Arsacal
button
button
button


Aankomst paus Franciscus

nieuws - gepubliceerd: donderdag, 28 juli 2016

Donderdag 28 juli was de tweede catechesedag. Vandaag werd de catechese gegeven door mgr. Rob Mutsaerts, de jongerenbisschop van Neder­land en hulp­bis­schop van Den Bosch. In de middag was er gelegenheid om het Youth festival mee te maken met allerlei evenementen en mani­fes­ta­ties. In de avond weer een hoogtepunt: de aankomst van paus Franciscus.

Bisschop Mutsaerts sprak over het ervaren van barm­har­tig­heid in het sacrament van boete en verzoening en onder mensen. Zijn Catechese werd geïllustreerd met filmfragmenten en een lied van Leonard Cohen, ‘Hallelujah’, waarin hij zingt over David en Batseba. Na de deel­groepen en een pauze vierden we de heilige Mis waarin mgr. Woorts hoofd­cele­brant was. Hij preekte over de parabel van de verloren zoon en de barm­har­tig­heid van God.

Om 17.30 uur was de welkomstceremonie voor paus Franciscus. Na een rondrit per stadstram (!) en over het terrein in de pausmobiel, werd de paus op het WJD-terrein welkom geheten door kardinaal Dziwisz. Daarna presenteerden alle continenten zich met hun vlaggen en culturele uitingen en een heilige-van-de-barm­har­tig­heid. Voor Europa was dat Vincentius a Paolo, maar als representanten van andere werelddelen waren ook nogal wat Europeanen ver­te­gen­woor­digd zoals Moeder Teresa en pater Damiaan die op Molokai onder de melaatsen werkte. Daarna werden ook nog allerlei jonge heiligen en zaligen ge­pre­sen­teerd zoals Agnes, Dominicus Savio, Theresia van het kind Jezus, Pier Giorgio Frassati, Maria Goretti en anderen.

Het was een mooie bijeenkomst die werd besloten met een gebedsdienst en een homilie van de paus. Het was jammer dat het weer niet zo geweldig was, de eerste tijd regende het zachtjes maar toen de paus aan het woord kwam (zijn toespraak is elders wel te lezen) werd het gelukkig droog. Wij bis­schop­pen kregen een paraplu als we geen regenkleding hadden meegenomen uit het pelgrimspakket (de gele bedekking op de foto’s) en we hielden elkaar ook wel een beetje droog.


Fotoserie

Klik op een foto voor een uitvergroting.
Terug