Als je weleens last hebt van depressieve gevoelens...
Wees blij in de hoop (Rom. 12, 12)
Het thema van de wereldjongerendag van 2023 was "Wees verheugd in de hoop"(Rom. 12,12). Dat klinkt gemakkelijk maar wat kun je doen als je last hebt van depressieve gevoelens?
Wees blij in de hoop (Rom. 12, 12)
Jongeren en depressie
1. Ben je hoopvol? Veel jongeren zijn niet zo hoopvol, zeggen de onderzoeken. 2021: 1 op de 11 (9 procent) jongvolwassenen (18 tot en met 34 jaar) in Nederland heeft een hoog risico op een angststoornis of een depressie in 2020. Dit is een toename ten opzichte van 2016, toen had 7 procent een hoog risico, in 2012 was het 6 procent (RIVM). In de coronatijd was er een extra risico op depressie door meer eenzaamheid, onzekerheid en stress. In de Corona tijd had een kwart van alle jongeren last van sombere en depressieve gevoelens (ipractice.nl)
2. Wanneer krijg je last van depressieve gevoelens? Problemen thuis zoals ruzie met of tussen ouders, of met een broer of zus; door sociale situaties: Je verliest de grip op situaties of ervaart een gevoel van machteloosheid; door liefdesproblemen en liefdesverdriet; wanneer je kwaad bent op iemand of op meerdere mensen, maar het niet kunt uiten; als je stress hebt door langdurige prestatiedruk kun je depressief worden; ook mishandeling of andere ingrijpende gebeurtenissen kunnen maken dat je depressief wordt en het kan ook in je zitten: dat je een aanleg hebt voor somberheid. Maar hoe dan ook: iedereen kan het krijgen.
3. Daarom is het wel goed en belangrijk om stil te staan bij de woorden van de apostel Paulus: hoe kun je blij zijn in de hoop? Want blij zijn in de hoop, betekent dat je blij bent om iets wat er niet of nog niet is, maar waar je naar uitziet. Je bent blij om iets moois en iets fijns dat er nog niet is, maar waar je op hoopt. Dat is natuurlijk wel heel mooi want dat betekent dat je blij kunt zijn, zelfs als je in de shit zit! Blij in de hoop...
Erover praten
4. Als je het rijtje hoort van situaties waardoor je depressief wordt, dan kunnen we concluderen: depressie heeft veel te maken met onmacht, het hebben van nare gevoelens en er niet over kunnen praten. Als je iemand hebt met wie je er over kunt praten, is dat al iets heel goeds, dat kan heel goed helpen. Met wie kun je erover praten? Kijk eens om je heen: een verstandig, wijs mens, die goed kan luisteren en een gelovig mens die je kan helpen om er ook in gebed mee om te gaan en die het gelovig uitzicht erin betrekt. Het is belangrijk dat iemand goed kan luisteren en niet te snel met “oplossingen” komt.
En als iemand bij jou komt om te praten? Luister dan en leef mee. Dat meeleven is belangrijker dan “het probleem oplossen”.
De rol van het geloof
5. Waarom is het geloof zo belangrijk als je met rotgevoelens zit? En waarom is het geloof zo belangrijk om geen depressie te krijgen? Omdat depressieve gevoelens ervoor zorgen dat je het niet meer ziet zitten, je hebt geen uitzicht, alles is duister. En het geloof laat je juist uitzicht zien, een toekomst, er is altijd hoop: wees blij in de hoop, zegt Paulus daarom. Je bent op weg naar iets moois, je bent geroepen om hier op aarde een mooie taak te vervullen en in het hiernamaals gelukkig te zijn. Als je geen geloof hebt en geen hoop zit je als het ware opgesloten in een kamer zonder ramen, als je geloof hebt en hoopt dan leef je als het ware in een kamer met ramen en openslaande deuren die toegang geven tot een prachtige tuin. Als je weet en kunt voelen en ervaren dat je op weg bent naar een mooie, positieve toekomst, dan wordt ook je leven nu meer leefbaar. Als je hoop hebt, leef je anders.
6. Ik kan je dan ook aanbevelen om alles te doen om je geloof te verdiepen, nieuwe ervaringen op te doen. Alle mooie ervaringen die je met God hebt opgedaan, vormen een kracht en een schat die je door een donkere periode heen helpen. Als je mee geweest bent naar de Wereldjongerendagen, dan weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk en mooi het is om nieuwe ervaringen met je geloof op te doen. Zoek ervaringen die je kunnen inspireren, die geven voeding aan de hoop die in je leeft en de hoop geeft je uitzicht en geluk, vreugde. Want het komt erop aan om stevig te staan in de hoop, overtuigd zijn van wat je nog niet ziet.
