Eerste Catechese-ochtend “rise up” voor WJD-jongeren
Receptie bij de ambassadeur
Woensdagochtend mocht ik de drie catechese-ochtenden openen met als thema: integrale ecologie.
Parochiezaal
De catecheses voor de jongeren vinden plaats in een kerk (of liever onder een kerk) in de buurt van hun slaaplocatie. Over die locatie zijn de jongeren wel tevreden. Op de Wereldjongerendagen zijn die locaties primitief, maar het is goed te doen. Onder de kerk bevond zich een grote parochiezaal waar de duizend jongeren in konden. Er was een band (nu nog zonder naam, maar er wordt deze dagen een goede naam bedacht) en een jongeren koor uit Raamsdonksveer die de ochtend muzikaal opluisterden.
Verloop van de ochtend
De opzet van de catecheses is anders dan in het verleden. De bisschop moet kort spreken, een kwartier maar, waarbij hij vragen meegeeft voor groepsgesprekken. De bisschop die catechese geeft, wordt geacht bij de doelgroepen langs te gaan en hier en daar wat van de gesprekken op te pikken, om daar plenair een verslag van te doen. Daarna werden er gele opblaasbare ballen de zaal in gegooid, waar de jongeren vragen op konden schrijven. Ik heb met veel plezier meegedaan aan het gooien van die ballen! Een aantal van die vragen is er daarna uitgepikt om door de bisschop beantwoord te worden. Ook waren er nog bouwstenen die worden gevormd tot een huis, waarop post-it briefjes werden bevestigd met resultaten uit de gesprekken. Aan het einde van de ochtend werd de Eucharistie gevierd waarin mgr. Everard de Jong hoofdcelebrant was.
Integrale ecologie
De catechese ging dus over integrale ecologie, verbonden met het evangelie van het bezoek van Maria aan Elizabeth ( Lc. 1, 39-45). Dat evangelie werd eerst gelezen.
Als het over ecologie gaat, kunnen we ons al gauw wat machteloos voelen: het gaat om zulke grote dingen en wij zijn zelf maar beperkt en klein. Maar wat kunnen we als christen? Ik noem hieronder kort de punten die aan de orde kwamen, wellicht dat ik later nog tijd vind om een uitgewerkte versie op Arsacal te plaatsen.
1. Laat je raken en kom in beweging:
het voorbeeld van Pier Giorgio Frassati, die zich als kind liet raken door de nood van een arm kind. Openheid voor de heilige Geest.
2. In de tien punten van paus Franciscus over integrale ecologie
komt duidelijk naar voren hoe alles met elkaar samenhangt. Het gaat niet alleen om bepaalde dingen doen voor het klimaat, maar om een bewustzijn dat alles met elkaar samenhangt; het gaat om de vraag: welke wereld willen we achterlaten?
3. Er is klimaatvervuiling op Micro-niveau:
veel mensen zeggen: hoe kunnen we geloven in een God als er zoveel kwaad gebeurt? Maar het is de mens die achter zoveel dingen zit die verkeerd gaan: achter klimaatverandering en zoveel andere zaken, zit het gedrag van mensen. Ik heb dat geïllustreerd met een paar voorbeelden (Uganda, de landen die grootste vervuilers zijn, de 125 rijksten op aarde). Kort door de bocht: de rijken vervuilen, de armen lijden. Het komt dus aan op rechtvaardigheid, je bent als mens een bouwsteen, door goede keuzes.
4. Drie punten over wat onze bijdrage kan zijn aan een beter klimaat
a. Je instelling is belangrijk: ga je voor jezelf of voor wat God wil en voor de naaste, kies je voor het ware, Goede en schone, of voor je ik? Het verlangen naar een ijsje: een kind wil ijs, een groot ijsje, een volwassene onderscheidt en maakt afwegingen. Daarbij is bereidheid nodig om offers te brengen, dat leer je door je grenzen te verleggen ( vgl. Het bergbeklimmen door Pier Giorgio Frassati). Als je offers kunt brengen word je vrijer.
b.Ga door, hou vol! Zowel Maria als Jezus kregen na een mooi roepingsmoment met prachtige vooruitzichten, met beproevingen te maken. Dat zal jou ook overkomen. Als je je roeping, je missie ontdekt, is dat iets prachtigs, maar dan komt ook een stukje woestijn. Stel je er op in en houd vol!
c. Geloof in het onverwachte, de creativiteit van de heilige Geest. Af en toe gebeurt er iets dat alles toch weer anders maakt ( vgl. De schimmels die plastic eten).
Een goed klimaat begint bij onszelf. En ook: één mens, Maria, veranderde de wereld, doordat zij " ja" zei tot God en in beweging kwam.
Op "Katholiek leven" is de catechese te volgen en ook de beantwoording van de vragen (tenminste gedeeltelijk)
Op bezoek bij de ambassadeur
In de middag was er een informele receptie in de residentie van de Nederlandse ambassadeur, mw. Margriet Leemhuis. Zij ontving de Nederlandse bisschoppen en een afvaardiging van medewerkers aan het Nederlandse WJD programma, zowel uit Nederland zelf als ook uit Curaçao, Bonaire en Aruba. Het was een gezellige informele ontmoeting met een hapje en een drankje. Daarna reden we weer naar ons logeeeradres, maar dat bleek nog een uitdaging te zijn omdat veel wegen waren afgezet. Intussen is ook paus Franciscus in Portugal aangekomen.