Arsacal
button
button
button
button


Ons'Lieve Heer op Solder en 750 jaar Amsterdam

De plannen van het schuilkerk-museum voor het jubileum

Nieuws - gepubliceerd: vrijdag, 8 november 2024 - 331 woorden

Donder­dag 7 no­vem­ber, hoog­feest van de H. Wil­li­brord, bracht ik samen met het bestuur van de Katho­lie­ke Stich­ting tot Be­vor­de­ring van Welzijns­werk (KSBW) een bezoek aan het museum Ons' Lieve Heer op Solder, dat onlangs het Europees Erfgoedlabel heeft gekregen. Wat zijn de plannen van dit museum voor het jubileum­jaar 750 jaar Am­ster­dam?

Schuil­kerk

Het museum heeft als kern de oude schuil­kerk die aan Sint Nicolaas is toegewijd. Het is de plaats waar katho­lie­ken kerkten (naast andere schuil­kerken) voordat de St. Nicolaas­basi­liek werd gebouwd. Daar­naast is er het nodige te zien van de ge­schie­de­nis van de eeuwen­lange periode waarin katho­lie­ken wer­den gedis­cri­mi­neerd.

Reli­gi­euze kaart

We wer­den ont­van­gen door Directeur Birgit Büchner en haar mede­wer­kers. Het museum is momen­teel bezig met twee be­lang­rijke projecten. We kregen een preview van het project van de reli­gi­euze kaart van Am­ster­dam "De andere kaart van Am­ster­dam": op de platte­grond van de stad wor­den alle reli­gi­euze plaatsen - katho­lie­ke en niet-katho­lie­ke - aange­ge­ven waarop men kan clicken voor afbeel­dingen, met een korter of lan­ger schrifte­lijk verhaal erbij en podcasts. Het project is uit­ge­breid en betreft plaatsen uit het rijke verle­den van de stad als ook de hui­dige lokaties. Daarbij zijn zelfs katho­lie­ke plaatsen die ik nog niet kende, zoals een Lourdesgrot in Am­ster­dam Oost. U kunt deze "andere kaart" bekijken op De andere kaart van Am­ster­dam

Tentoon­stel­ling

Een tweede project betreft de ten­toon­stel­ling over het Mirakel van Am­ster­dam, dat voor de bete­ke­nis en aantrek­kings­kracht van Am­ster­dam zoveel heeft betekend. Deze ten­toon­stel­ling zal van maart tot sep­tem­ber 2025 in het museum te zien zijn. Pieter-Jan van Giers­bergen liet teke­ningen zien die eigendom zijn van het Museum maar in bruikleen in het Rijks­mu­seum verbleven. Ze zijn nu terug in Ons'Lieve Heer op Solder. Ook het boek van rector Leonardus Marius over het Mirakel met een door hem ge­schre­ven opdracht erin, zal dan te zien zijn. Marius is de pries­ter die Joost van den Vondel begeleidde op zijn weg naar de katho­lie­ke kerk en ook overigens een be­lang­rijk katho­liek referenite­punt was.

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug