Arsacal
button
button
button
button


Kerk in Nood publiceert rapport over christenvervolging

Directeur Peter Broeders overhandigt eerste exemplaar

Nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 22 oktober 2024 - 418 woorden
Presentatie van het rapport door directeur diaken Peter Broeders
Presentatie van het rapport door directeur diaken Peter Broeders

Dins­dag 22 ok­to­ber publi­ceerde Kerk in Nood haar twee­jaar­lijks rapport over christen­ver­vol­ging "Vervolgd en vergeten?" Directeur Peter Broe­ders was in Haar­lem om een eerste exemplaar te overhan­digen. Is er voor­uit­gang? Wordt het beter?

De situatie in de wereld

Na een ope­nings­woord van Aarts­bis­schop Bashar Warda, die afgelopen week in Neder­land was, onder meer in het hei­lig­dom van Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo, ver­volgt het rapport on­mid­del­lijk met een vergelij­king van de situatie ten opzichte van het vorig rapport, twee jaar gele­den. Wat blijkt? Bijna overal ter wereld is de situatie voor chris­te­nen nog slechter gewor­den en is de ver­vol­ging geïntensi­veerd. Er is maar één land bij waar het iets beter gaat: Vietnam, waar de betrek­kingen tussen de katho­lie­ke kerk en de staat wat zijn verbeterd.

Geweld van militante groepen

Nog steeds is de militante Islam een be­lang­rijke bron van geweld, zij het dat de focus zich van het Midden-Oosten wat meer naar Afrika heeft ver­plaatst. Daar is het geweld zeer toe­ge­no­men, met duizen­den doden tot gevolg, naast ont­voe­ringen en ver­krach­tingen. Daar in Afrika hebben ver­schil­lende chris­te­lijke bevol­kings­groepen zwaar onder dit geweld te lij­den.

Autoritaire regimes

Verder wor­den christen door autoritaire regimes vaak als vijan­den van de staat gezien, wor­den zij gedis­cri­mi­neerd als min­der­heid en moeten zij de rechten van andere bur­gers missen. Nog steeds zij chris­te­nen een ge­mak­ke­lijk doelwit voor beschul­digingen van Godslaste­ring en gebrek aan respect voor de heersende religie. Daardoor hebben chris­te­nen in veel lan­den te maken met sociale uitbui­ting. Toch zijn er ook enkele lan­den waar de chris­te­nen zich staande hou­den en weer opkrabbelen mede door de hulp van organi­sa­ties als Kerk in Nood.

Steun

Wie het rapport doorleest, raakt geschokt door zoveel christen haat en christen­ver­vol­ging. Het is nieuws dat onze media nauwe­lijk bereikt. Dat laat zien dat het werk van Kerk in Nood bij­zon­der be­lang­rijk is. Het is be­lang­rijk dat we kennis nemen van wat er daar gebeurt en dat we de chris­te­nen steunen door ons gebed, in mate­rië­le zin en onze harte­lijke ver­bon­den­heid met hen. We moeten hen blijven steunen! Ze moeten weten dat ze niet alleen staan. Hope­lijk zal ook hun bloed zaad voor nieuwe chris­te­nen zijn en is hun offer neit vergeefs. In ieder geval staan zij door het lij­den dat hun treft dicht bij de lij­dende en ge­krui­sig­de Heer, die ons allen zegt dat we niet Zijn leer­ling kunnen zijn, zon­der ons kruis op te nemen.

Het rapport is verkrijg­baar bij Kerk in Nood:

www.kerkin­nood.nl/christen­ver­vol­ging

e-mail: info@kerkin­nood.nl

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug