Arsacal
button
button
button
button


Karl, de laatste keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije

Herdenking in de Anima

Nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 22 oktober 2024 - 299 woorden

Am­ster­dam heeft een band met de keizer­lijke familie Habs­burg, waar­van het de kroon in het wapen draagt. De laatste keizer van Oos­ten­rijk, tevens koning van Hongarije en Bohemen die maar twee jaar heeft gere­geerd (1916-1918) is uit deze familie. Twin­tig jaar gele­den werd Keizer Karel zalig verklaard. Dat werd deze week in Rome her­dacht, met name de inzet van Karel van Oos­ten­rijk voor de vrede.

Keizerin Zita

Velen kennen ook de echt­ge­note van keizer Karel, de in 1989 gestorven Keizerin Zita van Bourbon-Parma. Bij hun huwe­lijk verklaarde Karel dat zij tot taak had­den elkaar te helpen om in het Paradijs te komen. Karel zalghet als zijn eerste opdracht om altijd de wil van God te doen en dat op de meest volmaakte wijze. Het echtpaar kreeg acht kin­de­ren, waar­van de laatste nog na de vroege dood in 1922 van de keizer is geboren.

Vrede

De inzet voor de vrede van de keizer en voor een meer mens­waar­dige oorlogs­voe­ring werd in een symposium in de biblio­theek van de Sanbta maria dell'Anima in Rome her­dacht door de Gebedsliga Keizer Karel, in samen­wer­king met de Oos­ten­rijkse en Hongaarse am­bas­sa­deur. Die Hongaarse am­bas­sa­deur is een afstammeling van de zalige Keizer: Eduard Habs­burg-Loth­ringen.

Symposium

Het was een inte­res­sant symposium, waarbij onder meer spraken kar­di­naal Dominique Mamberti (over de heldhaf­tige beoefe­ning van de deug­den door de keizer) en het Vlaamse hoofd van het archief van de sectie voor de butienlandse betrek­kingen van het Staats­secre­ta­riaat, Johan Ickx (over de merk­waar­dige rol van een Duitse mon­seig­neur in de vredespo­gingen van keizer Karel).

Eucha­ris­tie

Daarna was er een Eucha­ris­tie­vie­ring met kar­di­naal José Tolentino de Mendonça, die uit Madeira afkoms­tig is, waar keizer Karel in balaling­schap verbleef nadat hij het keizer­schap had moeten opgeven.

Samen met deken Eric Fennis en pastoor Jacues Quadvlieg woonde ik de her­den­king bij

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug