Arsacal
button
button
button
button


Op retraite....

Foyer de Charité in Thorn

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 27 juli 2024 - 365 woorden
De Foyer de Charité in Thorn
De Foyer de Charité in Thorn
In de tuin van de Foyer
In de tuin van de Foyer
Op retraite....

De afgelopen week tot zater­dag 27 juli nam ik deel aan de pries­ter­re­traite onder lei­ding van pater Marc Lindeijer s.J. Die retraite stond in het teken van Thérèse van Lisieux, over wie paus Fran­cis­cus vorig jaar op 15 ok­to­ber de mooie Apos­to­lische Exhor­ta­tie "C'est la confiance" (Dat is het ver­trouwen) heeft uitge­ge­ven.

Liefde en ver­trouwen

De retraite had als thema mee­ge­kre­gen "Liefde en ver­trouwen", twee kern­woor­den van de There­si­aanse spiri­tua­li­teit. Naast de Apos­to­lische Exhor­ta­tie kwamen ook de apos­to­lische brief "Divini amoris scientia" aan bod, waar­mee de H. paus Johannes Paulus II Theresia van Lisieux in 1997 tot kerkelerares had uit­ge­roe­pen, en de preek die deze paus had gehou­den bij zijn bezoek aan Lisieux in 1980. Naast teksten uit de genoemde do­cu­menten kwamen in iedere inlei­ding twee bijbelpassages aan bod, als bijbelse uitdruk­king en ach­ter­grond van de There­si­aanse spiri­tua­li­teit en basis voor de medi­ta­tie. Die spiri­tua­li­teit is het verlangen en de aanspo­ring om zich als een kind in de armen van de goede God te werpen: liefde en ver­trouwen.

 

Alleen voor pries­ters?

Van uit ver­schil­lende bis­dom­men waren er pries­ters aanwe­zig en daar­on­der dus een aantal pries­ters van ons bisdom. Dat het een pries­ter­re­traite was, betekende dat die retraite op pries­ters was afgestemd, maar niet dat anderen niet welkom waren. Zo was er uit ons bisdom ook een cate­chiste en twee per­ma­nent diakens uit het Roermondse.
De mooie tuin en het (bijna altijd) goede weer en de goede ver­zor­ging door de Foyer-ge­meen­schap en hulpvrien­den maakten het mede tot een aange­naam verblijf.

De retraite lei­der heeft ons met geloof, bezieling en... humor door deze mooie dagen geleid.

Ik geef graag nog het gebed van de H. Theresia weer dat ons werd aan­gereikt en dage­lijks gebe­den is:

Gebed

Uw liefde, Heer,
was me vóór vanaf mijn jeugd.
Zij is met mij opgegroeid.
Nu is zij een afgrond,
dieper dan ik peilen kan.
Als ik U wil lief­heb­ben zoals U mij bemint,
moet ik Uw eigen liefde lenen.
Dan alleen vind ik rust.

Dit is mijn gebed:

Ik vraag U, Jezus
me te halen in de gloed van uw liefde,
me zo innig één te maken met U
dat U in mij leeft en handelt.

Amen


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug