Paus Benedictus is naar de hemel!
Vanavond 19.00 uur Mis voor hem in de kathedraal
"Adieu aan Benedictus XVI, nederige werker in de wijngaard van de Heer" met deze woorden maakte het Vaticaan vanmorgen bekend dat emeritus paus Benedictus XVI op oudejaarsmorgen om 9.34 uur op 95 jarige leeftijd naar het huis van de Vader is overgegaan. Het is met dankbaarheid dat ik denk aan wat hij als theoloog, als herder, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer en paus voor de Kerk heeft betekend.
Aansluitend aan het Angelus van 12.00 uur luidde de doodsklok van de de kathedrale basiliek voor paus Benedictus op deze oudejaarsdag.
Om 19.00 uur wordt vanavond (31 december 2022) een heilige Mis gevierd in de kathedrale basiliek van Sint Bavo, Mgr. Bottemanneplein, Haarlem, tot intentie van de overleden emeritus-paus.
In de Apostolische Nuntiatuur, Carnegielaan 5, Den Haag, is het mogelijk voor paus Benedictus een Condoleanceregister te tekenen van woensdag 4 tot vrijdag 6 januari tussen 10.00 - 13.00 en 14.00 - 16.00 uur. Ook is het mogelijk een condoleance te sturen via het e-mail adres van de Apostolische Nuntiatuur: apost.nuntiatuur@ziggo.nl.
Een nederig en eenvoudig arbeider
Jozef Ratzinger werd in 1927 geboren in Marktl am Inn (Beieren, Duitsland) en werd in 2005 de opvolger van paus Johannes Paulus II, de grote paus die meer dan 25 jaar aan het roer van de kerk had gestaan. De eerste woorden die hij op het balkon van de Sint Pieter sprak waren die zo bekend geworden zinnen: "Na de grote paus Johannes Paulus II hebben de heren kardinalen mij, een nederig en eenvoudig arbeider in de wijngaard van de Heer, gekozen. Ik vind troost in het feit dat de Heer zelfs weet te werken met onvolmaakte instrumenten en bovenal beveel ik mij in Uw gebeden aan". Die woorden kenmerkten hem: eenvoudig, nederig, geen hoge dunk van zichzelf, vriendelijk, aimabel en een man van geloof. Hij had het pausschap niet gezocht, integendeel hij had alles voorbereid om met emeritaat te kunnen gaat toen hij gekozen werd. In 2013 besloot hij als paus terug te treden.
Hermeneutiek van de continuïteit
Jozef Ratzinger is één van de grootste theologen van de twintigste eeuw geweest en hij heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. Ook als paus heeft hij nog belangrijke werken geschreven, waaronder drie Encyclieken over de goddelijke deugden (de laatste over het geloof is uitgekomen onder zijn opvolger) en de drie Jezus-boeken. Belangrijk aspect van zijn pontificaat was onder meer de "hermeneutiek van de continuïteit", waarmee wordt aangeduid dat ontwikkelingen binnen de leer van de kerk niet moeten worden verstaan als een breuk maar als een organische ontwikkeling in overeenstemming met wat vroeger al werd geloofd. Het is als het ware het uitrollen van een mooie loper, die weliswaar dezelfde blijft maar waarvan steeds meer mooie aspecten worden gezien. Een ander belangrijk aspect was de systematische strijd tegen en aanpak van pedofilie, grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van minderjarigen, waarmee paus Benedictus verder ging.
Herinneringen aan de professor
Zelf bewaar ik verschillende mooie herinneringen aan paus Benedictus. Als seminarist heb ik hem voor het eerst meegemaakt. Toen was hij natuurlijk nog geen paus maar theologie-professor in Regensburg en lid van de begeleidingscommissie van ons seminarie. In die hoedanigheid bezocht hij ons en hield een lezing tijdens de studiedagen van het seminarie, waarvan me nu vooral bij staat dat deze professor alles zo knap en helder kon formuleren.
Herinneringen aan de kardinaal
Toen ik na mijn priesterwijding en kapelaansjaren in Rome studeerde, kwam ik -inmiddels - kardinaal Ratzinger weer tegen. ’s Morgens vroeg of ’s Avonds zag je hem over het Sint Pietersplein lopen op weg van huis naar kantoor of van kantoor naar huis. Soms kwam ik hem tegen bij bijeenkomsten van Het Werk over John Henry Newman waar de kardinaal ook belangstelling voor had. De ontmoetingen waren altijd vriendelijk, rustig, nooit gehaast, maar met aandacht voor de persoon.
Met Mgr. Punt ben ik een keer op audiëntie bij kardinaal Ratzinger geweest omdat mgr. Punt over de Vrouwe van alle Volkeren en Maria als Medeverlosseres wilde spreken. Dat laatste vond de kardinaal een ‘vrije kwestie’, dat wil zeggen dat je daar verschillende meningen over kon huldigen.
Als rector van het seminarie heb ik tweemaal meegemaakt dat we met de priesterstudenten op bedevaart naar Rome gingen. Daarbij hadden we ook een audiëntie bij kardinaal Ratzinger. De eerste keer was in 1998. De ontmoeting vond plaats in de binnen-loggia van de Congregatie voor de Geloofsleer en de studenten van Redemptoris Mater zongen tot besluit een lied met gitaar. In 2004 waren we opnieuw in Rome, het laatste jaar van het pontificaat van paus Johannes Paulus II die de eerste steen voor het seminarie zegende. Ook nu was er een audiëntie bij kardinaal Ratzinger die ons nog de plaats, het lied en andere details van de audiëntie van zes jaar daarvoor wist te vertellen!
Herinneringen aan de paus
Tijdens een algemene audiëntie had ik gelegenheid de publicaties van ons seminarie aan de paus aan te bieden. Natuurlijk had ik niet de hoop dat hij ze zou lezen, maar hij bekeek de boeken aandachtig en bladerde er doorheen.
In oktober 2011 benoemde paus Benedictus XVI me tot titulair bisschop van Arsacal en hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam. Het jaar erop nam ik deel aan de cursus voor de ‘baby-bisschoppen’, de pas benoemde bisschoppen, met aan het einde de audiëntie bij de paus. De paus was duidelijk ouder geworden, brozer, al was de ontmoeting opnieuw zeer hartelijk.
Herinneringen aan de emeritus-paus
In 2015 werden er nieuwe kardinalen gecreëerd en vanwege mijn bekendheid met één van hen, was ik er bij. Ook emeritus-paus Benedictus was gekomen. Na afloop bestormden alle kardinalen en bisschoppen hem om hem te kunnen groeten. Mij is het niet gelukt...
Een bijzondere herinnering aan de emeritus paus was aan een gebeurtenis tijdens de bisdom-bedevaart in 2016. Een afvaardiging van ons kathedrale koor mocht een klein concertje geven voor paus Benedictus voor het kloostertje in de Vaticaanse tuinen waar hij tot zijn overlijden heeft gewoond. De foto ervan is bij het voorgaande bericht gepubliceerd. De paus genoot ervan en ze mochten nog wel wat meer zingen dan eigenlijk was voorzien...
In paradisum...
Met deze herinneringen heb ik paus Benedictus willen danken en eren. Nederige en eenvoudige dienaar in de wijngaard van de Heer, moge U nu binnengaan in het Paradijs, mogen U de vreugde smaken Uw Heer te zien van aangezicht tot aangezicht...
Rust in vrede!
ENCYCLIEKEN VAN PAUS BENEDICTUS XVI
- Deus caritas est, De liefde: Naastenliefde en Gods liefde 25 januari 2006
- Spe salvi, De hoop 30 november 2007
- Caritas in Veritate Liefde in waarheid. Sociale encycliek 29 juni 2009
POSTSYNODALE APOSTOLISCHE EXHORTATIES VAN PAUS BENEDICTUS XVI
- Sacramentum Caritatis - Over de Eucharistie, 22 febr. 2007
- Verbum Domini - Woord van God in zending van de Kerk, 30 sept. 2010
- Africae Munus - verzoening, rechtvaardigheid, vrede in Afrika, 19 nov. 2011
- Ecclesia in Medio Oriente - De kerk in het Midden Oosten, 14 sept. 2012