Nieuw Romeins decreet over Misintenties
Op Palmzondag 13 april heeft het Dicasterie voor de Clerus het Decreet “Secundum probatum” uitgegeven over de regeling van de intenties van de heilige Missen. Het is door paus Franciscus “in forma specifica” bevestigd: dat betekent dat het kracht van wet heeft. Het wordt al op Pasen van kracht. Wat is er nieuw in dit decreet? Vooral het feit dat het Decreet sommige praktijken rond Misintenties uitdrukkelijker uitsluit en veroordeelt.
Geen handel
De bepalingen willen verzekeren dat de gevers van een stipendium kunnen rekenen op de belofte dat daarvoor een Mis wordt gelezen en dat zelfs de schijn van een handeltje wordt vermeden.
Niet nieuw
Het Dicasterie is van oordeel dat wat nu uitdrukkelijker wordt uitgesloten, eigenlijk voordien ook al zo gold en dat er dus eigenlijk niets nieuws onder de zon is, het wordt misschien alleen wat scherper herhaald.
Kerkprovincie
Dat het Decreet al zo snel van kracht wordt, is daarom iets begrijpelijker: er wordt niet direct veel veranderd. Er worden mogelijkheden geopperd voor een provinciaal concilie of voor de vergadering van de bisschoppen van de kerkprovincie om ten aanzien van de misintenties nieuwe regelingen te treffen. Zolang zij dat niet doen, blijft alles bij het oude, namelijk zoals was voorzien in het Decreet Mos Iugiter (van 22 februari 1991) van dezelfde Curie-instantie, toen Congregatie voor de Clerus geheten.
‘Collectieve intenties’
Mos iugiter had bepaald dat intenties waarvoor een apart stipendium was gegeven alleen mogen worden samengevoegd met andere intenties als de gevers van het stipendium daarover zijn geïnformeerd en er uitdrukkelijk en vrijwillig mee hebben ingestemd. Dat wordt herhaald in het Decreet Secundum probatum, maar het recht om “collectieve intenties” toe te staan wordt hier bij de (bisschoppen van de) kerkprovincie gelegd (art. 1 par. 1 en inleiding)."
In Nederland
De toestemming om - als de gevers van de stipendia daarmee instemmen -, intenties samen te voegen waarvoor verschillende stipendia zijn gegeven, is in Nederland tenminste gewoonterecht (cf. c. 26): al veel langer dan dertig jaren bestaat de algemene gewoonte de Mis te vieren voor “collectieve intenties”(vgl. art. 2).
Instemming van de gever
De toestemming van de gevers van een stipendium mag echter niet worden verondersteld; als er geen expliciete toestemming is gegeven, moet verondersteld worden dat die toestemming er niet is (art 1 par. 2). Bij deze bepaling moet wel worden opgemerkt dat in Nederland de gevers er sinds jaar en dag van uitgaan dat de intenties worden samengevoegd. Iedere gemeenschap moet echter de mogelijkheid aanbieden om een Mis voor één enkele intentie te vragen (art. 1 par. 4).
Stipendia afdragen
Een priester kan als hij meermaals op dezelfde dag de Eucharistie viert, die Missen voor “collectieve intenties” vieren. Hij mag per dag echter slechts één stipendium zelf behouden, de andere stipendia die hem voor die Mis gegeven zijn moet hij afdragen. Priesters die zijn aangesteld , bijvoorbeeld in een parochie of in de diocesane curie, staan in ons land alle stipendia af aan de rechtspersoon (parochie enz.) waar zij in dienst zijn, zo is de regel in Nederland; dat is al bepaald bij het invoeren van de huidige honoreringsstructuur voor de priesters (vgl hierover het Decreet art. 3 par. 3).
Een priester mag niet méér vragen dan het vastgestelde bedrag en zorgt ervoor dat armen en noodlijdenden niet verstoken blijven van de mogelijkheid een Mis op te laten dragen (art. 3 par. 1).
Zorgvuldigheid
Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de zorgvuldigheid in het omgaan met stipendia en Misintenties en de opgegeven Missen nauwkeurig te noteren (art. 4, par. 1).
Men moet het verschil zien tussen het opdragen van de Mis voor een bepaalde intentie of een gedenken van een intentie of bidden voor iemand tijdens de Eucharistieviering of een Woordviering (art. 4, par. 2).
Niet bij Woordvieringen
Het is niet toegestaan bijdragen te vragen of te aanvaarden voor intenties bij Woordvieringen of voorbede bij de Mis. Een dergelijk gebruik wordt ernstig afgekeurd (art 4, par. 3).
Het Decreet onderstreept het belang van een goede catechese die de betekenis van stipendia en Misintenties verheldert.
intenties voor Missielanden
De gewoonte om misintenties op te geven is bijzonder aanbevelenswaardig. Het Decreet noemt ook speciaal het loffelijk gebruik Misstipendia te geven aan priesters in Missielanden (art. 5).