Aanstelling en geloofsbelijdenis in het seminarie
Willibrord en Carolus Borromeus inspireren nog steeds
Op 16 november zal Dino Deltin tot diaken worden gewijd mede ter voorbereiding op de priesterwijding, die DV zaterdag na Pinksteren zal zijn. Op maandagavond 4 november legde hij de geloofsbelijdenis en eed van trouw af, laatste stap voor de diakenwijding. Tevens ontving seminarist Richard Numan de aanstelling tot lector. Ook het naderende Heilig Jaar wierp zijn schaduwen vooruit.
Heilig Jaar
Op de Willibrorddag ontvangen de jonge priesters hun voortgezette vorming en heb ik een gesprek met hen. In dat gesprek vertellen zij over hun ervaringen en als er moeilijkheden zijn, bespreken we die.Gelukkig zijn er veel mooie ervaringen om te delen. De Willibrordlezing werd deze avond verzorgd door pater Martin Barta van de Familie van Maria. Hij sprak over de geestelijke betekenis van het Heilig Jaar en de aflaat. De kern van beide is de innerlijke bekering, die ook nodig is om een aflaat te ontvangen.
Aanstelling en geloofsbelijdenis
Tijdens de Eucharistieviering ontving Richard Numan de aanstelling tot lector en Legde Dino Deltin de geloofsbelijdenis af en de eed van trouw. Voor hen beiden was familie gekomen of leden van de gemeenschap en naast de staf van de opleiding concelebreerde een heel aantal priesters. Dino gaat deze week op retraite ter voorbereiding op de wijding. Omdat Sint Willibrord patroon is van het seminarie werd deze heilige beschermer op deze avond al gevierd. Op de eigenlijke feestdag (7 november) zullen ze de heilige patroon ook vieren, met de Apostolisch Nuntius, mgr. Paul Tschang In-Nam, in Den Haag. Toch zijn we de heilige van deze dag, Carolus Borromeüs ook niet helemaal vergeten, zoals hieronder te lezen is.
Pastoraal en missionair: twee grote heiligen
4 NOVEMBER H. CAROLUS BORROMEUS HOOGFEEST VAN SINT WILLIBRORD
Willibrorddag seminarie
geloofsbelijdenis Dino Deltin en aanstelling tot lector van Richard Numan
Vlak voor 7 november vieren we vandaag met elkaar alvast het feest van de heilige Willibrord, de grote missionaris van onze lage landen, patroon van ons seminarie en patroon van ons bisdom, samen met die andere grote missionaris,de H. Bonifatius.
Missionarissen als patroon
Dat we twee missionarissen hebben als patronen van ons bisdom en onze beide opleidingen, mag al een belangrijk teken voor ons zijn. Onze seminaries willen missionaire seminaries zijn. Het diocesaan missionair seminarie Redemptoris Mater heeft dat officieel in de naam, maar de geest van heel de priesteropleiding wil en kan niet anders zijn dan missionair: we zijn allemaal geroepen wegen te zoeken, steeds weer nieuwe wegen om mensen te bereiken om dezelfde, onveranderlijke boodschap van het evangelie ingang te doen vinden in de harten van de mensen, altijd met de overtuiging dat uiteindelijk niet wij dat resultaat kunnen bereiken, maar dat het een gave is, genade.
Instrumenten
Wij zijn alleen instrumenten in Gods hand en omdat te kunnen zijn moeten we wel diep geworteld zijn in Gods liefde, in Jezus Christus door een goed geestelijk leven en tegelijk actief, inventief en overwegend hoe onze inzet het meest vruchtbaar kan worden.
Dino Deltin
Ik verheug me erop dat ik vanavond de geloofsbelijdenis van Dino mag ontvangen en aannemen, nu we vlak voor zijn diakenwijding staan. Wat fijn, Dino, dat het nu bijna zover is. Vandaag al bidden we om zegen over je voorbereiding voor de dag waarop je alle verplichtingen van het gewijde ambt op je neemt en de eerste graad van het wijdingssacrament, het diaconaat mag ontvangen. De tijd van de itinerantie heeft de missionaire geest nog meer in je ontwikkelt.
Richard Numan
Ook de aanstelling tot lector voor Richard is een bijzonder moment op die weg. Met de aanstelling ontvang je Gods zegen en de opdracht om te leven vanuit het Woord van God nu je de bijzondere opdracht krijgt om dit Woord voor te lezen en ervan te getuigen door je leven.
Willibrord
Twintig jaar oud was Willibrord ongeveer toen hij zijn vaderland verliet om in Ierland te gaan leven en studeren in de strenge abdij van Rathmelsigi. Bijna 1335 jaar geleden kwam hij met twaalf monniken naar ons land om met de zegen van de paus en de instemming van de vorst, hofmeier Pepijn II zijn missiewerk te beginnen. Vijf jaar later ontving hij in Rome de bisschopswijding in de basiliek van Sint Caecilia en werd hij aartsbisschop van de Friezen. Willibrord heeft bijna vijftig jaar in onze gebieden gewerkt. Hij heeft tegenslagen gekend, met name door de Westfriese koning Radboud, maar ook overal verkondigd en kloosters gebouwd en kerken en zijn rustpunt van geestelijk leven gevonden in Echternach. We denken aan hem met dankbaarheid en bidden om zijn voorspraak.
Carolus Borromeüs: levensloop
Maar ook de heilige die eigenlijk op deze dag wordt gevierd willen we niet helemaal vergeten. Carolus Borromeüs, geboren in 1538 bij het Lago Maggiore, in Arona, was twintig jaar oud toen hij verantwoordelijk werd voor de grote bezittingen van zijn familie, 22 jaar toen zijn oom de paus hem allerlei grote verantwoordelijkheden, hij werd Staatssecretaris en kardinaal, 26 jaar toen hij aartsbisschop werd van Milaan. Hij wilde toen niet in Rome blijven maar naar Milaan om herder te zijn van zijn volk. Toen was hij nog geen jaar tevoren priester geworden en die beslissing om priester te worden was weer een belangrijk gevolg van zijn nieuwe geestelijke instelling, mede veroorzaakt door de plotseling dood van zijn broer en de geestelijke leiding die hij kreeg van onder meer enkele goede Jezuïeten. Van toen af was zijn leven voor Christus en de Kerk en ging hij zich met hart en ziel inzetten om de kerk op het spoor van Jezus Christus te krijgen. Mede door hem werd het concilie van Trente voortgezet.
De geest waarin hij leefde
Carolus was een bisschop in de geest van dit concilie: pastoraal, zijn parochies en mensen zelf bezoekend, hoe groot zijn bisdom ook was, hij kende alle situaties en parochies; verkondigend en besturend. Zo hield hij vrijwel ieder jaar een synode om de hervormingen van het concilie van Trente in zijn bisdom door te voeren. Hij was streng voor zichzelf, deed aan vasten en nachtwaken. Tijdens een pestepidemie in Milaan vlucht hij niet weg, hij blijft en organiseert de materiële en geestelijke zorg voor de zieken. In 1584 krijgt hij zelf hevige koortsaanvallen. Liggend op een draagbaar, zo ziek is hij, wordt hij tenslotte naar Milaan gebracht waar hij sterft, 46 jaar oud.
Twee grote heiligen
Twee grote heiligen, Willibrord en Carolus Borromeus, die missionair en pastoraal waren en hun leven hebben gegeven voor Christus en Zijn Kerk. Zij kunnen ook voor ons nu een voorspraak en een inspiratie zijn.