Geldwerving thema tweede besturencursusdag
Op zaterdag 25 april vond de tweede bijeenkomst van de besturencursus plaats: de cursus professioneel beheer en bestuur, die met steun van het KSBW fonds wordt aangeboden aan (kandidaat) bestuursleden van kerkbesturen en PCI's, dit keer rond het thema geldwerving. Maar voor de dag begon was er een heilige Mis.
Tijdens de Mis werd de heilige Marcus herdacht, de schrijver van één van de vier evangelies, wiens feestdag het op 25 april is. Als evangelie werd het slot van het Marcus evangelie gelezen, dat zeer krachtig is: de leerlingen worden door Jezus uitgezonden om het evangelie te verkondige; ze zullen duivels uidrijven, nieuwe talen spreken, zelfs dodelijk vergif zal hun geen kwaad doen. In de preek heb ik herinnerd aan de gevoelens van de leerlingen na de kruisiging van Jezus: het kleine groepje was bang en bleef binnen. Maar de Heer geeft hun de opdracht erop uit te gaan, zoals ook paus Franciscus dat keer op keer doet. Ook wij kunnen ons voelen als dat kleine bange groepje, dat het liefst bezig blijft met zichzelf en het eigen clubje. Die sfeer tref ik nogal eens aan. Zijn we niet te veel in ons zelf en onze eigen gemeenschap opgesloten? De Heer zelf gaf dat kleine clubje toen een wereldwijde opdracht: die nieuwe talen duiden op de universaliteit van de Kerk, het gif en de slangen duiden op het kwaad dat de Kerk steeds bedreigt en waaraan zij steeds ten onder lijkt te gaan, maar dat zij zal overwinnen en steeds heeft overwonnen.
Na de Eucharistieviering begon de studiedag. Professor Th. Schuijt van de VU ging in op de particulier filantropische wereld. Hij kent de trends uit het onderzoek “Geven in Nederland”. De praktisch kant van de geldwerving en de goede communicatie met leden en donateurs kwamen in de middag aan bod met mw. Drs. Baukje Stam. J. van Gerven gaf daarbij uitleg over de mogelijkheden van de ledenadministratie. Menig bedrijf zou over zo’n adressenbestand willen beschikken. Kortom de dag ging over een vraag waar ieder kerkbestuur mee worstelt: doe kunnen we komen tot vergroting van het maatschappelijk en financieel draagvlak.