Arsacal
button
button
button
button


Een zeer feestelijke dag in Roermond

Inbezitneming van de zetel door mgr. Ron van den Hout

Nieuws - gepubliceerd: zondag, 25 augustus 2024 - 836 woorden
Inbezitneming van de zetel
Inbezitneming van de zetel
met de heer Teun Struycken
met de heer Teun Struycken
De Orde van Malta en het H. Graf en de Constantijnse Orde in de stoet
De Orde van Malta en het H. Graf en de Constantijnse Orde in de stoet

Zater­dag 24 au­gus­tus, het feest van de apostel Bar­tho­lo­meus, vond de in­stal­la­tie van de nieuwe bis­schop van Roermond plaats: mgr. dr. Ron van den Hout nam bezit van de zetel. Het was een prach­tige vie­ring met deelname van velen, in een volle ka­the­draal. De vie­ring werd voorgaf­ge­gaan door een intochts­pro­ces­sie vanuit de bisdom­kantoren aan de Swalmer­straat.

Voor­be­rei­ding

Op de foto's ziet U een paar momenten van de bij­een­komst in de Carolus­ka­pel van de bisdom­kantoren aan de Swalmer­straat, vooraf­gaan de aan de plech­tig­heid. Daar wer­den de in­struc­ties gegeven. U ziet er enkele foto's van.

In­stal­la­tie nieuwe bis­schop van Roermond | L1 Live (youtube.com)

Stoet

In die stoet liepen leden van schutterijen, gildes, broe­der­schappen, rid­derordes (ook de Constan­tijnse Orde was ver­te­gen­woor­digd), de kanun­nikken van het ka­the­draal kapit­tel (zie foto in de Carolus­ka­pel, met mgr. Van den Hende), de andere pries­ters (er waren er vele geko­men, zie foto in de Carolus­ka­pel), diakens, bis­schop­pen en mis­die­naars naar de ka­the­draal, met tenslotte de nieuwe bis­schop mgr. Ron van den Hout, vooraf­ge­gaan door de dio­ce­saan admini­strator, mgr. René Maessen, die het bisdom tot de komst van de nieuwe bis­schop heeft geleid, en door mgr. dr. Hans van den Hende, voor­zit­ter van de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie.

Apos­to­lisch Nuntius en andere bis­schop­pen

De Apos­to­lisch Nuntius, aarts­bis­schop Paul Tschang In Nam ontbrak niet zie foto onder). Hij overhan­digde de benoe­mingsbul aan de se­cre­ta­ris van het ka­the­draal kapit­tel tij­dens de vie­ring. Na­tuur­lijk liep mgr. Frans Wiertz ook mee in de stoet (zie foto). Na het bisdom Roermond vele jaren te hebben geleid, werd nu zijn tweede op­vol­ger geïnstalleerd. De Neder­landse bis­schop­pen waren aanwe­zig (met uit­zon­de­ring van de kar­di­naal en mgr. Hoogen­boom die verhin­derd waren), alsmede emeritus mgr. A. Hurkmans en de Belgische bis­schop­pen van Brugge, Luik en Hasselt. Mgr. Jan Liesen van Breda kon na een lange periode van ziekte even­eens aanwe­zig zijn; hij maakt het gelukkig steeds beter. Ook de bis­schop van buurt­bis­dom Aken was aanwe­zig, evenals hulp­bis­schop Rolf Lohmann van Münster (zie foto's). Verder waren de vader van de nieuwe bis­schop en zijn familie in de ka­the­draal aanwe­zig.

Staf

In de ka­the­draal kreeg mgr. Van den Hout een staf overhan­digd die hij als eigen staf zal gebruiken. De staf uit het bezit van het bisdom Roermond heeft de beeltenissen van Boni­fa­tius, patroon van het bisdom Gro­nin­gen, en de H. Servatius, die in Maas­tricht begraven ligt.

Welkomst­woord mgr. Maessen

Mgr. René Maessen sprak aan het begin van de vie­ring een wel­komst­woord onder meer tot de ver­te­gen­woor­digers van het bur­ger­lijk bestuur: Staats­secre­taris voor rechtsbescher­ming, mr. dr. Teun Struycken, namens de rege­ring, de heer Léon Faassen, gede­puteerde die de Gouverneur Emile Roe mer ver­ving die op vakantie was en de burge­mees­ter van Roermond. Verder ging Mgr. Maessen die tot dan toe dio­ce­saan admini­strator was geweest, met een blik op de toe­komst in op de situatie van transitie waarin het bisdom ver­keert. Hij riep op tot samen­wer­king met de nieuwe bis­schop, onder­steund door het gebed van velen, om de vele uit­dagingen waar de kerk in Roermond (en elders) voor staat samen aan te kunnen gaan.

De bulle

Daarna toonde de se­cre­ta­ris van het ka­the­draal kapit­tel, dr. Lambert Hendriks, de benoe­mingsbulle van paus Fran­cis­cus, die hem was overhan­digd door de Apos­to­lisch Nuntius.Na de voor­le­zing daar­van werd de nieuwe bis­schop door de voor­zit­ter van de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie, mgr. dr. Hans van den Hende en mgr. Maessen naar de bis­schops­ze­tel geleid en daar door kapit­tel en dekens begroet. Daar­mee was de nieuwe bis­schop geïnstalleerd en kon de heilige Mis beginnen.

Kom je anders kijken!

De bis­schop gaf in zijn preek een band mee met zijn vorige bisdom door te ver­wij­zen naar het Noor­derzon-muziekfestival in Gro­nin­gen en het thema daar­van: Kom je anders kijken! Het was een ver­wij­zing naar het evan­ge­lie van de dag, van het feest van de apostel Bartolomeüs, die door Filippus werd uit­ge­no­digd om Jezus te ont­moe­ten met de woor­den: "Kom dan kijken". Kom eens kijken in de kerk, er zijn vooroor­de­len, is het mis­schien tijd om eens anders te kijken naar de Kerk? Je kunt eerst eens gewoon kijken, je hoeft niet meteen alles (mee) te (kunnen) doen. Hij sprak ook zijn liefde uit voor katho­lie­ke tradities en riep op tot samen­wer­king wat nieuwe energie losmaakt. De in­spi­re­rende homilie is nog te be­luis­te­ren en te zien in de TV uitzen­ding: In­stal­la­tie nieuwe bis­schop van Roermond | L1 Live (youtube.com)

Erg mooi vond ik dat ge­zin­nen, mi­gran­ten, jon­ge­ren betrokken waren in de vie­ring onder meer door een voor­bede te doen.

De elfde van de elfde

Op het einde van de Mis sprak de heer Léon Faassen namens de Com­mis­sa­ris van de Koning en wees onder meer op de geboorte­dag van de nieuwe bis­schop die op de elfde van de elfde is geboren, een mooie carnevals-link.

Staats­secre­taris

Staats­secre­taris Teun Struycken is afkoms­tig uit ons bisdom en was be­stuur­der van de Obrecht­paro­chie. Na afloop van de vie­ring, tij­dens de receptie in de oranjerie, kon ik hem even ont­moe­ten en hem veel zegen wensen voor zijn verant­woor­de­lijke en drukke taak.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug