Arsacal
button
button
button


Bisschoppen en WJD-gangers gestrand in... Amsterdam!

nieuws - gepubliceerd: zondag, 31 juli 2016
In het vliegtuig op weg naar Amsterdam
In het vliegtuig op weg naar Amsterdam
jongeren op het veld
jongeren op het veld
presidentieel vliegtuig van Panama
presidentieel vliegtuig van Panama

De Wereld­jonge­ren­dagen zijn prachtig verlopen en er heeft opnieuw een enorm aantal jongeren deelgenomen. Dat liep op tot een miljoen bij de wake op het veld en meer dan twee miljoen bij de slotmis. Op de terugweg strandden echter een aantal bis­schop­pen en andere wjd-gangers in Amsterdam.

Mis

Bij de avondwake werd me duidelijk dat de terugkeer van het veld naar het studentenhuis waar veel bis­schop­pen verbleven, zo veel tijd in beslag nam dat ik mijn vlucht naar huis waar­schijn­lijk niet zou halen als ik op zondag ook naar de slotmis zou gaan. Ik heb er dus voor moeten kiezen om die via de media te volgen en zelf de H. Mis te vieren in het huis waar we verbleven.

Divan-jongeren

Dat het een mooi en indruk­wek­kend slot was van geslaagde wereld­jonge­ren­dagen heb ik intussen wel meegekregen. De paus heeft opnieuw krachtige woorden gesproken al zal - denk ik - toch de toespraak bij de wake het best in de geheugens blijven zitten: geen divan-jongeren maar jongeren die opstaan om te bouwen aan een betere wereld! In de preek bij de slotmis ging de paus meer in op de moed die dit vraagt om Jezus te volgen. Ik kan deze oproepen van de paus niet anders verstaan dan - mede - tegen de achtergrond van de situaties waarin we verkeren: aan de ene kant het toenemend terrorisme dat door bepaalde fundamentalistische Islamitische terreur­groepen wordt gelegitimeerd, aan de andere kant een geseculariseerde westerse maat­schappij waar geen waarden meer worden beleefd die de ziel kunnen raken en waarvoor je zou moeten 'vechten'; die maat­schappij werd tijdens de wake gekarakteriseerd door acteurs die achter glazen wanden van elkaar gescheiden eenzaamheid uitbeeldden, individualisme en inhoudsloze zelfgenoegzaamheid. De paus ging in op dat consumptie-gedrag van sommige jongeren die hij benoemde als divan- of canapé-jongeren: op de bank een beetje gamen, kijken en bellen, zonder engagement.

Panama

Aan het einde van de slot-mis werd het Angelus gebeden en bekend gemaakt waar de volgende wereld­jonge­ren­dagen zullen plaats­vin­den: in 2019 zal Panama de plaats zijn en de president en zijn echtgenote van dat land waren erbij om dat heugelijke nieuws uit de mond van de paus te vernemen. Helemaal een verrassing was het niet, de geruchten hierover deden al een tijdje de ronde.

Regenstorm

De vlucht waarmee ik terug zou gaan naar Amsterdam liep een flinke vertraging op. Dat kwam allereerst door het weer. Gelukkig waren de nacht op het veld en de Mis prima verlopen met uitstekende weers­om­stan­dig­heden, maar in de loop van de middag brak iets los wat op het vliegveld in Krakau een "regenstorm"werd genoemd: hevige regenval met sterke wind, waardoor de vliegtuigen niet konden opstijgen of landen. Daardoor was de aankomst van ons vliegtuig verlaat. Toen het weer wat beter werd, konden we toch nog niet vertrekken al waren alle passagiers al aan boord. Het was net het moment waarop de afscheidsceremonie van paus Franciscus plaatsvond en natuurlijk ging het vertrek van de paus voor. Daarna kwam opnieuw een "regenstorm" opzetten. Naast ons vliegtuig stond het presidentiële vliegtuig van de Panamese president (zie foto). Gelukkig hoefden we niet op het vertrek van dit staatshoofd te wachten. Zo konden we met twee-en-half uur vertraging vertrekken.

Over­nachting in Amsterdam

Aan boord van ons vliegtuig waren veel wjd-gangers waaronder een heel aantal bis­schop­pen die in Amsterdam moesten overstappen op een vlucht naar hun land. Ook de bisschop van San Sebastian in Spanje was erbij die op maandag 1 augustus in zijn bisdom de plechtige Mis voor het feest van |St. Ignatius van Loyola zou doen (zie foto, met de bisschop van Aire et Dax in Frankrijk). Maar dat gaat dus niet lukken: alle vervolg-vluchten waren al vertrokken en de zes of zeven bis­schop­pen en al die andere wjd-ers moesten in Amsterdam over­nach­ten...

 

Terug