Arsacal
button
button
button
button


Samen Kerk in de Haarlemse kathedraal

Viering van de jubilea van de bisschoppen

Nieuws - gepubliceerd: maandag, 30 september 2024 - 1217 woorden

Zondag 29 sep­tem­ber mochten we in de ka­the­drale basiliek onder grote belang­stel­ling de jubilea vieren van mgr. Jan van Burg­ste­den die dit jaar 60 jaar pries­ter is, van mgr. Jozef Punt die 45 jaar pries­ter is en van mij­zelf. De fees­te­lij­ke vie­ring was - een beetje ‘toevallig’ precies op de ver­jaar­dag van mijn pries­ter­wij­ding. Een terug­blik op een prach­tige dag!

We vier­den in de li­tur­gie het feest van de heilige Bavo, patroon van de ka­the­draal.

Samen Kerk

De fees­te­lij­ke en plech­tige Eucha­ris­tie­vie­ring in de ka­the­draal werd door vele mensen bezocht. Er was wat moeite om de ka­the­draal te bereiken doordat er rond Am­ster­dam ver­schil­lende files waren en in Haar­lem door een marathon straten waren af­ge­slo­ten. Van som­mi­gen kreeg ik bericht dat ze er niet door had­den kunnen komen. Tijdens de Mis kwamen er nog vele mensen binnen, die achterin bleven staan of in de zij­ka­pellen plaats namen, maar de kerk was (zo goed als) vol. Bij de plech­tige intocht liepen de Constan­tijnse rid­ders mee, evenals een ver­te­gen­woor­diging van de rid­ders van het H. Graf en de Maltezer Orde. De prach­tige muziek van het ka­the­drale koor onder lei­ding van Laine Tabora en Rick Muselaers, met aan het orgel A. Pedrosa, de assis­tentie van diakens Ph. Weijers en J. Post, de lezingen door de lectoren N. Ekaputri - die ook de Indonesische ge­meen­schap ver­te­gen­woor­digde: KKI - en An. Poortvliet, de vele pries­ters, diakens en andere gelo­vi­gen droegen bij aan een vie­ring die een mooi moment van Samen-kerk-zijn was en van dank­baar­heid aan de goede God die de gever is van alle goeds. Daarbij werd alles in goede banen geleid door pastoor-deken Eric Fennis met naast hem Onno Baneke.

De vie­ring is nog te zien op ka­the­draal TV: Heilige Mis - Zondag 29 sep­tem­ber - Hoog­feest van de H. Bavo (Jubileum­vie­ring bis­schop­pen) (youtube.com)

Wie waren er?

Burge­mees­ter Jos Wienen was bij de plech­tig­heid aanwe­zig en hij sprak harte­lijke woor­den tij­dens de receptie. Hij zei dat hij nog nooit zoveel pries­ters bij elkaar had gezien! We zijn dank­baar voor zijn aanwe­zig­heid en deelname. Aan het begin van de vie­ring heette de vica­ris generaal mgr. dr. Bart Putter hem en de andere gasten harte­lijk welkom. Kar­di­naal Willem Eijk hield de feestpredikatie, aan het einde spraken mgr. Van Burg­ste­den en mgr. Punt een woord van dank en van terug­blik op hun leven en dienst. Mgr. Hans van den Hende, voor­zit­ter van de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie en bis­schop van Rotter­dam con­ce­le­breerde. Ook was aanwe­zig: mgr. Van Luyn die vele jaren mijn bis­schop was toen hij nog bis­schop was van Rotter­dam. Mgr. Wiertz en mgr. Everard de Jong, militair ordina­ris ontbraken evenmin, evenals mgr. Jan Thomas Limchua, tij­de­lijk zaakgelas­tigde van de Apos­to­lische Nuntiatuur. Ook de am­bas­sa­deurs van Ecuador en Armenië waren erbij evenals vice-admiraal Matthieu Bors­boom en vele anderen uit het bisdom en van daar­bui­ten. Daarbij moeten na­tuur­lijk ook wor­den genoemd de pries­ter-broer van mgr. Bomers, Frans Bomers CM en fami­lie­le­den van de voor­gan­ger van mgr. Punt. De bis­schop­pen van de zui­de­lijke bis­dom­men waren uit­ge­no­digd bij het paus­be­zoek aan België dat die­zelfde dag plaats vond. Zij kon­den dus niet aanwe­zig zijn.
Na de fees­te­lij­ke Eucha­ris­tie­vie­ring was er een drukbe­zochte receptie in het Haar­lemse Van der Valk hotel.

Aan het einde van de Mis heb ik een gelukwens uit­ge­spro­ken aan het adres van mgr. Punt en mgr. Van Burg­ste­den, die U hier­on­der kunt nalezen.

 

VERBA GRATULATORIA

Toespraak b.g.v. het 60-jarig pries­ter­jubi­leum van mgr. J. Van Burg­ste­den en het 45-jarig pries­ter­jubi­leum van mgr. J. Punt

Aller­eerst wil ik Zijne Eminentie kar­di­naal Eijk zeer harte­lijk danken voor zijn aanwe­zig­heid en zijn homilie. We zijn daardoor zeer vereerd. Ook dank ik mgr. Van den Hende, voor­zit­ter van de bis­schop­pen­con­fe­ren­tie, de overige bis­schop­pen, mons. Jan Thomas Limchua, onze burge­mees­ter; I thank Your Excellencies the ambassadors and other dis­tinghuised guests dat zij de aan deze fees­te­lij­ke gelegen­heid deel­ne­men. En ik dank U allen voor uw aanwe­zig­heid.

Mgr. Jozef Punt

Mgr. Punt heeft ons bisdom vijfen­twin­tig jaar lang gediend, eerst als hulp­bis­schop, daarna als Apos­to­lisch Admini­strator en na­tuur­lijk veruit de langste tijd als bis­schop van ons bisdom. Mgr. Punt, U heeft Uw bis­schops­ambt onder de bescher­ming van Maria gesteld: “Sub tuum prae­si­dium”. Uw afscheid en Uw vijfen­twin­tig­ja­rig bis­schops­jubi­leum moesten helaas bijna in het geheim gebeuren door de Corona-periode. Er mochten niet meer dan der­tig mensen bij zijn. Ik ben daarom des te meer verheugd dat we vandaag de kans hebben om dit jubileum samen te vieren en ik een paar woor­den tot U kan zeggen. U werd hulp­bis­schop in een zeer gespannen tijd, waarin mensen in de kerk van Haar­lem tegen­over elkaar ston­den en er voor een bis­schop weinig goede woor­den af kon­den. Het is Uw grote ver­dienste geweest dat U mensen bij elkaar hebt gebracht en er ver­zoe­ning kwam. Dat kwam bij­voor­beeld tot uiting in de Chrisma­mis en de Nieuw­jaars­re­cep­tie, vie­rin­gen van het Samen-Kerk zijn, als broe­ders en zusters. Daarbij zijn er onder Uw lei­ding be­lang­rijke ini­tia­tie­ven geno­men, zoals de uit­bouw van het semi­na­rie en de diaken- en cate­chisten­oplei­ding en van het hei­lig­dom in Heiloo. U bent nu 45 jaar pries­ter en bijna der­tig jaar bis­schop. In al die jaren heeft Onze Lieve Heer, ook vroe­ger al in het bisdom Roermond waar U deken was, docent en vica­ris-generaal, goed gebruik weten te maken van de kwali­teiten die Hij U had toe­ver­trouwd en daar zijn we de Heer vandaag dank­baar voor. Dat heeft ons bisdom veel goeds gebracht. Wat is het mooi als je de roe­ping en de missie waar mag kunnen maken, die de goede God je geeft in dit leven. Proficiat, mgr. Punt! En moge de Moeder van God U blijven be­scher­men!

Een briefje

Het is ongeveer vijfen­twin­tig jaar gele­den dat de se­cre­ta­ris van paus Johannes Paulus II aan het einde van zijn au­diën­tie bij de paus, aan mgr. Punt een briefje liet zien met een naam erop: Jan van Burg­ste­den. “Kent U deze pater”? "Jazeker", ant­woordde mgr. Punt, een uitstekende pries­ter". Dat was alles. Kort daarop werd mgr. Van Burg­ste­den tot hulp­bis­schop van ons bisdom benoemd.

Mgr. Jan van Burg­ste­den

Bijna vijfen­twin­tig jaar bis­schop, zes­tig jaar pries­ter: het is een gelegen­heid voor U, mgr. Van Burg­ste­den, en voor ons allen om de Heer te danken. Uw benoe­ming was een groot cadeau aan ons bisdom. De aanbid­ding van het Aller­hei­ligst Sacra­ment en de spiri­tua­li­teit van het Focolare hebben Uw leven diep ge­ken­merkt. Van Hem uit, vanuit de Eucha­ris­ti­sche Heer bent u naar de mensen gegaan met een warm hart, in vriend­schap. Dat is steeds tot uiting geko­men in de vele pas­to­rale contacten, de vele vormsels, Uw be­trok­ken­heid bij Heiloo, bij het Jon­ge­ren­pas­to­raat, bij de reli­gi­euzen en nieuwe bewe­gingen, bij ge­zin­nen en in het alge­meen bij mensen, maar het draaide nooit om Uzelf en ook niet alleen om het men­se­lijk aspect, U droeg er altijd zorg voor dat het ging om een contact met Jezus Christus en de Drieëne God en dat het leidde naar de Eucha­ris­tie. U was en bent in ons mid­den als een goede her­der en vaak met een rake, grappig ge­for­mu­leerde opmer­king. Van harte wil ik op deze dag uiting geven aan onze vreugde en met U Onze Lieve Heer danken voor deze mooie inzet als Sacra­men­tijn, als pries­ter en bis­schop. Moge de goede God U blijven zegenen en in­spi­re­ren! Van harte gefe­li­ci­teerd mgr. Van Burg­ste­den!

 

(foto­se­rie: Wim Koopman)

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug