Arsacal
button
button
button
button


Druk bij symposium over belastingen en sociale leer

CSLK hield bijeenkomst bij de kathedraal

Nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 9 november 2024 - 482 woorden
De deelnemers komen binnen
De deelnemers komen binnen
Diaken Lex Jansen aan het woord
Diaken Lex Jansen aan het woord
Mw. Margiret Eerenstein
Mw. Margiret Eerenstein

Op vrij­dag­mid­dag 8 no­vem­ber vond in de zalen van het bis­schops­huis/plebanie een nieuwe bij­een­komst plaats van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk. Het was druk en de dis­cus­sies waren zeer geanimeerd. Het ging dan ook om een thema dat ie­der­een raakt: de belas­tingen.

Dis­cus­sie

Aan het niveau van de uit­wis­se­ling en dis­cus­sie te horen, waren er de nodige des­kun­digen in de zaal. Toch werd die uit­wis­se­ling niet te tech­nisch voor niet-experts in het belas­ting­recht en men voelde zich dan ook niet geremd om in te haken. Het was één van de inte­res­sante aspecten van deze mooie mid­dag met flinke opkomst. De zaal met - schat ik - tegen de tach­tig plaatsen was helemaal gevuld.

Breder per­spec­tief

Diaken Lex Janssen schetste belas­tinghef­fing in het bre­dere per­spec­tief van de katho­lie­ke sociale leer, het fun­dament van het recht en het mens­beeld. Het bonum commune (alge­meen wel­zijn) vraagt om belas­tinghef­fing om de col­lec­tieve goe­de­ren moge­lijk te maken, zoals infra­struc­tuur, onder­wijs, defensie, enzo­voorts. Daar­naast wor­den belas­tingen gebruikt als "stuur­mid­del": accijnsen beperken de con­sump­tie van sterke drank en sigaretten, sti­mu­leert "groen" beleggen. Met dat laatste moet men echter uitkijken: de centrali­teit van de mens in de samen­le­ving en de sub­si­dia­ri­teit vragen om terug­hou­dend­heid. De samen­le­ving wordt "gefiscaliseerd" en dat roept vragen op.

Erfrecht

Spreker Margriet Eerenstein stond vooral stil bij het erf­recht, de "meest gehate belas­ting". Dit is dui­de­lijk haar speciali­teit en haar lezing riep veel in­te­res­se op en het bleek dat de aanwe­zigen over dit thema veel vragen hebben. Mw. Eerenstein gaf dui­de­lijk haar eigen vragen aan bij het hui­dige belas­tingstelsel. Zo blikt er voor de belas­ting­dienstonevenre­dig veel werk te zitten in aspecten die maar heel weinig geld voor de samen­le­ving opleveren. Dan gaat de toelsagenaffaire na­tuur­lijk wel erg lang duren...

Optimaal

Iets tech­nischer was de lezing van Aart Gerritsen, verbon­den aan de econo­mische facul­teit in Rotter­dam die zeer inte­res­sante inzichten van de weten­schap doorgaf over optimale belas­tinghef­fing.

Maatoug

Voor­zien was ook een lezing van tweede kamerlid S. Maatoug, woord­voer­der op het thema van dit symposium voor Groen Links-PvdA. Zij moest helaas verstek laten gaan omdat het debat over dit thema in de tweede kamer door het aftre­den van de staats­secre­taris verschoven moest wor­den. Ik denk echter dat de inlei­ders die aan het woord zijn geweest een mooi en inte­res­sant beeld hebben gegeven.

Bundel Fiscale theo­lo­gie

Diaken Philip Weijers was dagvoor­zit­ter en ves­tigde aan het einde nog eens de aan­dacht op de inte­res­sante nieuwe publi­ca­tie van het CSLK: "Fiscale theo­lo­gie". Ik felici­teer het bestuur van het CSLK met deze zeer geslaagde mid­dag!

Economie van Fran­cis­cus

In het slot­woord heb ik nog bij­zon­dere aan­dacht gegeven aan de "economie van Fran­cis­cus", een intitia­tief van de paus dat dit jaar vijf jaar bestaat en waaraan we­reld­wijd enkele duizen­den economen deel­ne­men. Het CSLK wil daar in de toe­komst aan­dacht aan gaan beste­den

Op de web­si­te van het CSLK is meer info te vin­den: CSLK - Home

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug