Arsacal
button
button
button
button


Hoe ging het verder in Irak?

Aartsbisschop Warda in Heiloo

Nieuws - gepubliceerd: woensdag, 16 oktober 2024 - 302 woorden
Met mgr. Bashar Warda in het Oesdom in het heiligdom van Heiloo
Met mgr. Bashar Warda in het Oesdom in het heiligdom van Heiloo

Woens­dag 16 ok­to­ber was er in het Dio­ce­saan Hei­lig­dom van O.l. Vrouw ter Nood in Heiloo een ont­moe­ting met Aarts­bis­schop Bashar Warda van het aarts­bis­dom Erbil in Noord-Irak. De ont­moe­ting was geor­ga­ni­seerd door Kerk in Nood.

Actie voor Libanon

Kerk in Nood is tegen de ach­ter­grond van alle oorlogsperikelen in het Midden-Oosten en de vele vluch­te­lingen, een inzamelingsactie be­gon­nen voor Libanon. Ook de kleine chris­te­lijke ge­meen­schap in Gaza heeft Kerk in Nood geholpen samen met andere organi­sa­ties.

Erbil

Erbil ligt in het noor­den van Irak. Het is een streek waar chris­te­nen wegvluchtten tij­dens de periode van terreur door Islami­tische Staat maar nu één van de weinige gebie­den in Irak waar het aantal chris­te­nen weer groeit. Dat aantal chris­te­nen is in heel Irak geslonken van meer dan een miljoen naar ongeveer 150.000! Het is een trieste ge­schie­de­nis van christen­ver­vol­ging en ver­nie­ti­ging van onder meer de chris­te­lijke symbolen en gebouwen. Maar in het noor­den van Irak is dus een streek waar een opbouw moge­lijk is gewor­den. Het aarts­bis­dom heeft twee nieuwe pa­ro­chies geopend, kerken gebouwd en er is een katho­lie­ke uni­ver­si­teit gesticht.

Aarts­bis­schop Warda

Mgr. Warda kent Neder­land goed. Hij heeft in Leuven gestu­deerd en heeft in Neder­land ver­schil­lende fami­lie­le­den wonen.Hij is nu in Neder­land om te ver­tellen wat de afgelopen jaren is bereikt en de wel­doe­ners te bedanken.

Samen met hem en de deel­ne­mers aan deze dag heb ik in de genade­ka­pel van het hei­lig­dom de Eucha­ris­tie gevierd. Daarna ver­volgde het pro­gram­ma met de lunch en de lezing van de bis­schop, waar ik helaas niet meer bij kon zijn.

Ook deze dag (die dezelfde mid­dag in Heerenveen en op 17 ok­to­ber in Den Bosch wordt gehou­den) is weer een uit­no­di­ging om verbon­den te zijn met de chris­te­nen in het Midden Oosten en met alle mensen die daar nu zo vre­se­lijk moeten lij­den.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug