Op zoek naar het Koninkrijk van Gerechtigheid en waarheid
Bij de uitvaart van Djanny Bracke
Op woensdag 8 maart was ik in de kathedraal van Rotterdam voor de uitvaart van Djanny Bracke. Verschillende priesters, diakens en andere gelovigen, bevriend met de overledene en/of betrokken bij de bedevaarten of de ridderlijke orde van het heilig Graf van Jeruzalem waren aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen en rond hem in gebed verenigd te zijn.
In de kaarsenkapel in Kevelaer werden na afloop van de uitvaart enkele van de kaarsen geplaatst die in de kathedraal van Rotterdam bij hem hadden gebrand.
Preek
Een Pelgrimage naar het Koninkrijk van gerechtigheid
Uitvaart Djanny Bracke
Laat ik allereerst onderstrepen hoezeer ik het waardeer dat U naar deze Uitvaartmis voor Djanny bent gekomen, sommigen ook van verre, zoals de vertegenwoordigers van de Broederschap van Kevelaer. En er zijn mensen die niet konden komen en hier ook graag hadden willen zijn, zij zijn geestelijk met ons verbonden.
We zijn allemaal overvallen door het plotselinge overlijden van Djanny.
Afspiegeling
De aanwezigheid van U allen met zoveel verschillende achtergronden, is een mooie weerspiegeling van het leven van Djanny in dienst van Kerk en Samenleving en uiteindelijk in dienst van die Heer die ons geschapen heeft en ons leven tot voltooiing brengt en ons de missie heeft meegegeven Zijn koninkrijk te zoeken van gerechtigheid, dus goed te zijn en goed te doen (vgl. Mt. 6, 33).
De eerste pelgrimages
De levensweg van Djanny begon in het gezin dat vanuit Zeeland naar de Stellendamstraat in Rotterdam kwam. Na de lagere school ging Djanny naar het klein-seminarie Leeuwenhorst in Noordwijkerhout, waar Hans Magdelijns, Theo van Adrichem - beiden hier aanwezig - en ik hem in 1967 leerde kennen. Ik kan me nog herinneren dat daar het bericht van de geboorte van Michael kwam.
Aan het einde van onze schoolperiode daar maakten we met vier vrienden een reis naar Rome, waarvan Djanny onlangs het verslag weer tegenkwam dat hij ons toestuurde. Die reis was dit jaar vijftig jaar geleden, een goede reden om weer eens bij elkaar te komen. Dat was dus enkele weken geleden het plan, niet wetende dat Djanny’s pelgrimage naar de hemel al zo dicht bij zou zijn.
Op zoek naar het koninkrijk: sociale gerechtigheid
Na Leeuwenhorst kwam de studie fysiotherapie en werkte hij als fysiotherapeut en zorgmanager. Djanny was tot nu toe lid van de Brede Raad 010 die momenteel uit bijna 30 Rotterdammers bestaat, benoemd door het gemeentebestuur, die ervoor zorgen dat ervaringen van de Rotterdammers met het sociaal beleid bij de gemeente terecht komen. De Brede Raad 010 adviseert de gemeente over belangrijke sociale wet- en regelgeving, als jeugd, schuldhulp, enzovoorts. Het is de schakel tussen de Rotterdammer en het sociaal beleid van de gemeente. Ook op dit sociale vlak verstond Djanny zijn opdracht: Zoek eerst het koninkrijk en zijn gerechtigheid.
Kevelaer
Op Leeuwenhorst is de band met Kevelaer al gaan groeien. Mgr. Vreeburg was moderator van de Haagse Bedevaart naar Kevelaer. De band met Maria, Troosteres van de Bedroefden, en met Kevelaer bleef; Djanny werd lid, later voorzitter van de Broederschap en de Haagse Bedevaarten. Ook dat deed hij met aandacht voor de mensen, vooral voor de zwakken en ouderen. Zo nam hij persoonlijk contact op met mijn moeder toen die minder werd om te kijken hoe het voor haar toch nog mogelijk zou kunnen zijn om naar Kevelaer te gaan, wat zij zo graag wilde. En toen zij in een verpleeghuis zat, bleef hij haar jaarlijks bezoeken, tot grote vreugde van mijn moeder.
Bisschoppelijke Brielse Commissie
De Haagse bedevaarten breidden zich uit met ook andere bedevaartplaatsen als doel. Sinds enige jaren was de Bisschoppelijke Brielse Commissie hier nog bij gekomen en de zorg voor het bedevaartsoord en de pelgrimages naar Brielle, de plaats waar de negentien martelaren van Gorcum vanwege hun geloofsovertuiging werden omgebracht.
Ridderlijke Orde van het H. Graf
Bijna anderhalf jaar geleden ontving Djanny in Bolsward de investituur als ridder van het H. Graf van Jeruzalem. Hij was daar blij mee; het gaf opnieuw een band met caritatieve projecten, met een mooie groep mensen en met een van de grote pelgrimages van de christenheid, die naar het heilig Land.
Een pelgrimage...
We zouden dat dus mogen samenvatten als de grote lijn van zijn nobele leven: Zijn leven was een pelgrimage naar het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid. Op bedevaart gaan betekent je openen met het verlangen om geestelijk te groeien. Zo is het bij Djanny zeker gegaan. Hij was geen predikant, maar uit zijn woorden en daden kon je wél zijn geest proeven.
Hem herkennen
We hebben het evangelie van de Emmaüsgangers gehoord. Die waren op weg, een pelgrimage, de Heer liep naast hen en zij wisten het niet, zij hadden Hem niet herkend, geleidelijk kwam dat moment: zij werden geraakt, geïnspireerd en toen kon het moment komen dat de Heer het brood brak en zij Hem herkenden.
Djanny heeft de Heer herkend in de mensen wier lot hij zich aantrok, in de mensen die met hem op bedevaart gingen, zich inzetten voor ouderen, jongeren, mensen die in de problemen zitten; hij heeft de Heer herkend in de Eucharistie, in de verbondenheid met Maria... Daarbij was zijn verbondenheid met Kevelaer en met Maria als Troosteres van de Bedroefden een bron van kracht en inspiratie.
Wij bidden nu voor hem en voor de dierbaren die hij achterlaat.
Heer, geef hem nu de eeuwige rust!