Arsacal
button
button
button
button


Officiële bezoeken van Prins Carlo in het kader van de investituur

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 14 september 2024 - 483 woorden
Bij burgemeester Jan van Zanen
Bij burgemeester Jan van Zanen
Rondleiding in het Vredespaleis
Rondleiding in het Vredespaleis
een blik op het interieur van het Vredespaleis
een blik op het interieur van het Vredespaleis

Van­wege de investituur van de Constan­tijnse Orde was dit jaar de groot­mees­ter, ZKH prins Carlo van Bourbon-Beide Siciliën naar Haar­lem geko­men. Hij legde op de dag van de investituur ook een aantal offi­cië­le bezoeken af in Den Haag en Haar­lem.

Dele­ga­tie

De Prins was vergezeld van de se­cre­ta­ris generaal van de Heilige Mili­tai­re Constan­tijnse Orde van Sint Joris, zoals de Constan­tijnse Orde voluit heet: ZExc.don Paolo Costantino van de prinsen Borghese, prins van Nettuno. Zijn dele­ga­tie bestond ver­der uit de Delegaat voor Neder­land ZExc. am­bas­sa­deur Paulus Van Hanswijck De Jonge en de Vice-delegaat mr. Otte Stroucken alsmede leden van het prioraat, mgr. Willem van der Valk, past. Jacques Quadvlieg, dr. Veronica Grillo en de prior.

Vredespaleis

De dag begon met een bezoek aan het Per­ma­nent Hof van Arbitrage in het Vredespaleis waar we wer­den ont­van­gen door de deputy secretary general en eerste se­cre­ta­ris van de Filippijnse ambassade (zowel de se­cre­ta­ris generaal als de am­bas­sa­deur ver­keer­den in een ver bui­ten­land). Na een toelich­ting en gesprek over dit Hof, kregen we een rond­lei­ding door het Vredespaleis. Bin­nen­kort zal het 124e land tekenen om formeel deel uit te maken van het Hof, al kunnen ook lan­den die geen lid zijn geschillen voorleggen (wat inder­daad gebeurt).

Taak van het Hof van Arbitrage

Het Hof zoekt naar een vreedzame oplos­sing voor die con­flic­ten, zoals nu voor het grens­con­flict tussen Azerbeidzjan en Armenië. Wat ik op­val­lend vond was dat er ook een arbitrage loopt tussen Rusland en Oekraïne, nog met betrek­king tot de Krim.Wat zou het goed zijn als alle con­flic­ten op een vreedzame wijze door arbitrage zou­den kunnen wor­den opgelost! Ik zou dat ook wensen voor het hui­dige conflict tussen Oekraïne en Rusland!

In het Vredespaleis zetelt ook het inter­na­tio­naal Hof van Justititie dat in tegen­stel­ling tot het Arbitragehof , een VN-organi­sa­tie is.

Burge­mees­ter Van Zanen

Na deze mooie ont­moe­ting ver­volg­den we onze weg naar de burge­mees­ter van Den Haag, de heer Jan van Zanen L.L.M. die het gezel­schap zeer harte­lijk ont­ving in het Oude Stadhuis van Den Haag. Geschenken wer­den uitgewisseld en prins Carlo on­der­scheidde de burge­mees­ter met een be­lang­rijke orde van zijn huis. Over ver­schil­lende on­der­wer­pen vond een goede en aangename uit­wis­se­ling plaats. De burge­mees­ter ziet het als zijn taken verbin­dingen te zoeken, mensen te verbin­den.

Wegelegen

Daarna ver­trok de dele­ga­tie naar de Com­mis­sa­ris van de Koning in Noord-Holland, mr. Arthur van Dijk, die juist in deze dagen is voor­ge­steld voor een nieuwe termijn als Com­mis­sa­ris, waar­mee we hem harte­lijk fe­li­ci­teer­den. Het Provinciehuis is geves­tigd in het prach­tige Paviljoen Welgelegen, dat nog voor koning Loweijk Napoleon een geliefd verblijf was. De com­missa­ris leidde het gezel­schap rond in enkele stijl­ka­mers en de staten­zaal en ont­ving het aan een voor­tref­fe­lijke lunch, die alle gelegen­heid bood om over vele thema's van gedachten te wisselen.

Als het goed is zullen er nog meer foto's komen van deze bezoeken


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug