Arsacal
button
button
button
button


Bij de KCV-gebedsgroep, over het lijden van Jezus en ons lijden

Nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 25 maart 2025 - 1050 woorden
Zweetdoek met lijdende Jezus (basiliek, Carcassonne)
Zweetdoek met lijdende Jezus (basiliek, Carcassonne)
Bij de KCV-gebedsgroep, over het lijden van Jezus en ons lijden
Bij de KCV-gebedsgroep, over het lijden van Jezus en ons lijden

Maan­dag­avond 24 maart was ik bij de KCV-Gebeds­groep in Haar­lem. KCV wil zeggen: Katho­lie­ke Charis­ma­tische Vernieu­wing. De groep bestaat al vijf­tig jaar en is gesticht door pastoor Arie van Duin van de Johannes de Doper­paro­chie in de Am­ster­damse­straat. Nu komen ze bij elkaar bij de Sint Joseph­kerk in de Jans­straat.

De avond begon met lofprij­zing en gebed waarna ik een lezing heb gehou­den over het lij­den van Jezus en ons lij­den.

Eutha­na­sie de uitweg?

Eutha­na­sie werd ooit als optie voorge­hou­den in bij­zon­der schrijvende gevallen, maar sinds de eutha­na­sie-wet erdoor kwam in 2002, wordt deze “oplos­sing” voor het lij­den steeds meer als een recht gezien. Het is een uitweg gewor­den om maar niet te hoeven lij­den; dat lij­den moet tot elke prijs uit de weg wor­den gegaan. Maar het lij­den behoort tot het leven en als het er zo absoluut niet bij mag horen, maakt dat ons eer­der kwets­baar voor lij­den.

Een aan­slag op de paus

13 mei 1981 vond de aan­slag plaats op paus Johannes Paulus II. Zijn se­cre­ta­ris en Mgr. (later kar­di­naal) Stanislaw Dziwisz heeft ver­teld hoe de paus en hij deze gebeur­te­nissen hebben ervaren:De paus is er altijd overtuigd geweest dat dit lij­den in Gods plan paste: tegen mgr. Dziwisz zei hij: “Het is een grote genade van God geweest”.
In Rome was op die dag een grote pro-abortus demonstratie gepland, die werd op nhet laatste moment afgelast. De paus heeft de bovenna­tuur­lijke bete­ke­nis van de aan­slag bovendien sterk beleefd door de ver­bon­den­heid die hij erin heeft beleefd met Maria. 13 mei 1981 om 17.17 uur was de dag en het uur van de eerste ver­schij­ningen in Fatima.

Over het men­se­lijk lij­den schreef deze paus daarna de Apos­to­lische Brief Salvifici Doloris. Daaraan ontlenen we enkele van de navolgende gedachten.

Het boek Job

De mens heeft zich dus altijd de vraag gesteld waarom hij moet lij­den. Ook in de H. Schrift:
Het boek Job gaat over een on­schul­dige die moet lij­den, hij wordt door smart op de proef gesteld. Drie vrien­den komen bij hem en zien zijn lij­den als straf voor de zonde. Uit­ein­de­lijk wordt Job in zijn rechten her­steld. De bood­schap van het boek Job is dan ook dat het niet waar is dat ieder lij­den uit per­soon­lijke schuld en zonde ont­staat.

Zozeer heeft God de wereld liefgehad dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat al wie in Hem gelooft, niet verloren zal gaan (Jo. 3,16).
God, de enige die niet hoeft te lij­den, wordt een mens zon­der zonde om te lij­den! Dat is het ant­woord van God zelf op de vraag van het boek Job.

