Arsacal
button
button
button
button


Boek van Twitterpastoor Jan-Jaap van Peperstraten gepresenteerd

Het boek heet kort maar krachtig: Katholiek

Nieuws - gepubliceerd: woensdag, 2 april 2025 - 1694 woorden

In de fraaie H. Lau­ren­tius­kerk aan het Verdronkenoord in Alkmaar werd op woens­dag 2 april het boek ge­pre­sen­teerd dat pastoor Jan-Jaap van Peperstraten heeft ge­schre­ven: "Katho­liek. Het katho­lieke geloof in de lage lan­den. Een rond­lei­ding", ver­sche­nen bij KokBoeken­cen­trum in Utrecht.Wat vind ik ervan? Ik was getrig­gerd door wat hij schrijft over Pas­to­raal Concilie en Acht Meibewe­ging. Lees het hier­on­der.

In de fraaie Lau­ren­tius­kerk was nog meer te zien...

Een bij­zon­dere kerk...

De Cuijpers­kerk is de plaats waar het sacra­ments­won­der wordt her­dacht dat in de Mid­del­eeuwen in Alkmaar heeft plaats­ge­von­den. Op het zijaltaar, rechts vooraan, wordt door een zilveren engel (gemaakt in 1643) het kazuifelfrag­ment getoond waarop de sporen zitten van het h. Bloed­won­der dat in 1429 in Alkmaar heeft plaats­ge­von­den. Het H. Bloed was door pries­ter Folkert gemorst bij zijn eerste Mis; een jaar later werd een schipper in nood gered door het H. Bloed van Alkmaar te vereren.

Breurke van Megen

Naast het altaar bevindt zich een muur­schil­dering van een sacra­ments­pro­ces­sie (zie foto). Eén van de mis­die­naartjes in rode toog is Everard Witte, toen mis­die­naar in de Lau­ren­tius­kerk, later bekend gewor­den als broe­der Everardus of het Breurke van Megen voor wie een zalig­ver­kla­rings­pro­ces loopt. Nog steeds geniet het Breurke veel ver­ering in Megen. In de kerk stond een "banner" in ver­band met het zalig­ver­kla­ringsporces (zie foto).

Mar­te­la­ren van Alkmaar

Bij de ingang van de kerk is een ge­dach­te­nis-plaquette van de mar­te­la­ren van Alkmaar aan­ge­bracht, die gestorven zijn, vermoord door de Geuzen, toen het katho­lieke geloof in de Re­for­ma­tie werd verbo­den. Vica­ris Gerard Bruggink is momen­teel bezig zich in hun leven en ge­schie­de­nis te ver­die­pen.

Kortom, de H. Lau­ren­tius is een bij­zon­dere kerk met een rijke ge­schie­de­nis en het is een plaats van bij­zon­dere ver­ering.

Twitter­pas­toor

Hier vond dus de pre­sen­ta­tie plaats van het boek van de hui­dige mede-pastoor Jan-Jaap van Peperstraten die even­eens bekend­heid geniet als "Twitter­pas­toor" en van zijn account meer dan 17.000 volgelingen heeft. Daarin rea­geert hij op vaak gevatte, humoris­tische wijze op gebeur­te­nissen in kerk en wereld.

Boek­pre­sen­ta­tie

Een aar­dige groep mensen was geko­men om de boek­pre­sen­ta­tie bij te wonen; ook de pries­ter-collega's van Jan-Jaap waren erbij aanwe­zig. Henk Adriaanse opende de mid­dag met een harte­lijk en gees­tig woord aan het adres van zijn pastoor. Hij kijkt al uit naar het (waar­schijn­lijk) volgende boek van de pries­ter, dat zijn preken zal bevatten.

Eerste exemplaar

Daarna sprak Peter Gorter van KokBoeken­cen­trum die de auteur bij het ontstaan van het boek had bijgestaan en grenzen had gesteld, waardoor het boek binnen de omvang bleef. Hij ver­telde dat het boek in heel korte tijd was ontstaan, de schrijver had het in de laatste 1½ jaar ge­schre­ven. Gorter was ook zelf in zijn geloof en in zijn relatie tot de Moeder­kerk gegroeid, ver­telde hij. Hij overhan­digde het eerste exemplaar aan de auteur (die het boek overigens al tien dagen in huis bleek te hebben, maar goed, zo'n offi­cieel moment hoort er toch wel bij).

Hoe ontstond het idee?

Daarna ver­telde Jan-Jaap hoe hij op het idee was geko­men: een derge­lijk boek was er nog niet en werd door hem zeer gemist. Andere, op zich goede werken, beperkten zich tot een uiteen­zet­ting van het katho­lieke geloof of een deel ervan; "Katho­liek" heeft een per­soon­lijke insteek en legt regel­ma­tig de band met pas­to­rale erva­ringen; ook wordt de link gelegd met de kerk in de lage lan­den en met haar ge­schie­de­nis en ethiek.

Reacties

Ver­vol­gens was het mijn beurt om een reactie te geven op de inhoud van het boek, die is hier­on­der te lezen. Ik had daarvoor een Pdf van het boek per mail ont­van­gen. Ds. Coen Wessel, alge­meen se­cre­ta­ris van de Raad van Kerken in Neder­land, leerde de auteur via Twitter kennen en prees met name de insteek van het boek, die hem veel nieuwe inzichten had opgeleverd.
Van harte proficiat, Jan-Jaap, met deze publi­ca­tie!

 

Een eerste reactie na lezing van ‘Katho­liek’

KATHOLIEK. Het katho­lieke geloof in de lage lan­den. Een rond­lei­ding (Kokboeken­cen­trum uitgevers, Utrecht 2025)

Be­ge­na­digd schrijver

Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten is een be­ge­na­digd schrijver. In een lees­ba­re stijl die je meeneemt, weet hij het katho­lieke geloof weer te geven en uit te leggen, waarbij het boek bij tijd en wijle leest als een pakkende roman, niet als een dorre ver­kla­ring van saaie geloofs­waar­he­den. De schrijver is bui­ten­ge­woon goed in het vin­den van aar­dige vergelij­kingen en gees­tige beel­den. Om een enkel voor­beeld te noemen: als Jan-Jaap van Peperstraten het over de mid­del­eeuwse li­tur­gie heeft, zegt hij dat de li­tur­gie meer het werk werd van de pries­ter, waarbij de gelo­vi­gen toekeken. En dan schrijft hij: “Met andere woor­den: de zon­dagse vie­ring werd een soort kijksport. Maar zoals dat met kijksporten gaat, was de be­trok­ken­heid wél erg groot” (p. 201). We zien hert door de vergelij­king met de voetbal­wed­strijd - na­tuur­lijk van AZ - helemaal voor ons!

Canoniek recht

Ik wil Jan-Jaap dus graag mijn compli­menten geven voor dit goed ge­schre­ven boek, al verschijnt het zon­der de ker­ke­lijke goed­keu­ring die is voor­zien (c. 827). Dat is overigens zon­der opzet gebeurd, de auteur heeft me verzekerd dat hij daar niet bij heeft stil gestaan. Het canoniek recht is dan ook een aspect van de katho­lieke kerk dat in deze uitgave nog niet is mee­ge­no­men. Zoals de auteur in het voor­woord zegt: het werk blijft onvoltooid, er is nog veel meer te zeggen, maar ergens moet je als auteur er een punt achter zetten. Bovendien is het al zeer bewon­de­rens­waar­dig te noemen dat een pries­ter aan­ge­steld in de pas­to­raal van een flink aantal pa­ro­chies en locaties, een derge­lijk werk voor elkaar heeft gekregen, her­stel­lende van een burn-out en de pas­to­rale werk­zaam­he­den weer opbouwend.

Goed gekozen on­der­wer­pen

Daaraan moet wor­den toe­ge­voegd dat de keuze van de on­der­wer­pen wer­ke­lijk zeer goed is te noemen. Hierin vindt iemand die het katho­lieke geloof wil leren kennen, maar ook iemand die al tien­tal­len jaren kerk­gan­ger is en erva­ringen heeft opgedaan met de kerkge­schie­de­nis van de laatste halve eeuw, veel re­flec­ties en be­schou­wingen die zeer behulp­zaam zijn bij de ver­wer­king wat die persoon heeft mee­ge­maakt.

Voor beginners en... gevor­der­den

Kortom, het boek van pastoor Jan-Jaap van Peperstraten zal zowel zoeken­den en beginnende gelo­vi­gen als doorgewinterde kerk­gan­gers kunnen aanspreken. Voor een volgende editie zou het nog een aanbeveling kunnen zijn om aan­dacht te beste­den aan de chris­te­lijke antropo­lo­gie en de theo­lo­gie van het lichaam, die met name door paus Johannes Paulus II zijn ont­wik­keld en mijns inziens een goede hulp zijn om ethische vragen, met name op het gebied van de bele­ving van seksua­li­teit, relaties, leven en dood en goed-mens-zijn, te kunnen plaatsen in de bre­dere context van een chris­te­lijke visie op de mens.

Kerkge­schie­de­nis

Bij­zon­der geslaagd vond ik ook het over­zicht over de kerkge­schie­de­nis. Om in zo weinig bladzij­den een inte­res­sant en boeiend, maar tege­lijk ook rede­lijk nauw­keurig over­zicht te geven van een kerkge­schie­de­nis vol bij­zon­dere tournures, is bepaald geen sinecure. Dit over­zicht is behalve zeer goed lees­baar, ook inte­res­sant zelfs voor degene die al veel van de kerkge­schie­de­nis weet, omdat er binnen de beschrij­ving van de grote lijnen, bij­zon­dere accenten wor­den gezet met inte­res­sante, verhel­de­rende details.

Het krukje

In het kerk­his­to­ri­sch over­zicht vin­den we ook het verhaal van het krukje dat niet ver­plaatst mocht wor­den, omdat het er altijd had gestaan. Ik hoef daar niet nader op in te gaan, dat krukje heeft in ver­schil­lende media al wel voldoende bekend­heid verworven! Dat krukje wordt nog eens genoemd in het verhaal van het oudkatho­lieke schisma. Op­val­lend genoeg wordt het Jansenisme niet vermeld onder de factoren die in dit schisma hebben meegespeeld. Ik dacht bij het lezen van die passage: mis­schien heeft de auteur gelijk en ging het in feite meer om culturele ach­ter­grond en standsbewust­zijn dan om theo­lo­gische verschillen.

Pas­to­raal Concilie

Met bij­zon­dere belang­stel­ling heb ik het gedeelte over het Pas­to­raal Concilie en de Acht Mei Bewe­ging gelezen. In het boek wordt het Pas­to­raal Concilie in Noordwijk gesi­tu­eerd, maar dat is een klein foutje: het was in Noordwijkerhout, in het voor­ma­lig klein­semi­narie Leeuwenhorst waar ik toen een leer­ling was. Ik heb gezon­gen bij een ope­nings­mis, ver­ga­de­ringen mee­ge­maakt op de perstribune, soms mijn kamertje moeten afstaan aan een deel­ne­mer aan die ver­ga­de­ring. Ik ben over die ver­ga­de­ring iets min­der posi­tief dan het boek dat dit Pas­to­raal concilie een vorm van “synodali­teit avant la lettre” noemt (p. 288).

Synodali­teit

Synodali­teit is een “samen op weg gaan”. De basis voor synodali­teit wordt be­schre­ven in het tweede Vati­caans concilie, met name in de Con­sti­tu­tie over de Kerk, Lumen Gentium (nn. LG 12 en LG 37). Dat do­cu­ment ziet zo’n bij­een­komst als een uitdruk­king van de algemene geloofszin, binnen het kader van een algemene overeenstem­ming inzake geloof en zeden (LG 12). Synodali­teit nodigt uit om vrij te spreken en met vrij­moe­dig­heid, vanuit die gemeen­schap­pe­lijke basis. Juist die gemeen­schap­pe­lijke grond ontbrak in het Pas­to­raal Concilie, dat in het aan­moe­di­gen van experi­men­tele li­tur­gie, in de visie op het huwe­lijk, in de afwij­zing van de En­cy­cliek Humanae Vitae, van het celi­baat en van de aanmer­kingen door Rome op de Nieuwe Cate­chis­mus, een weg ging van tegen­stel­ling en con­fron­ta­tie in plaats van synodali­teit en gesprek.

Acht Mei Bewe­ging

Toen ik jaren later met pater Otto Ter Reegen werd gevraagd om namens de Bis­schop­pen­con­fe­ren­tie bij de Acht mei Bewe­ging te son­de­ren naar moge­lijk­he­den voor gesprek met de bis­schop­pen, wilde ik weten of we in het tweede Vati­caans concilie een gemeen­schap­pe­lijk fun­dament voor gesprek zou­den kunnen vin­den. Dat bleek helaas uiterst proble­ma­tisch te zijn.

Polari­sa­tie

Toch blijft die gemeen­schap­pe­lijke geloofsbasis een be­lang­rijke voor­waarde voor synodali­teit: het verlangen om je katho­lieke geloof te beleven en te delen. Waar dat niet moge­lijk is binnen de kerk ontstaan onvrucht­ba­re polari­sa­tie en ver­wij­de­ring. We hebben zo’n veer­tig jaar nodig gehad om die won­den weer een beetje te laten helen.

Katho­liek

Dan zijn we weer terug bij de titel van het boek: Katho­liek, dat drukt universali­teit uit. We zijn niet katho­liek met een eigen groepje dat zijn eigen weg gaat, maar in een uni­ver­se­le ver­bon­den­heid door tijd en ruimte van allen die geloven, in één kerk­ge­meen­schap, wat bij­zon­der wordt uitgedrukt door de paus als hoogste en uni­ver­se­le her­der van die ge­meen­schap.

Proficiat, Jan-Jaap, met dit boek dat je met zoveel kennis en kunde, met literaire en com­mu­ni­ca­tieve begaafd­heid hebt ge­schre­ven!

+Jan Hendriks

post deze webpagina op: Facebook X / Twitter

Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug