Arsacal
button
button
button


Haarlemse jongeren picknicken met de armen van Praag

Op weg naar de WJD

nieuws - gepubliceerd: zaterdag, 23 juli 2016

Zaterdag, 23 juli. Praag is voor Dare2Share, de jongerenreis van het bisdom Haarlem-Amsterdam, de eerste etappe op weg naar de Wereld­jonge­ren­dagen in Krakau. Gisteren heb ik me bij de 126 jongeren gevoegd die daar woensdag­avond zijn aangekomen.

De middag heb ik gebruikt om de binnenstad van Praag te verkennen. Daar kon ik het goed merken: de Wereld­jonge­ren­dagen zijn begonnen! Overal in de stad liepen groepen wjd-gangers rond, ik sprak met Fransen, Spanjaarden en Amerikanen. Een groep Fransen vroeg me de zegen te geven voor de evangelisatie die zij 's avonds op een plein gingen doen.

Aan het begin van de avond kon ik me bij de groep van onze reis aansluiten voor de Folklore-avond, echt een succes! Terwijl alle jongeren van een heerlijke driegangenmaaltijd genoten met bier of wijn erbij ( voor de jongeren onder de 18 frisdrank) speelde een orkestje muziek uit de streek en werden er dansen in klederdracht uitgevoerd. Dat was niet alleen toekijken, de jongeren kregen zelf actieve rollen toebedeeld. Daarnaast was het een avond waarop iedereen tijd had om met elkaar te praten.

Zaterdag­ochtend begon de dag met de vieirng van de Eucha­ris­tie, waarbij kap, Nico Kerssens een preekje hield en de eigen wjd-band er een feestelijkgebeuren van maakte. Het was die dag feest van de H. Birgitta, zelf ook een pelgrim. De vieringen vinden hier plaats op een lokatie die vlakbij het studentenhuis ligt waar de wjd- ers over­nachten (dat studentenhuis is een goede plek met prima voorzieningen, trouwens): de kerk hoort bij het oudste Bene­dic­tijnen­kloosters van Tsjechie (Brevnov) dat al negen eeuwen bestaat en alleen tijdens het communistisch regime niet door Benedictijnen is bewoond. De kerk is van iets later en heeft en fraai barok interieur. In het altaar worden relieken van bisschop Adalbert van Praag bewaard.

De ochtend werd verder besteed aan het voor­be­rei­den van de picknick met de armen, die door Sant’Egidio was georgansieerd. Alle jongeren waren druk met pannenkoeken bakken en het maken van hapjes.

De picknick zelf was een feest. Tientallen daklozen waren gekomen en de jongeren deelden voedsel uit, deden spelletjes en praatten met de daklozen ( voorzover dat door het taalprobleem ging). Het was voor vrijwel iedereen een nieuwe ervaring om daklozen als vrienden te ontmoeten en met hen feest te vieren in een park van de stad Praag. Indruk­wek­kend en voor sommigen misschien ook een beetje spannend. 


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug