José Manuel Tercero Simòn 25 jaar priester
studieprefect priesteropleiding
Op vrijdagavond 17 april vierde dr. José Manuel Tercero Simòn in het Redemptoris Mater seminarie in Nieuwe Niedorp dat hij 25 jaar geleden in Rome tot priester was gewijd. 22 jaar daarvan heeft hij in Nederland doorgebracht waarvan vele jaren als vice-rector van het Redemptoris Mater seminarie en Studieprefect van het Theologisch Instituut St. Willibrord, de priesteropleiding van het bisdom Haarlem-Amsterdam.
De feestelijke avond begon met een Eucharistieviering in het seminarie van Nieuwe Niedorp, waarbij een flink aantal priesters concelebreerden. De Neocatechumenale Gemeenschappen waaraan de jubilaris als priester verbonden is, waren aanwezig, alsmede vertegenwoordigers van enkele andere gemeenschappen en medewerkers die vaak al vele jaren met hem hebben samengewerkt. Onder de concelebranten veel priesters die uit Redemptoris Mater zijn voortgekomen.Na de Eucharistieviering was er een maaltijd die heerlijk was voorbereid door de zusters, de dames die in Nieuwe Niedorp meehelpen in de huishouding.
Tijdens de Mis heb ik de homilie gehouden naar aanleiding van het evangelie van de dag over de broodvermenigvuldiging in het Johannes evangelie, dat een bijzonder theologische inslag heeft en verwijst naar het Paasmysterie en de Eucharistie, zoals Johannes onder meer aangeeft door de verwijzing naar het naderende Paasfeest van de Joden, het opslaan van de ogen en het zien van een grote menigte, de menigte waarvoor Jezus is gestorven. De nadruk ligt op het handelen van Jezus, de bijdrage van de apostelen blijft heel beperkt en wat ingebracht wordt zijn slechts enkele gerstebroden, het voedsel van de armen.
Met ons is het niet anders: onze eigen krachten zijn beperkt, wij hebben weinig in te brengen, maar de Heer zelf is in ons aanwezig en dat geldt op een bijzondere wijze voor een priester, die niet voor niets een 'alter Christus', een 'andere Christus' wordt genoemd. We moeten ons dan ook niet laten ontmoedigen. Zoals dat bij Jezus ging: aan het begin van dit evangelie is er een grote menigte die Hem volgt vanwege de tekenen. Aan het begin is er dus een zich-getrokken-voelen en het is goed dat wijzelf ook dingen doen waardoor mensen zich getrokken voelen. Maar dan komt de verdieping en komen ook de eisen van het evangelie aan bod: bij Jezus was het zo dat velen Hem toen verlieten. Aan het einde van dit hoofdstuk zal Jezus zijn leerlingen vragen of ook zij Hem willen verlaten...
We moeten ons niet van de wijs laten brengen of triest worden, wanneer we moeten merken dat mensen weggaan. Als wij hartelijk en open blijven, ook al moeten we de eisen van het evangelie brengen, zullen mensen de vrijheid houden om terug te komen. We bidden dan ook dat er veel zegen mag rusten op ons aller inzet en heel bijzonder op het werk van deze priester.