Arsacal
button
button
button
button


73 Jongeren gaan op weg naar Loreto

Boeteviering ter voorbereiding in Uithoorn

Nieuws - gepubliceerd: zondag, 28 juli 2024 - 445 woorden

Zondag­mid­dag 28 juli was ik in Uithoorn voor een boete­vie­ring van de jon­ge­ren van de Neo­ca­te­chu­me­nale Weg die dins­dag 30 juli op weg gaan naar Loreto. Dan ver­trek­ken ze met een grote dubbeldekker, eerst naar Padua en ver­vol­gens naar Loreto. Eigen­lijk is heel ons leven een weg, een pelgrimage...

Jon­ge­ren

De 73 jon­ge­ren komen uit de bis­dom­men Haar­lem en Rotter­dam. Een tweede groep vertrekt vanuit de bis­dom­men Gro­nin­gen-Leeu­war­den en Roermond, in Loreto sluiten groepen uit Duits­land aan. In totaal zullen ze met bijna 1000 jon­ge­ren in Loreto zijn.

Boete­vie­ring

De voor­be­rei­dende boete­vie­ring vond plaats in de Emmaus­paro­chie, in de kerk van het H. Sacra­ment in Uithoorn, bij pastoor Marco Cavagnaro. Niet alle 73 jon­ge­ren kon­den erbij aanwe­zig zijn, door nog een ander fees­te­lijk gebeuren, maar de meesten waren er wel. Voor de vie­ring waren nog andere pries­ters uit­ge­no­digd, in ver­band met de biecht­gele­gen­heid tij­dens de boete­vie­ring; we waren met een zestal pries­ters om biecht te horen en die waren gelukkig ook wel nodig!

Op weg! Blijf gaan!

In de homilie stond ik stil bij het beeld van het leven dat een pelgrimage geeft: we zijn allen op weg. Bij een pelgrimage zijn er soms moei­lijke momenten: de reis kan lang zijn, het kan warm zijn, soms moet je lang wachten of is het eten niet zo goed, enzo­voorts. Zo is ook het leven: er komen allerlei moei­lijke momenten ook in voor en je kunt er neer­slach­tig, depri van wor­den of het op willen geven. Maar je hebt een doel en het is be­lang­rijk om door te gaan. Je mederezi­gers zijn op een pelgrims­tocht dan vaak be­lang­rijk: als je er zelf een beetje door­heen zit, kan een ander je weer sti­mu­leren en opvrolijken. Ook in je gees­te­lij­ke weg is dat be­lang­rijk: praat met een goede, ver­trouwde persoon ook over je moei­lijk­he­den en je fouten. dat kan je helpen. Nede­rig­heid is je eerste stap naar voor­uit­gang op je weg. En na­tuur­lijk is de grootste ver­trouwde persoon God zelf die je iedere keer weer wil ver­ge­ven en nieuwe kracht geven om dóór te kunnen gaan.

Aarden vaten

Paulus zegt dat we een schat dragen in aar­den vaten. Een aar­den vat breekt heel mak­ke­lijk of er gaan stukjes af. Maar erin zit een schat. Zo is het met ons: God houdt van ons en heeft ons aan­ge­no­men als Zijn geliefde kin­de­ren. Als Jezus alleen voor jou zou moeten sterven, zou Hij het doen. Dat is jouw schat. Dus ga door met ver­trouwen, ook als het aar­den vat dat je bent breekt of een beetje kapot gaat door jouw zon­den en fouten. Vertrouw! Ga ver­der!

Na afloop van de vie­ring was er nog een gezellig samen­zijn met hapjes en drankje (Agapè)

Terug