Arsacal
button
button
button
button


Break through! Tienerweekend in Heiloo

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 19 oktober 2024 - 569 woorden

Zater­dag 19 ok­to­ber was ik in Heiloo voor het tiener­week­end van "Break Through" voor jon­ge­ren van 12-18 jaar. Net weer binnen van "levend stratego" doken ze met mij in de bete­ke­nis van Mariaver­schij­ningen. Daar waren best veel vragen over.

Examens

Een paar tieners zaten in de exa­mens, maar waren toch geko­men, al deden ze aan grote delen van het pro­gram­ma niet mee om te kunnen stu­de­ren. Hulde ook voor deze jon­ge­ren! Bij het weekend zijn oudere jon­ge­ren als bege­lei­ders mee.

Met Maria

Dit weekend staat het thema "met Maria" centraal. Ver­schil­lende bede­vaart­plaatsen waren aan bod geko­men, ik mocht iets ver­tellen over Mariaver­schij­ningen in het alge­meen en de vele vragen beant­woor­den. Waarom verschijnt Maria? Waarom verschijnt zij zo vaak? Is dat anders dan met andere heiligen? En hebben we niet genoeg aan de Bijbel en de Kerk?

Doorge­ge­ven

Wat God aan de mensen heeft willen zeggen, heeft Hij door Jezus aan Zijn leer­lin­gen gezegd. Die hebben dat doorge­ge­ven aan elkaar en ze hebben het opge­schre­ven. Is alles opge­schre­ven? Het be­lang­rijk­ste denk ik wel, maar er zijn na­tuur­lijk ook dingen die Jezus gezegd had en die de leer­lin­gen gewoon zijn gaan doen. En soms is de Kerk gelei­de­lijk de woor­den van de bijbel beter gaan verstaan. Soms gingen de leer­lin­gen inder­daad langzamer­hand iets pas beter begrijpen.Ver­schij­ningen en bood­schappen ver­an­de­ren daar niets aan.

Maria is anders

Maria is anders dan andere heiligen. We kunnen veel voelen voor een bepaalde heilige en dat kan per persoon verschillen: die houdt van Fran­cis­cus, een ander van Carlo Acutis enz. Maar niemand kan om Maria heen, zij is de Moeder van Jezus, heeft Hem opgevoed, is met Hem verbon­den ge­ble­ven tot onder het kruis, zij is daar ons aller Moeder gewor­den.

Waarom verschijnt Maria?

Waarom verschijnt Maria? Zij verschijnt als een moe­der (zij is door Jezus op het kruis aan ons als moe­der gegeven). Haar woor­den zijn niet om de bijbel te ver­an­de­ren, maar om ons te bemoe­digen, of om ons serieuzer te laten leven, ons te waar­schu­wen voor bepaalde gevaren. Zoals een moe­der dat doet. De laatste twee hon­derd jaar is Maria vaak ver­sche­nen: daarbij gaat het vaak over de ernst van de tij­den, over boete doen, bid­den, op bede­vaart gaan. In tij­den van oorlogen en rampen bemoe­digt Maria ons tot geloof en ver­trouwen

Wat is het?

Wat is een ver­schij­ning? Hoe moet je je dat voor­stel­len? Mis­schien heb je weleens een droom gehad, die heel echt was, meestal vergeten we dromen maar soms kun je wakker wor­den en nog precies weten wat je gezien en gehoord hebt. Soms zijn dromen bedrog, maar vaak heeft een droom je iets te zeggen. Een ver­schij­ning is wel een beetje anders dan een droom maar als je ze verge­lijkt, kun je je er wel iets bij voor­stel­len. Bij een ver­schij­ning is het vaak zo dat iemand die wel ziet, de anderen die erbij zijn alleen iets merken, maar de ver­schij­ning zelf niet zien.

Is het van God?

Hoe weet je dat het van God komt? Soms denken mensen dat ze Maria zien, maar het is niet zo. Is het alleen maar om ver­war­ring te zaaien of zo. Daarom wordt er ook altijd goed naar gekeken door de Kerk. Klopt dit wel met de bood­schap van Jezus en de kerk?

Wat opvalt is dat God vaak kin­de­ren of jonge mens en uit­kiest. Jezus zegt: als je niet wordt als kin­de­ren... Kin­de­ren zijn meer open. En kin­de­ren zijn eer­der geloof­waar­dig.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug