Arsacal
button
button
button


Als we niet tot het hart spreken, gebeurt er niets

Paus Franciscus in de schijnwerpers

nieuws - gepubliceerd: maandag, 1 februari 2016

In de Sint Paulus buiten de muren staat het mozaiek-portret van paus Franciscus in de schijnwerpers. Maar niet alleen daar staat hij in de focus van de belang­stel­ling. Ook de inleiding van de kersverse aarts­bis­schop van Bologna, Matteo Zuppi, ging tijdens de bijeenkomst van Sant’ Egidio over de inspiratie van paus Franciscus: de Kerk als Moeder.

Op zondag stond het Sint Pietersplein trouwens ook weer vol voor het Angelus-gebed dat de paus altijd om 12.00 uur bidt. Daarbij zal misschien geholpen hebben dat veel jongeren van de Katholieke Actie aanwezig waren en de dag ervoor Family Day was geweest in de stad, een massa-meeting van twee miljoen mensen die opkwamen voor het traditionele huwelijk en gezin. Op dit moment is er in Italië een wetsontwerp in de maak dat andere relaties erkent en mogelijk ook adoptie door homo-stellen mogelijk wil maken.

Matteo Zuppi vertelde zijn gehoor van bisschopen dat de Kerk moet spreken zoals Jezus met de Samaritaanse vrouw. Jezus trekt haar aan en laat haar zien hoe zij een bron van levend water kan worden voor anderen. De vrouw is tevreden want Jezus heeft met haar niet als rechter gesproken - zelfs niet als een genadige rechter die nog wat korting geeft - maar als een Vader. Als wij niet tot het hart spreken gebeurt er niets. Jezus zei niet: doe een cursus, laat je inschrijven en na zoveel tijd mag je erbij horen. Een pastoor zei: Dat kost tien Euro toen iemand hem vertelde dat hij de weg naar de Kerk had terug gevonden en nu een Mis wilde laten opdragen. Die priester straalt niet uit: ik ben blij dat je terug komt, wees welkom!

We willen tegenover mensen die naar de Kerk komen vaak duidelijk hebben wat we bij een film niet willen weten: hoe het afloopt. We weten niet hoe het gaat, het gaat om een weg.

Een ‘gesloten mentaliteit’ wil de ‘gezonden’ redden door de ‘besmettelijke zieken’ uit te sluiten, maar Jezus neemt hen allen op, dat is ook de zending van de Kerk, want de Kerk wil een Moeder zijn voor vele wezen...

Terug