De Curie in een vluchtelingenboot
Donderdagmiddag 16 mei verzamelden de medewerkers van het bisdom (de Diocesane Curie) zich aan de Amsterdamse steiger van een vluchtelingenboot. Het was het begin van een gedenkwaardig dagje uit.
Lampedusa
Ooit zaten er 282 vluchtelingen op de boot, die nu is genoemd naar het eiland dat paus Franciscus aan het begin van zijn pontificaat bezocht om aandacht te vragen voor de vluchtelingen. De boot komt uit Egypte en werd daar gebruikt om vluchtelingen over de Middellandse zee te brengen. Het is een oud en licht beschadigd vaartuig, dat al goed gevuld was met onze groep van 25 personen.
Vluchtelingen
Vluchtelingen leiden nu de bezoekers door de grachten van Amsterdam en vertellen intussen hun verhaal. In ons geval waren dat een vluchteling die de boot bediende en één die zijn verhaal vertelde en zichzelf een rebel uit Egypte noemt. Onder de naam 999 Geen dienst bouwt hij een carrière op als performer en dat was goed te merken aan de smakelijke manier waarop hij vertelde over zijn geschiedenis als politieke vluchteling.
Antisemitisme
Bij de voormalige Hermitage, nu H*art museum, werden we ontscheept en liepen we naar het nationaal Holocaustmonument waar we stil stonden bij de miljoenen Joodse slachtoffers en die van Roma en Sinti. Het was een moment om te bidden dat de gruwelijke oorlogssituatie rond Israël en Palestina niet zal leiden tot een toename van het antisemitisme. Het is Joodse mensen in Nederland niet aan te rekenen wat in Gaza plaatsvindt!
Bij Sant’ Egidio
Tenslotte kwamen we uit bij de Mozes en Aäronkerk en het huis van Sant’ Egidio waar we de kerk bekeken, een quiz deden, werden geïnformeerd over de gemeenschap van Sant’ Egidio door Corine van der Loos en een heerlijke maaltijd genoten. Ook het informele contact met elkaar op zo'n dag is zeer te waarderen.
Veel dank aan de organizatoren en aan allen voor deze gezellige dag!