Kerstviering bisdom en afscheid van enkele medewerkers
Donderdag 15 december werd op De Tiltenberg de kerstviering gehouden voor de medewerkers van het bisdom. Bij die gelegenheid (en de dag ervoor) werd tevens afscheid genomen van enkele medewerkers: de archivaris, een vice-kanselier en de salarisadministrateur. De samenkomst begon met een gebedsviering in de kapel waarbij ik een overweging heb uitgesproken.
Vicaris Generaal Bart Putter, moderator van de curie sprak de vertrekkende medewerkers tijdens de Kerstviering met persoonlijke en hartelijke woorden toe.
Afscheid Lisette van Oordt
De dag tevoren was er al een afscheidsreceptie voor vice-kanselier drs. Lisette van Oordt, die de gelegenheid heeft gekregen om voor de zusters Dominicanessen in Voorschoten te gaan werken om die te begeleiden naar de voltooiing van hun Congregatie in onze streken. Deze coördinerende taak die bijzondere zorg en aandacht voor de zusters vraagt is een mooie nieuwe uitdaging voor haar. Daarnaast blijft Lisette van Oordt in de pastorie van de "Papegaai" (H. Jozefkerk in de Kalverstraat in Amsterdam) wonen van waar zij als toegewijde zuster van Emmanuël met haar medezusters mooie apostolische initiatieven heeft genomen, zoals de zondagen van de barmhartigheid, die veel mensen in de kerk brengen. Gelukkig blijft zij dus actief in ons bisdom. Van harte wensen we haar Gods zegen voor deze nieuwe uitdaging!
Afscheid Gulita Ginsel
Tijdens de Kerstviering namen we afscheid van Gulita Ginsel die enkele jaren de salarisadministratie heeft gedaan. Zij mocht altijd rekening op een goede pers bij de priesters van wie zij de honoraria en de declaraties verwerkte. We vinden het daarom jammer dat zij vertrekt, waarvoor zij haar goede redenen heeft ook al heeft zij dit werk altijd met plezier gedaan.
Afscheid van de Archivaris Floor Twisk
Ook onze archivaris drs. Floor Twisk heeft afscheid genomen. Hij is nog vijftien jaar na het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd door gegaan! Dat verdient wel extra waardering, want de wijze waarop Floor Twisk het bisdomarchief heeft beheerd verdient werkelijk alle lof. Tot zijn werkzaamheden behoorde bijvoorbeeld de overbrenging van het archief vanuit de Nieuwe Gracht waar het bisschopshuis tot zes jaar geleden gevestigd was, naar de nieuwe locaties. Ouder bisdomarchief werd toevertrouwd aan het Noord Hollands Archief in Haarlem. Met grote kennis en kunde heeft Floor Twisk dit alles geregeld en daarbij wist hij zelf zeer goed de weg in het enorme archief, zodat we altijd snel de juiste stukken boven water kregen! Heel veel dank aan hem voor deze twintig jaren voortreffelijke dienst! Floor Twisk wordt opgevolgd door dr. Jörgen Vijgen die hij de afgelopen jaren al heeft ingewerkt.
Kerstviering
De samenkomst begon echter met de Kerstviering in de kapel die werd geopend door de vicaris-generaal met een terugblik waarin hij de belangrijkste ontwikkelingen in de bisdomcurie van het afgelopen jaar memoreerde. Hij stond stil bij ziekte van medewerkers, bij de nieuwe medewerkers en enkele ontwikkelingen in de maatschappij die hun weerslag hebben. We zongen kerstliederen, luisterden naar het evangelieen de voorbeden van vice-kanselier Lizette Romijn en naar de onderstaande overweging.
KERSTTOESPRAAK
Heden is je een Redder geboren...
(Aan het begin van de toespraak heb ik de vertrekkende archivaris en salarisadministrateur bedankt)
Normale loop?
Langzaamaan zijn we uit de Covid periode gekomen en herneemt het leven zijn normale loop. Hoewel, er is toch veel veranderd, zoals we ook in de kantoren van ons bisdom kunnen merken. Er wordt veel meer thuis gewerkt zodat ik sommigen van u nog niet goed ken. Behalve onze front-office: Anneke, Petra en Jerry, die tref ik hier wel altijd aan.
Crisissen
Thuis werken heeft zijn voordelen, zeker nu andere crisissen opdoemen: de energie-crisis en de klimaatcrisis krijgen impact op ons leven en die zijn verbonden met een gevoel van onzekerheid over hoe de situatie in de wereld verder zal gaan. In veel gebieden van de wereld is onrust, terreur, oorlog, armoede, overstromingen en ga zo maar door. De oorlog in Oekraïne, een oorlog aan de grenzen van Europa, heeft ons er van bewust gemaakt dat vrede en veiligheid geen vast verworven waarden zijn en dat dit ook voor ons deel van de wereld geldt.
Schaduwen
De hele Covid-periode werpt nog lange schaduwen: mensen houden gevolgen van een besmetting, voelen zich depressiever of hebben op een andere manier een tik gekregen van die twee jaar Pandemie. En zullen we de gevolgen van de veranderingen in klimaat en milieu tijdig en voldoende kunnen keren om de meest ernstige gevolgen daarvan te kunnen vermijden? Ook daar geldt hetzelfde als we op kleinere schaal bijvoorbeeld in de kerk van ons eigen bisdom zien: het is vaak moeilijk om mensen op één lijn te krijgen, zelf als ze de noodzaak van veranderingen begrijpen en inzien. In onze parochies worstelen pastoors en kerkbesturen daarmee: het kerkelijk leven moet worden aangepast aan de schaal van de kerk van nu, maar velen hechten sterk aan wat geweest is, er zijn gevoeligheden, verwachtingen en visies.
Weer naar de kerk
Te midden van al die veranderingen en onzekerheden leven wij en proberen wij onze weg te vinden. Dit jaar mogen we voor het eerst sinds de pandemie op Kerstmis weer naar de kerk. De deuren staan open, iedereen kan naar binnen lopen, al is het daarbinnen misschien wel wat kouder dan in andere jaren (dus trek een dikke jas aan) en daarbinnen horen we de aloude boodschap van de geboorte van onze Heer Jezus Christus in de stal van Bethlehem.
Verborgen
Stel het je voor: in een uithoek van het onafzienbare Romeinse rijk, ergens buiten, op een herdersveld wordt een kind geboren. Je zou je schouders erover kunnen ophalen want wat is dit nu voor bijzonders? Een paar armoedzaaiers met een baby, bijna onopgemerkt, zonder pers erbij, geen schijnwerpers erop, niet vermeld op de social media, niet rond gebazuind, maar verborgen en onaanzienlijk in een stille nacht. Toch was wat daar gebeurde het belangrijkste feit van die tijd, daar gebeurde wat de geschiedenis compleet zou veranderen, daar vond plaats wat het tij keerde en de bestemming van elke mens veranderde. Daar gebeurde het! Daar klonk de boodschap aan de arme herders, tamelijk uitgestotenen uit de maatschappij van toen: “Vrees niet, heden is je een Redder geboren”.
Zoveel...
Die woorden zouden gerust mogen nagalmen in je eigen oren en in je eigen hart. Je komt zoveel ellende tegen, er is zoveel te melden wat absoluut niet goed is, het kwaad is overal om ons heen en veel situaties kunnen we terecht als bedriegend ervaren voor de toekomst van onze wereld.
Niet alles
Toch is er dus nog iets, nee: Iemand die nog fundamenteler is, meer de koers van de wereld, ons leven uiteindelijk bepaalt: “Vrees niet, heden is je een Redder geboren”. Het is een uitnodiging ook aan ons om niet ondergedompeld te raken in de moeilijkheden die we vaak ervaren. Van die moeilijkheden heb ik er een aantal genoemd die zich voordoen in de grote wereld, maar ook ons eigen leven kan soms behoorlijk onder druk staan, bijvoorbeeld door ziekte of relatieproblemen, door financiële problemen, een overlijden of wat al niet. Toch klinkt dan steeds weer die boodschap: dit is niet alles, vrees niet, heden is je een Redder geboren.
Een basis van vertrouwen
Ik wens jullie dat allemaal van harte toe: dat je bij alles wat over je heen komt een innerlijke rust en vrede mag kunnen bewaren, een soort innerlijke zekerheid dat die rottigheid niet alles is en niet het laatste woord heeft, dat je basis een vertrouwen mag zijn, want: heden is je een Redder geboren. In die geest wens ik jullie allen een zalig kerstmis!