Arsacal
button
button
button
button


Ervaringen in Lourdes…

Nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 24 september 2024 - 888 woorden

Lourdes brengt vele mooie erva­ringen, zoals de licht­pro­ces­sie en de sacra­ments­pro­ces­sie en de inter­na­tio­nale Mis en vele andere mooie momenten.

Licht­pro­ces­sie

De licht­pro­ces­sie op zon­dag­avond was weer een hoogte­punt, na de heilige Mis bij de grot die­zelfde ochtend. Lourdes stroomt vol met pelgrims uit vele lan­den en deze week is er een grote Ita­li­aanse bede­vaart. Het plein vol met de lichtjes van de kaarsen van de pelgrims is een mooi gezicht. Daar­mee besluit de pro­ces­sie waarbij een verlicht beeld van Onze Lieve Vrouw van Lourdes wordt mee­ge­dragen. Dat is een pit­tige klus die dit keer door Neder­landse dra­gers uit ons bisdom werd geklaard! Maria werd begeleid door toorts­dra­gers, jonge zorg­me­de­werkers van onze bede­vaart. Aan het eind van de pro­ces­sie kwamen we voor de basiliek bijeen, waar de intenties van de gelo­vi­gen aan Maria wer­den aan­ge­bo­den en voor haar geplaatst en de pro­ces­sie werd af­ge­slo­ten met gebed en de bis­schoppelij'e zegen. Deze taken mocht ik dit keer vervullen. Bij het koor en bij degenen die de intenties lazen en de Onze Vaders en Wees Gegroeten van de rozen­krans hebben voor­ge­beden, waren ver­schil­lende ver­te­gen­woor­digers van onze bede­vaart. Het bleef gelukkig droog - dank u, Lieve Heertje -, pas ruim na afloop begon het te miezeren.

Bij de groep van Santpoort en Velsen Noord

Het avondmaal gebruik ik deze dagen in steeds weer een ander hotel om zoveel moge­lijk mensen te kunnen ont­moe­ten. Het lijkt niet om bij ie­der­een te zijn, het aantal hotels waarin de bijna 700 mensen zijn onder­ge­bracht, is daar voor te groot.

Zondag­avond was ik in het hotel waar de pelgrims van Santpoort en Velsen Noord waren onder­ge­bracht. Ook daar mooie en in­spi­re­rende ont­moe­tingen. Ik mocht aanzitten naast de groot­moe­der van de ple­baan! Tegen­over me zat Hans Lammers die een mooie web­si­te heeft met ansicht­kaarten uit Lourdes (www.Lourdes­kaarten.jouwweb.nl).

Handopleg­ging

De volgende dag - maan­dag - begon de dag met de Eucha­ris­tie­vie­ring in de Ber­na­dette kerk, besloten met handopleg­ging van de pelgrims door de pries­ters. De preek werd gehou­den door pastoor Rudo Franken. Ook dit is een ontroerend moment, al geldt ook hier: over Lourdes kun je niet ver­tellen, je moet het zelf ervaren!

Na de vie­ring kon­den we buiten met elkaar koffie drinken voor het Acceuil, waarbij de zo'n heer­lijk scheen en zelfs een oranjebitter werd ge­schon­ken! Het was voor mij een gelegen­heid om met veel mensen even te kunnen praten.

Viering van barm­har­tig­heid en Sacra­ments­pro­ces­sie

In het begin van de mid­dag werd een boete vie­ring gehou­den met pastoor Carlos als predi­kant, waarna er biecht­gele­gen­heid was waar een goed aantal mensen gebruik van maakte. Om 17.00 was de sacra­ments­pro­ces­sie waarbij ik was gevraagd de agens te zijn. Ook weer een in­druk­wek­kend gebeuren van de Prairie, dat is het terrein tegen­over de grot van Lourdes aan de overzijde van de rivier de Gave, naar de onder­grondse basiliek van Pius X waar de sacra­men­tele zegen werd gegeven ook apart aan de groepen en zieken.

In het Acceuil

Deze bede­vaart omvat ook een flink aantal deel­ne­mers die bij­zon­dere zorg behoeven. Zij ver­blij­ven in het Acceuil. Onder hen een licha­me­lijk erns­tig beperkte vrouw uit Medem­blik die door bij­zon­dere zorg en mede­wer­king van haar naaste familie haar wens om naar Lourdes te kunnen, in vervulling zag gaan. Een grote groep vrij­wil­li­gers helpt in de zorg voor hem en in de bedie­ning aan tafel en alles wat er ver­der nodig is. Ik heb zoveel moge­lijk met allen even contact gehad.

"Dat men hier in pro­ces­sie naar toe komt..."

Daar was voor­zien dat ik een lezing zou geven en dat heb ik gedaan over het thema van dit jaar dat Maria aan Ber­na­dette vroeg dat men naar Lourdes in pro­ces­sie zou gaan. Een pro­ces­sie is een beeld van het leven: we zijn op weg en gaan vooruit met een doel al is het soms een spring­pro­ces­sie: een paar stappen vooruit en een paar stappen terug, maar als we het doel voor ogen hou­den komen we er. Dat doel is de vereni­ging met God en het geluk in de hemel. We ston­den in de lezing stil bij Abraham die de opdracht kreeg weg te trekken uit zijn land,maar op zijn pelgrims­tocht vele be­proe­vingen ondervond. Ook de tocht van de Joden uit de slavernij van Egypte, door de rode zee en de woes­tijn is zo'n pelgrims­tocht. Het volk van God was onderweg naar het beloofde land, maar er waren vele aflei­dingen die dat volk bij mate­rië­le zaken waar­den wil­den bepalen. Een mooi beeld voor ons leven. Ook het open­ba­re leven van Jezus was een tocht door het Heilig Land voordat Hij aan het kruis voor ons zou sterven. Zijn leven was een tocht waarop Hij goed deed aan de zieken en de zon­daars en de blijde bood­schap verkon­digde. Hij zond zijn leer­lin­gen uit om dat ook te doen. Een mooi voor­beeld voor ons die ge­roe­pen zijn de pelgrims­tocht van dit leven door te brengen met goed te doen en de blijde bood­schap door te geven.pelgrim zijn wil zeggen: ik ben er nog niet, ik ben onderweg, ik wil groeien, ik sta open voor Gods verras­singen, ik wil niet te veel vastzitten aan wat ik heb, ik wil loslaten, ver­der trekken, ik heb een doel voor ogen, ik wil bouwen aan het rijk van Goden ben op weg naar de hemel, in vreugde en verdriet wil ik dat per­spec­tief voor ogen hou­den...


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug