Arsacal
button
button
button


Katholieke Wereldjongerendagen en tienerkamp...

Juli is jongerenmaand in de rk kerk!

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 16 juli 2016
Een foto van het tienerkamp van vorig jaar
Een foto van het tienerkamp van vorig jaar

Woensdag 20 juli vertrekken 126 jongeren met de bisdomreis van Haarlem-Amsterdam naar de Wereld­jonge­ren­dagen. Een fietsploeg van echte sportievelingen is al een flink eind onderweg. Intussen is ook het tienerkamp in Heiloo begonnen. 42 tieners doen daaraan mee. En ik ook een beetje.

Laat ik eerst maar met de tieners beginnen. Van 15-19 juli zijn ze met een flinke groep bij elkaar in Heiloo; er zijn aanzienlijk meer deelnemers dan in vorige jaren. Zelf ga ik er dinsdag 19 juli, de laatste dag, naar toe voor een catechese en de slotmis. Ik hoop dat de tieners een mooie tijd hebben!

De WJD-reis gaat over Praag waar een voor­pro­gramma wordt gedaan met onder meer Sant'Egidio. Aanstaande vrijdag ga ik daar ook naar toe en zal met de groep per bus meereizen naar Auschwitz en Krakau. Het programma is gevarieerd. Zo is er zaterdag 23 juli een picknick met de armen van de stad en vieren we zondag 24 juli de H. Mis in de St. Vitus­kathe­draal van het prachtige Praag. Daar zal ik de preek in het Nederlands houden, dat verstaat onze groep het best, maar iemand zal die in het Tsjechisch vertalen, zodat andere mensen ook mee kunnen komen. De Mis is verder in het Latijn maar dat zijn ze daar gewend (en ik ook, de jongeren misschien iets minder...). Er is ook een folklore-avond voorzien en er is natuurlijk veel te zien in Praag. 

In Krakau komen de Nederlanders drie dagen bij elkaar voor de Eucha­ris­tie­viering en een catechese in de ochtend. Ook voor andere gropepen uit andere landen zijn er zulke bijeenkomsten in de eigen taal. De catecheses worden door drie bis­schop­pen gegeven. Het thema daarvoor is door de pauselijke Raad voor de leken vastgesteld. Ik mag de eerste voor mijn rekening nemen rond het thema "Now is the hour of mercy". Mgr. R. Mutsaerts, referent voor de jongeren, en mgr. J. van den Hende doen de beide andere catecheses. De derde dag zal ik ook de preek houden in de Eucha­ris­tievieirng.

Hoogte­punten van de WJD zijn natuurlijk - naast de vele onderlinge ontmoetingen van de jongeren en de vele evenementen die te bezoeken zijn - de openings­viering met kardinaal Stanislas Dziwisz, vroeger secretaris van de H. paus Johannes Paulus II en nu aartbisschop van Krakau, de kruisweg en de vieringen met de paus. De de H. Mis met de paus op zondag 31 juli, zal naar verwachting de grootste en drukstbezochte bijeenkomst zijn en het is tevens de afsluiting van deze dagen.

 

Terug