Arsacal
button
button
button
button


Mariadevotie is niet iets van de Middeleeuwen

Radio Maria vijf jaar in Heiloo

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 26 oktober 2024 - 253 woorden

Zater­dag 26 ok­to­ber was ik in Heiloo, waar in het hei­lig­dom van Onze Lieve Vrouw ter Nood een dag werd gehou­den voor luis­te­raars van Radio Maria, bij gelegen­heid van het feit dat vijf jaar gele­den in Heiloo een studio van de omroep werd ingewijd.

Mooi weer

De mensen die waren geko­men genoten van het mooie weer in het bede­vaarts­park, het werd zelfs 21 gra­den! Er was een pro­gram­ma met de heilige Mis, een lunch en tot slot vespers.Ik was uit­ge­no­digd om iets te ver­tellen over Maria-devotie. Want daarover bestaan veel mis­ver­stan­den.

Aanbid­den we Maria?

Vooral pro­tes­tan­ten denken soms dat het iets is van de Mid­del­eeuwen of dat katho­lie­ken Maria "aanbid­den". Dat is na­tuur­lijk niet zo: we eren of vereren Maria, maar zij is geen God, al is zij voor iedere christen wel heel bij­zon­der omdat zij de moe­der werd van Jezus Christus, onze Ver­los­ser, een opdracht die zij heel bewust heeft aanvaard en volbracht. Daarom kan eigen­lijk niemand om haar heen: zij heeft ons Jezus gegeven!

Maria­ver­ering in de bijbel

De Maria devotie gaat terug tot de heilige Schrift zelf. Elisabeth is de eerste die Maria eert en Maria zegt bij dit bezoek dat alle geslachten haar zalig zullen prijzen. Daarna ston­den we stil bij de ont­wik­ke­ling van de Maria­de­vo­tie door de eeuwen heen, te beginnen bij de eerste chris­te­nen. Het proto-evan­ge­lie van Jakobus en het gebed Sub Tuum Prae­si­dium uit de eerste helft van de derde eeuw,zijn daar getuigen van.
Na de inlei­ding was er gelegen­heid voor vele, goede en inte­res­sante vragen.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug