Druk bij symposium over belastingen en sociale leer
CSLK hield bijeenkomst bij de kathedraal
Op vrijdagmiddag 8 november vond in de zalen van het bisschopshuis/plebanie een nieuwe bijeenkomst plaats van het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk. Het was druk en de discussies waren zeer geanimeerd. Het ging dan ook om een thema dat iedereen raakt: de belastingen.
Discussie
Aan het niveau van de uitwisseling en discussie te horen, waren er de nodige deskundigen in de zaal. Toch werd die uitwisseling niet te technisch voor niet-experts in het belastingrecht en men voelde zich dan ook niet geremd om in te haken. Het was één van de interessante aspecten van deze mooie middag met flinke opkomst. De zaal met - schat ik - tegen de tachtig plaatsen was helemaal gevuld.
Breder perspectief
Diaken Lex Janssen schetste belastingheffing in het bredere perspectief van de katholieke sociale leer, het fundament van het recht en het mensbeeld. Het bonum commune (algemeen welzijn) vraagt om belastingheffing om de collectieve goederen mogelijk te maken, zoals infrastructuur, onderwijs, defensie, enzovoorts. Daarnaast worden belastingen gebruikt als "stuurmiddel": accijnsen beperken de consumptie van sterke drank en sigaretten, stimuleert "groen" beleggen. Met dat laatste moet men echter uitkijken: de centraliteit van de mens in de samenleving en de subsidiariteit vragen om terughoudendheid. De samenleving wordt "gefiscaliseerd" en dat roept vragen op.
Erfrecht
Spreker Margriet Eerenstein stond vooral stil bij het erfrecht, de "meest gehate belasting". Dit is duidelijk haar specialiteit en haar lezing riep veel interesse op en het bleek dat de aanwezigen over dit thema veel vragen hebben. Mw. Eerenstein gaf duidelijk haar eigen vragen aan bij het huidige belastingstelsel. Zo blikt er voor de belastingdienstonevenredig veel werk te zitten in aspecten die maar heel weinig geld voor de samenleving opleveren. Dan gaat de toelsagenaffaire natuurlijk wel erg lang duren...
Optimaal
Iets technischer was de lezing van Aart Gerritsen, verbonden aan de economische faculteit in Rotterdam die zeer interessante inzichten van de wetenschap doorgaf over optimale belastingheffing.
Maatoug
Voorzien was ook een lezing van tweede kamerlid S. Maatoug, woordvoerder op het thema van dit symposium voor Groen Links-PvdA. Zij moest helaas verstek laten gaan omdat het debat over dit thema in de tweede kamer door het aftreden van de staatssecretaris verschoven moest worden. Ik denk echter dat de inleiders die aan het woord zijn geweest een mooi en interessant beeld hebben gegeven.
Bundel Fiscale theologie
Diaken Philip Weijers was dagvoorzitter en vestigde aan het einde nog eens de aandacht op de interessante nieuwe publicatie van het CSLK: "Fiscale theologie". Ik feliciteer het bestuur van het CSLK met deze zeer geslaagde middag!
Economie van Franciscus
In het slotwoord heb ik nog bijzondere aandacht gegeven aan de "economie van Franciscus", een intitiatief van de paus dat dit jaar vijf jaar bestaat en waaraan wereldwijd enkele duizenden economen deelnemen. Het CSLK wil daar in de toekomst aandacht aan gaan besteden
Op de website van het CSLK is meer info te vinden: CSLK - Home