Arsacal
button
button
button
button


Bij de Armeense onafhankelijkheidsdag

Nieuws - gepubliceerd: donderdag, 10 oktober 2024 - 224 woorden

Donder­dag­avond 10 ok­to­ber vierde Armeniërs met hun am­bas­sa­deur Z. Exc. Viktor Biyagov de onaf­han­ke­lijk­heids­dag van Armenië. We hebben een bij­zon­dere band met het land en de Armeens Apos­to­lische Kerk.

Mis­sio­na­ris

Die band is al be­gon­nen met de aller­eerste mis­sio­na­ris van ons land, de heilige Servatius, die in Maas­tricht begraven ligt in de basiliek die aan hem is gewijd. Servatius was een Armeniër en Armenië is het oudste chris­te­lijke land. De grootste schatten uit de historie van het land liggen veilig opgeborgen op een eilandje voor de kust van Venetië met onder meer de oor­konde van de overgang naar het chris­ten­dom.

Gregorius van Narek

Op de receptie die werd opge­luis­terd met mooie Armeense muziek en dito hapjes, ontmoette ik naast de Am­bas­sa­deur, onder meer de pries­ter van de Armeense kerk en de heer Vahan Avakian, voorzittter van de Narekatsi stich­ting die de plaat­sing van een beeltenis van de H. Gregorius van Narek voor­be­reidt in de Am­ster­damse Sint Nicolaas­basi­liek. De heilige Gregorius van Narek is een Armeense heilige, die sinds enkele jaren ook door de katho­lie­ke kerk erkend is en tot kerk­le­raar is uit­ge­roe­pen.

Lijden

Met het Armeense volk zijn we ook verbon­den door het lij­den dat dit volk heeft onder­gaan, recent nog en aan het begin van de twin­tigste eeuw door wat de ‘Armeense genocide’ wordt genoemd.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug