pont. Università Gregoriana zijn ( verwijzingen naar) de uitspraken van de Signatura te vinden. Vanuit Nederland komen er regelmatig beroeps zaken bij de Signatura wanneer het over kerksluitingen gaan. De lokale bisschop moet dat zeer zorgvuldig doen, al begrijpt iedereen ook in Rome de noodzaak van bepaalde beslissingen.
Opvoeding en cultuur
In de namiddag stond voor alle bisschoppen nog het Dicasterie voor Cultuur en Opvoeding op het programma. Dit Dicasterie is vernieuwd door de samenvoeging van het Congregatie voor de opvoeding met de pauselijke raad voor de cultuur. Die twee thema' s kunnen elkaar bevruchten. Het Dicasterie heeft ook een nieuwe staf gekregen met kardinaal Jose Tolentino de Mendonca en mons. Giovanni Cesare Pagazzi als secretaris. Hier deden we verslag van de ontwikkelingen van het katholiek onderwijs en cultuur. Helaas was de tijd die in ons programma was voorzien niet veel: we hadden maar 45 minuten wat ook voor de staf van het Dicasterie teleurstellend moet zijn geweest. Er waren drie verslagen voorzien: kardinaal Eijk sprak over het hoger, universitair onderwijs, ik zou spreken over katholiek onderwijs in het algemeen en over het primair en middelbaar onderwijs waarna mgr. Mutsaerts in zou gaan op de cultuur en zaken die daarmee verbonden zijn. Helaas bleven voor mij nog slechts vier minuten over en mgr. Mutsaerts kon helemaal niet meer aan bod komen, ook het onderling gesprek was tijdmatig niet meer mogelijk. Het Dicasterie zal het met de teksten moeten doen en wellicht met vervolg gesprekken...
Lunch met KRO-NCRV
Doorde KRO-NCRV waren de bisschoppen tussen deze bedrijven door uitgenodigd voor een heerlijke lunch in de Borgo Pio, een van de kleine straatjes vlak bij de Sint Pieter waar de nodige restaurants zijn. Het was heerlijk en gezellig om met de mensen van de omroep uit te wisselen. Het aantal katholieken is klein bij de omroep, het zou fijn zijn als die presentie wat versterkt kon worden met mensen die de verbinding kunnen leggen tussen geloof en cultuur.
Ontvangst en heilige Mis in het college van de Anima
Aan het einde van de dag kwamen we samen in de kerk van Santa Maria dell' Anima, het college waar Antoine Bodar woont en dat gesticht is door een echtpaar uit Dordrecht. Mgr. De Jong was hoofdcelebrant en samen met de priesters van het college hebben we geconcelebreerd in een mooie gezongen Mis bij het graf van paus Adrianus VI dat zich daar bevindt. Deze paus was de enige Nederlandse paus, geboren en getogen in Utrecht. Na afloop van de viering was er een ontvangst in de bibliotheek van het college waar we ook de nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de heilige Stoel hebben ontmoet en de heer Hans Hoogeveen, onafhankelijk voorzitter van de Bestuursraad van de wereldvoedselorganisatie (FAO) die ook nauw bij de Friezenkerk betrokken is.