Onder het kruis
7. Stel je voor dat je onder het kruis van Jezus Christus staat. Daar stonden Maria en de leerling die Jezus liefhad. Het werd donker. Ze denken vaak dat met die leerling die Jezus liefhad de apostel Johannes wordt bedoeld, maar eigenlijk zijn wij dat allemaal. Dus als je dat evangelie leest of hoort, denk dan aan jezelf als het gaat over die leerling die Jezus liefheeft. Ik denk dat het daarom zo gezegd wordt in het evangelie omdat de bijbel eigenlijk wil zeggen dat je dat zelf bent: jij bent de leerling die Jezus liefheeft. En je staat allemaal weleens onder het kruis als je iets naars en akeligs meemaakt.
8. Ook Maria stond dus onder het kruis van Jezus. Dat moet voor haar wel heel erg zijn geweest: haar enige Zoon hing voor haar ogen te sterven, nadat Hij vreselijk gemarteld was, als een crimineel. Werd Maria toen depressief? Haar kracht was haar geloof, haar vertrouwen, haar hoop... Vanaf het kruis kreeg Maria in feite een nieuwe zending. Jezus zei daar tegen die leerling: “Ziedaar je Moeder” en tegen Maria: “Ziedaar je zoon”, ziedaar je kind. Vanaf het kruis kreeg Maria de taak om op een nieuwe manier moeder te zijn: moeder voor allen die in Jezus geloven en Hem willen volgen. Haar hart werd doorboord door pijn en verdriet, tegelijk was er een nieuw uitzicht.
Het is dan ook heel goed om je gevoelens in gebed met Maria te delen.
De verwachting van een luikje
9. Zo gaat het ook met jou: als je door een verdrietige periode heen gaat, er iets is dat je veel pijn en verdriet doet, gebeurt er ook iets dat jou nieuw uitzicht geeft als je geloof hebt en hoop. Als God een deur dicht doet, doet Hij ook ergens weer een luikje open. Zit je in een rotperiode? Ga zoeken naar het luikje dat voor jou open staat; ga verder met hoop en een verwachting dat er iets komt. Kijk naar je verdere weg en naar de toekomst: misschien moet jij ook een kruisweg gaan, zoals Jezus, maar ook voor jou komt de verrijzenis, de opstanding ten leven.
De rol van je goede (geloofs)ervaringen
10. Jezus was dood, toen en daar op het kruis. Was de hoop gestorven? Was de wereld definitief zonder licht, zonder leven, zonder doel? Maria zal in dat uur zeker opnieuw in haar hart geluisterd hebben naar het woord van de engel Gabriël, waarmee die aartsengel antwoordde op de schrik van Maria toen de engel bij haar binnen kwam: “Vrees niet, Maria!” (Lc. 1,30), wees niet bang!
Doe dat ook gerust dikwijls: denk terug aan je mooie ervaringen, hoe God je heeft aangeraakt en geleid, waar heb je Zijn liefde gevoeld? Welke weg is God met jou gegaan? Het is ook niet verkeerd om die ervaringen eens op te schrijven, ze kunnen je sterken als eens in een donkere tijd zit.
11. Heel dikwijls heeft Jezus dat Zelf tot Zijn leerlingen gezegd: Vreest niet! Wees niet bang! Ze zeggen wel dat dit 365 keer in de bijbel staat, dat is dus voor elke dag een keer; in feite staat het nog iets vaker in de bijbel! Tot Zijn leerlingen heeft Jezus dat vlak voor het uur van het verraad en het lijden, nog eens gezegd: “Hebt goede moed: Ik heb de wereld overwonnen” (Joh. 16,33). “Laat je hart niet verontrust of kleinmoedig worden” (Joh. 14,27).
12. “Vrees niet, Maria!” Toen in Nazaret had Maria dat al te horen gekregen. Toen heeft de engel ook tot Maria gezegd: “Aan Zijn Rijk zal geen einde komen” (Lc. 1,33). Dat “Rijk” van Jezus was heel anders dan de mensen zich hadden kunnen voorstellen. Dat rijk van Jezus begon op het uur van Zijn lijden en dood, zijn leerlingen hadden meer gedacht aan tronen, aan kronen, aan een eervolle positie. Zo is het nu ook: Het gaat allemaal vaak anders dan je had kunnen denken; de wegen van God zijn totaal anders dan wat wij ons kunnen voorstellen. Maar je moet niet bang zijn, maar vooruit kijken, leven vanuit de hoop.
