Arsacal
button
button
button


De Wereldjongerendagen zijn begonnen!

Dinsdag 26 juli

nieuws - gepubliceerd: dinsdag, 26 juli 2016
De Wereldjongerendagen zijn begonnen!

Dinsdag­avond 26 juli zijn de Wereld­jonge­ren­dagen (WJD) in Krakau geopend met een indruk­wek­kende Mis. Voor mij per­soon­lijk ook wel heel bijzonder om kardinaal Stanisław Dziwisz dat te zien doen. Hij was de rechterhand van paus Johannes Paulus II, vanuit Krakau mee naar Rome gekomen toen Karol Józef Wojtyła paus werd in 1978.

Nu staat hij hier, 77 jaar oud, binnenkort zal hij met emeritaat gaan. Een prachtige afsluiting van een werkzaam leven in dienst van Christus en de Kerk. En dan nog wel in het jaar van barm­har­tig­heid, dat zo met Johannes Paulus II en Krakau is verbonden.

Onze groep had vandaag een beetje rust na de drukke en lange dag van gisteren. Zelf heb ik met de andere Nederlandse bis­schop­pen (mgr. H. van den Hende, mgr H. Woorts, mgr. E. De Jong en mgr. R. Mutsaerts), Fr. Roderick Vonhögen en de heren Freek van Genugten en Ben Lokate die ons begeleiden, het gloednieuwe heiligdom ter ere van de H. Paus Johannes Paulus II bezocht en het aanpalende heiligdom van de Goddelijke Barm­har­tig­heid. Gedurende de ochtend groeide daar geleidelijk de drukte tot grote afmetingen. Het is dan ook zeer de moeite waard om deze plaatsen te bezoeken.

Het nieuwe heiligdom van Johannes Paulus II is bijna klaar, de basiliek van de Goddelijke Barm­har­tig­heid is door paus Johannes Paulus op het einde van zijn leven nog zelf gewijd.

Op de foto’s: het bezoek aan het heiligdom van de H. Johannes Paulus II waar onder meer de bloedbevlekte soutane van deze paus (van de aanslag van 13 mei 1981) is te zien en foto’s van de basiliek van de Goddelijke Barm­har­tig­heid en het schilderij en graf van zr. Faustina in de kloosterkerk.

Tijdens het middagmaal sprak ik met twee bis­schop­pen uit voor christenen niet gemakkelijke situaties: de bisschop van Lahore en de Armeens katholieke bisschop van Aleppo.

Tegen de avond volgde de feestelijke openingsmis. Er zijn heel veel bis­schop­pen dus bij het aankleden voor de Mis was het een hele drukte (zie foto's). Onder hen ontmoette ik verschillende studiegenoten uit de tijd dat ik in Rome was. Hoewel er wel veel Poolse gezangen waren, was het een mooie viering, die op velen grote indruk maakte en waarbij de relieken van zuster Faustina en paus Johanes Paulus plechtig werden binnengedragen. Vlak voor de Mis stopte de regen en werd het mooi weer. Prachtig vond ik de afbeelding van het gelaat van de barmhartige Jezus achter het altaar. Hij keek ons vol liefde aan...

We dachten natuurlijk ook aan père Jacques Hamel, de priester die in Frankrijk tijdens de Mis wreed vermoord werd.... 


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug