Kerstliederen en toewijding in de Santa Maria Maggiore
In de Santa Maria Maggiore worden onder het hoofdaltaar relieken bewaard van de kribbe van Bethlehem. Het is dé Mariakerk van Rome, gebouwd na het concilie van Efese waar plechtig was afgekondigd dat Maria de moeder van God is en een kerk waar het kerstmysterie dus centraal staat. Hier vierden de Nederlandse bisschoppen hun laatste gemeenschappelijke Mis van het Ad Limina bezoek. Alle reden dus om een paar traditionele kerstliederen te zingen...
mgr. Van den Hende was de hoofdcelebrant en onderstreepte dat de bisschoppen pelgrims zijn met heel het Volk van God dat op pelgrimstocht is naar de eeuwigheid. Na afloop werd hij door Gerard Klaassen geinterviewd in de sacristie (foto). Onder het hoofdaltaar van deze kerk liggen dus resten vn de kribbe van Bethlehem, waarschijnlijk door de moeder van keizer Constantijn aan het begin van de vierde eeuw naar Rome gebracht. In het altaar zijn allerlei relieken van martelaren uit de eerste christenheid geborgen, zoals een gedenksteen bij de ingang van de sacristie getuigt (foto).
De Mis werd gevierd bij de beroemde icoon van Maria, “Salus populi Romani”, waar paus Franciscus al verschillende keren is komen bidden, voor en na belangrijke evenementen als de WJD. Hier wijdde Mgr. Van den Hende onze kerkprovincie aan Maria toe met een eenvoudig Wees gegroet. Aan het begin en het einde van de Mis zongen de bisschoppen een traditioneel kerstlied. Nee, toevallig niet Stille nacht... En ook niet De herdertjes lagen bij nachte..., maar het had gekund.
Bij de Mis waren twee blauwe zusters aanwezig, waaronder zuster Maria ter Nood die jarenlang kokkin is geweest op het seminarie De Tiltenberg (foto).
Daarna was nog het laatste ‘persmoment’, waarna mgr. Punt werd geinterviewd door RKK (foto). Nu is het Ad Limina bezoek feitelijk afgelopen. Sommige bisschoppen bezoeken morgenochtend nog de Congregatie voor de sacramenten en de eredienst. Wij vertrekken morgenochtend vroeg om zondag weer fris te kunnen zijn voor de jubileum viering in Heiloo: 300 jaar Runxputwonder.