Josephina Bakhita
13. Josephina Bakhita werd rond het jaar 1869 geboren in Darfur (Soedan). Op haar negende werd zij door slavenhandelaren ontvoerd en vijf keer op slavenmarkten verkocht. Ze werd heel vaak gegeseld en geslagen. Ze hield er haar hele leven lang 144 littekens aan over. Was er nog wel hoop voor haar? Ja, zij hoefde de hoop niet te verliezen. In 1882 werd zij verkocht aan de Italiaanse consul, die haar mee naar Italië nam. Daar had zij een goede tijd en zij leerde zusters kennen en door hen leerde zij Jezus kennen. Zij had zoveel slechte meesters gehad, nu leerde zij een goede Meester kennen: Jezus. Zij noemde Jezus vaak “Mijn meester”. In 1890 werd zij gedoopt en zes jaar later deed zij geloften en werd kloosterzuster. In 1947 is zij in Italië gestorven. Haar laatste jaren was zij niet goed qua gezondheid. Als men aan haar vroeg: “Hoe gaat het met je?” Zei zij altijd: “Zoals de Meester het wil” en zij bleef opgewekt, zij was blij in de hoop.
De Goede Herder en de eerste christenen
14. De christenen van de eerste eeuwen beelden Jezus vaak af als de goede herder. Zij hadden vaak met christenvervolgingen te maken, maar dat beeld van de herder die zijn schaapje draagt, herinnerde hen aan de hoop: “De Heer is mijn herder, ik kom niets te kort. Al voert mijn weg door donkere dalen, ik ben niet bang, omdat U mij leidt” (Ps. 23).
Is eeuwigheid saai?
15. Door de hoop zijn mensen ook anders naar het leven gaan kijken. De hoop zegt je: het mooiste moet nog komen, ik moet niet leven voor wat ik hier en nu te pakken kan krijgen, maar mijn eigenlijke beloning ligt in de toekomst: in het eeuwig leven bij God. Eeuwig leven is niet eindeloos lang leven, je zou misschien kunnen denken: dat wordt saai! Nee! Het zal helemaal anders zijn, het gaat erom dat je gelukkig zult zijn, maar er is geen tijd, we kunnen het ons hier op aarde nog helemaal niet goed voorstellen hoe het zal zijn; alleen dit je zult voor altijd gelukkig zijn, geen depressie meer of angst, niets, alleen maar iets fijns, blijheid omdat je bij Christus bent.
Moeder Teresa
16. Die blijheid in de hoop heeft mensen geïnspireerd om alles achter zich te laten en mooie, goede dingen te doen, voor anderen te zorgen. Denk bijvoorbeeld aan Moeder Teresa: zij was zuster en lerares in een mooie school, maar zag op straat de mensen sterven. Toen liet zij haar mooie leven en alles achter om voor die armste mensen te gaan zorgen. Zij begon met mensen die in de goot van de staten lagen te sterven, hopeloos, afgeschreven. Zij liet hen een waardige dood sterven als teken van de hoop. De boodschap van haar leven is: Er is hoop!
Toch zat zij tientallen jaren in een geestelijke duisternis, een “nacht van de ziel”. Ook andere grote heiligen hebben zoiets gekend. In die tijd moest Moeder Teresa zich vasthouden aan de goede ervaringen die zij met God had opgedaan in de tijd daarvoor.
Hoe kun je meer hoop krijgen?
17. Hoe kun je meer hoop krijgen?
Het eerste is: door te bidden. Kardinaal Nguyen van Thuan zat dertien jaar in een gevangenis van de communisten in Vietnam, waarvan negen jaar in een isoleercel. Je moet je voorstellen hoe hopeloos je je dan zou voelen! Zolang achter de tralies in een heel nare situatie. Maar hij ging iedere dag een programma volgen met gebedstijden, die hij iedere dag deed. Hij heeft ook allerlei mooie gebeden opgeschreven. Toen hij tenslotte vrij kwam in 1988 werd hij voor de hele wereld een getuige van de hoop. In 2002 is hij gestorven.
18. Het tweede is: de goede dingen doen; het derde is: het lijden dat je treft en dat je niet uit de weg kunt gaan, aannemen en verbinden met het lijden van Jezus, je kunt ze als offers opdragen, ze aan God aanbieden en vragen dat er iets goeds uit mag voortkomen.
19. Het vierde is: voed in je hart het vertrouwen op het oordeel van God: we mogen hoopvol en vertrouw-vol naar Hem toe gaan. Zij oordeel over ons zal barmhartig zijn en vol liefde voor ons.
Zie ook: P. Benedictus XVI, Encycliek Spe Salvi, 30 nov. 2007