Arsacal
button
button
button


Roepingenzondag....

Wees niet bang je leven te geven...

overweging_preek - gepubliceerd: dinsdag, 1 mei 2012
kapel Grootseminarie De Tiltenberg
kapel Grootseminarie De Tiltenberg

Door het goede dat wij doen worden wij andere mensen, door ons leven te geven, worden wijzelf verrijkt.

Dat is ook de reden waarom ik jonge mensen zou willen zeggen: wees niet bang je leven te geven, ook niet als Jezus je vraagt om Hem als priester of religieus te volgen, of je leven op wat voor manier dan ook aan Hem toe te wijden. Je leven wordt mooier, voller, gelukkiger als je jezelf geeft en op God vertrouwt. Misschien hebben we het allemaal weleens meegemaakt: dat we onszelf hebben opgeofferd voor een ander. Een moeder doet dat voor haar kind, een vader natuurlijk ook. Als we iets zuiver uit liefde hebben gedaan, zonder voordeel voor onszelf, integendeel het kostte ons moeite, het kwam ons misschien wel heel ongelukkig uit, of die persoon voor wie we het deden is helemaal niet zo sympathiek, dan hebben we onszelf gegeven, ons eigen “ik” hebben we even losgelaten, we hebben niet gehandeld als een huurling, zoals in het evangelie staat, iemand die alleen zijn plicht doet en daar blijft het bij, nee, we hebben gehandeld uit liefde, als een goede herder, en dat geeft onszelf uiteindelijk een grote rijkdom, een rijkdom van het hart.

We hebben allemaal hopenlijk iets of iemand voor wie we ons leven willen geven. Die liefde maakt het leven soms moeilijk - als je liefhebt moet je lijden -, maar tegelijk maakt dit je leven ook heel erg mooi en rijk: zonder liefde voor anderen, wordt het leven leeg en kil.

Ook voor een priester is dat zo. Niemand wordt priester omdat hij geen zorgen wil hebben, geen gezin en geen kinderen, voor zichzelf wil leven; Priester word je omdat je de liefde van Christus wil geven aan mensen, omdat je een goede herder wilt zijn.

Het mooiste wat een priester mag doen is het vieren van de Eucha­ris­tie, waarin de Heer zelf te­gen­woor­dig is en in de consecratie-woorden komt dat zo mooi tot uiting: “Dit is mijn lichaam, gegeven voor u..., dit is mijn Bloed, vergoten voor U...”. En iedere keer dat de priester die woorden herhaalt, zal hij bij zichzelf denken: “Heer, dit is het wat ik kom doen, ik mag een andere Christus zijn; ik wil samen met U mijn leven geven voor de verlossing en het eeuwig geluk van de mensen”.

De goede herder geeft zijn leven voor de schapen. Daarom is het priester­schap zo’n prachtige roeping.

Terug