Oorsprong van lij­den en kwaad


Waar komen lij­den en kwaad vandaan? De bijbel geeft een ant­woord in het boek Genesis (vgl. Gen. 18): God staat niet aan de oorsprong van kwaad, zonde en lij­den: “Hij zag dat het goed, zeer goed was” en Hij heeft de mens geschapen in vriend­schap met God in het paradijs. De mens is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God. Het tweede Vati­caans concilie (GS) zegt dat dit beeld van God tot uiting komt in kennis, geweten en vrije wil van de mens: dat maakt die mens zo verheven dat hij een beeld van God is. Als de mens deze drie kenmerken goed gebruikt lijkt hij op God en wordt hij vrij.
Als hij dat niet doet verstoort hij de harmonie met God. De zonde verstoort de harmonie van de mens met zijn diepste zelf: de mens raakt ver­deeld. Hij wil het een en doet het ander. Gevolg van die ver­deeld­heid is strijd, verlies van vrij­heid, zonde en lij­den.
We merken zelf al in ons eigen leven hoe je vast kunt komen zitten in kwaad.

De ach­ter­grond van kwaad en lij­den

De zonde, erfzonde brengt versto­ring van de harmonie en is de “ach­ter­grond van kwaad, zonde en lij­den”. Het is het gevolg van de men­se­lijke conditie waarin we leven en die ontstaan is door zonde. Daardoor is hoogmoed en heersuzcht geko­men, die Jezus heeft beant­woord met nede­rig­heid en dienen; door Zijn lij­den zijn wij verlost.

Jezus open­baart ons de bete­ke­nis van het lij­den. Niet dat God het lij­den wil; integen­deel want het lij­den is nu juist een gevolg van verzet tegen God, maar Hij kan toch aan dat lij­den een bete­ke­nis geven en een zin, zodat juist dat lij­den de keer ten goede brengt: de verlos­sing.
In dit ver­band ston­den we ook stil bij het leven van de heilige Lidwina.

Mede-lij­den

Jezus toont in Zijn optre­den de liefde van God voor degene die moet lij­den door aan­dacht voor de lij­dende mens (gene­zingen enz.). Jezus heeft zelf lij­den op zich geno­men: geboren in een verblijf­plaats voor dieren; op de vlucht naar Egypte; verjaagd uit zijn geboorte­plaats; zijn familie verklaart Hem voor gek; Hij wordt gemar­teld, ge­krui­sigd.

Waarom?

Christus geeft ant­woord op de vraag naar het “waarom” van het lij­den door zijn eigen lij­den: Het lij­den van de mens heeft bete­ke­nis; daarin kunnen we geloven doordat we zien dat het lij­den van Jezus bete­ke­nis heeft: door Zijn lij­den en kruis zijn we verlost.
Wat open­baart Jezus ons over de bete­ke­nis van ons lij­den?
a) Zijn lij­den is met liefde verbon­den: Hij geeft Zijn leven voor ons, Hij lijdt uit liefde. Lijden heeft vaak met liefde te maken: je lijdt om je kin­de­ren uit zorg voor hen; je lijdt om het verlies van iemand die je dier­baar was enz.
b) Ook stelt Jezus een teken voor ons mensen die denken dat het doen, het pres­te­ren alles is: je bent pas iets waard als je iets pres­teert; nee: je bent iets waard omdat je bent, omdat je mens bent, naar Gods beeld en gelijkenis geschapen.
Verlos­sing niet door actio maar door passio
c) Lijden moet je als je staat voor een recht­vaar­dige zaak, zoals Jezus. Dat brengt altijd lij­den mee.
d) Lijden is een be­proe­ving waardoor we gees­te­lijk vernieuwd kunnen wor­den.
“Lijden leidt tot volhar­ding; volhar­ding tot deugd; deugd tot hoop” (Rom. 5,3-5)
Lijden maakt ons min­der op­per­vlak­kig.
e) “Aanvullen wat nog ontbreekt aan de verdruk­kingen van de Christus” (Kol 1,24), ten bate van Zijn lichaam, de Kerk.

Mede­wer­kers

Wij mogen mede­wer­kers zijn van de verlos­sing. Niet omdat het lij­den van Jezus niet goed genoeg was. Maar Christus heeft zich daarvoor open­ge­steld, omdat Hij ons beschouwt als Zijn Lichaam. Door de ge­meen­schap met Christus...

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter
Terug