Arsacal
button
button
button
button


Een bijzondere relikwie kwam naar Nederland...

Nieuws - gepubliceerd: maandag, 19 augustus 2024 - 227 woorden

Maan­dag 19 au­gus­tus had ik een ont­moe­ting met de heer Mehmet Tütüncü die in 2022 het ver­slag publi­ceerde van de reis die Gaspard baron Testa in 1793 maakte van Con­stan­ti­no­pel (Istanbul) naar Neder­land. Met de komst van de familie Testa naar Neder­land kwam op den duur een bij­zon­der voorwerp naar Am­ster­dam.

Doornen­kroon

De doornen­kroon van Christus bevond zich sinds vele eeuwen in de Sainte Chapelle in Parijs en te­gen­woor­dig in de Notre Dame (uit de brand gered). Het is één van de be­lang­rijk­ste her­in­ne­ringen aan het lij­den van Christus. Maar één doorn bleef achter in Con­stan­ti­no­pel. De familie van de baron kreeg in de 17e eeuw deze bij­zon­dere reliek in han­den na die te hebben gered uit de door brand verwoeste kerk waar die werd bewaard. Vlak voor de oorlog, in 1939, kwam de reliek naar Neder­land en kreeg een plaats in de paro­chie­kerk van de familie, de H. Agnes in Am­ster­dam.

Gedichten

De heer drs. Mehmet Tütüncü bereidt een publi­ca­tie voor over deze boeiende ge­schie­de­nis. We hopen daar later meer over te horen. Zelf behoort hij tot de Aleve­tisch-Bektashische ge­meen­schap en daardoor is het extra bij­zon­der dat hij zich in deze ge­schie­de­nis heeft verdiept. Naast het reis­ver­slag van baron Testa, bood hij me ook en boek aan met gedichten van Yunus Emre uit zijn eigen traditie.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug